Van wie is ‘Nederland’?

,

Of de reputatie van Nederland in het buitenland nu echt concrete schade lijdt, is heel moeilijk te zeggen. Hier en daar dreigt een “MOE-lander” met een boycot van Nederlandse producten, misschien lopen we een contract of topfunctie mis. Maar veel verder dan dat “Nederland niet meer als het tolerante, open en zakelijke land wordt gezien”, komen critici zoals oud-minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen niet. Nog niet.

Toch sneed Europarlementariër Marietje Schaake een goed punt aan: is de Nederlandse reputatie überhaupt wel iets waar Rutte zomaar over mag beschikken? Het “Nederlander-zijn” was volgens haar altijd een goede binnenkomer, nu niet meer. Het imago van Nederland, de zorgvuldig opgebouwde relaties,  “het is iets wat weggegeven wordt door de ze regering wat niet alleen van deze regering is.”

Het doet denken aan dat prachtige interview met Hans van Mierlo bij Pauw en Witteman. Het ging over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Balkenende wilde geen parlementaire enquête en Wouter Bos nam in ruil voor kabinetsdeelname genoegen met de door de regering ingestelde Commissie Davids. Hiermee gaf hij het enquêterecht weg, een grondrecht dat, aldus van Mierlo, “niet van hem” was. Een siddering trok door de studio toen Van Mierlo deze woorden uitsprak.

“We gaan dat prachtige Nederland teruggegeven aan de Nederlanders!”, zei Rutte vorig jaar  op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen.  Ko Colijn vroeg zich terecht af wat Rutte daar mee bedoelde. “Onze economie zou met waarschijnlijk meer dan de helft krimpen als we haar helemaal zouden teruggeven aan de Nederlanders, zelfs al zouden we zeventien miljoen hardwerkende Nederlanders worden.”

Rutte geeft  ‘Nederland’ aan ons terug, maar bepaalt zelf wat dat ‘Nederland’ dan is. En hij vraagt er, zoals dat hoort bij cadeaus,  ook meteen een prijs voor: imago en paspoort inleveren graag.

Foto cc: EdNL

Reacties (9)

#2 weerbarst

van de mensen natuurlijk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 pedro - Reactie op #2

Ja. Net zoals de school van de leerlingen is, en de fabriek van de werknemers.

#3 Bismarck

“het is iets wat weggegeven wordt door de ze regering wat niet alleen van deze regering is.”

Dat is met geld, land (Hedwigepolder) en weet ik niet wat allemaal net zo. We hebben als Nederlanders het parlement gedelegeerd om voor ons over die zaken te beschikken en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zwitserland houden we geen referenda over alles wat belangrijk is, of waar we alsnog een referendum over willen hebben zelfs als het onbelangrijk is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Dehnus - Reactie op #3

Onzin de meester refferenda in Switzerland zijn populisten refferenda. Ze hebben totaal niks meer nodig met beleidsvorming en worden misbruikt door parijten om populaire puntjes te drukken en de besluitvorming te vertragen.

 • Volgende reactie op #3
#3.2 Paul Teule - Reactie op #3

Niet mee eens. Dat mandaat is een momentopname. Daar kun je toekomstige generaties en hun parlement/regering niet oneindig mee benadelen…

 • Vorige reactie op #3
#4 Tom van Doormaal

De tekst van Paul doet denken aan mijn aantekening bij het verhaal over de amnestiewet, die Bouterse uit het gevang moet houden. Er zijn elementaire dingen als de scheiding der machten, de rechtsstaat en het respect voor mensenrechten, die niet onderhandelbaar zijn.
Daarin zijn we in een “Breekbare democratie” beland, want met groot gemak worden essenties op de tocht gezet: toegang naar de rechter, gelijkheid voor alle ingezetenen.
Nu moet Leers ophoepelen, niet omdat hij ons beschadigd heeft met zijn mission impossible, maar omdat hij te weinig is gevorderd in Europa, met het uitventen van discriminerende denkbeelden uit het gedoogakkoord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 esgigt

“Niets aan de hand mensen.. gewoon doorlopen..”

Nederland is allang niet meer van de Nederlander en ook de regering heeft nauwelijks nog wat in de melk te brokkelen. We zijn compleet uitverkocht aan de EU.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

En hij vraagt er, zoals dat hoort bij cadeaus ook meteen een prijs voor: imago en paspoort inleveren graag.

En vrijheid. En allerlei Rechten en privacy. Het blijf ik tot in den doet doorzetten van het neoliberalisme, het samengaan van markteconomie en De Nieuwe Horigheid.“Vrije boeren” b.v. bestaan ook al lang niet meer: onder het juk van de leenheren AH en Monsanto en nieuwe adel der Goldman Sachs speculanten…

Van VVD, PvdA, GL, PVV tot SP…ze werken er allemáál aan mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie