Van Bommel bedankt voor Van Basten

Van BommelHoewel hij geselecteerd is voor de komende kwalificatie- wedstrijden tegen Bulgarije en Albanië heeft Mark van Bommel bedankt voor Oranje. Hij zal onder de huidige technische staf (lees: Marco van Basten) niet meer uitkomen voor de nationale elf. Al eerder werd Van Bommel niet geselecteerd en ook zijn maatje Ruud van Nistelrooij valt voor de komende wedstrijd buiten de boot. Van Nistelrooij werd niet geselecteerd maar zou toch opgeroepen worden wegens de blessure van Huntelaar. In een telefoongesprek bleek er echter te weinig vertrouwen tussen speler en bondscoach, dus gaat Van Nistelrooij niet mee.

Het rommelt al een tijdje rond deze twee spelers. Volgens Cruijff zouden beide spelers gewoon niet goed genoeg zijn. Van Bommel zou niet goed spelen in de kleine ruimte zoals Barcelona speelt, en Van Nistelrooij zou zijn kans niet hebben gepakt. Het is inderdaad waar dat zij op het laatste eindtoernooi niet hun beste spel lieten zien.

Maar nu vragen beide spelers zich af of er niet meer in het spel is dan hun voetbalkwaliteiten. En dat is toch wel een terechte vraag, want zijn andere spelers op hun positie die wel worden geselecteerd nu zoveel beter? Het lijkt erop dat Van Basten in ieder geval te weinig uitleg geeft over zijn beslissingen. En dat veroorzaakt wrevel.

Aan de andere kant is al langer duidelijk dat Van Basten ook een voorkeur heeft voor jong talent en een onvoorwaardelijke opoffering voor het elftal. Op die twee punten zijn die twee spelers inderdaad de mindere van de andere selectiespelers.

 1. 1

  Cruijff gaat lekker mee met zijn protegé.

  v. Bommel en v. Nistelrooij zijn wel degelijk goed genoeg voor het NL elftal. Maar verder lijkt het me een zaak van v. Basten wie hij wel en niet selecteerd.

  Het Ajax van ’95 ontbeerde ook grote sterren. Het was toen het team dat tot grote hoogten steeg. Misschien lukt dat nu ook?

 2. 4

  @1: ik denk dat het andersom is: vB gaat mee met C.

  Het is natuurlijk altijd een kwestie van: wie past goed bij elkaar in een team? Maar ik blijf het gek vinden dat een speler die eerder redelijk succesvol is geweest bij Oranje niet bij de selectie is. Je kan mij niet wijsmaken dat hij minder is dan Babel. Bovendien, wat doe je als je eerste spits, Huntelaar, geblesseerd raakt? Dan heb je een vervanger nodig voor die positie.

  @3: hij bedankt eigenlijk voor v. Basten, niet voor Oranje, vandaar die titel :-)