Vaker straffen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het CBS heeft berekend dat het Openbaar Ministerie en de rechtbanken vaker straffen opleggen dan een aantal jaar geleden. Zo is het aantal straffen met een lengte van max. twee weken verdubbeld.

Ik ben benieuwd waar die stijgingen vandaan komen. Zijn dat mensen met een parkeerboete, of veelplegers zoals winkeldieven? Oftewel, leuk die cijfertjes, maar ik wil weten of het nut heeft!

Reacties (4)

#1 Joost

Natuurlijk heeft het geen nut! Er zijn talloze onderzoeken die uitwijzen dat criminelen bij elkaar in een hok opsluiten alleen maar een averechts effect heeft. Alleen schreeuwt de samenleving om zwaardere straffen. De bedoeling van opsluiting was dat de gestrafte “tijd heeft om na te denken over zijn zonden”, niet om ze uit de samenleving weg te halen. En dat is nu precies waar men nu wel om vraagt. Men vraagt, nee schreeuwt om hogere straffen, maar alleen om de persoon in kwestie langer uit de samenleving weg te houden. Straffen dient nu dus de samenleving, en niet de gestraften.
Daardoor worden de straffen steeds hoger, zonder effect. Er blijft evenveel criminaliteit, maar er zitten veel meer mensen gevangen. Vervolgens wordt er weer om hogere straffen gevraagd (het schrikt immers niet af). En zo heb je een leuke cirkelredenering. Kijk maar naar de VS waar inmiddels bijna 1% van de bevolking achter de tralies zit.

  • Volgende discussie
#2 Joost

[off-topic] Woohoo! Mijn pc doet t weer. Voor zover ik weet is er geen info verloren gegaan…Nu ga ik deze Pentium 1 100 mhz laptop met 16 mb intern geheugen maar weer eens afkoppelen.

Ik had nooit gedacht dat ADSL sneller kon zijn dan een computer. Maar de bak waar ik nu op werk is het levende bewijs.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Je hebt het bericht niet goed gelezen; de straffen zijn niet hoger geworden, alleen het AANTAL straffen, vooral korte, is hoger. Dit lijkt me wel degelijk enig meer schrikeffect hebben dan geen straf of boete.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Hmmm… Ben ik het niet mee eens. Het idee is hetzelfde. Eerst geen celstraf opleggen en nu wel is wel degelijk een verzwaring van de straffen. De politie is nu niet opeens beter geworden in het oppakken van criminelen.
De analogie met Amerika blijft bestaan, daar zitten ook erg veel mensen in de cel voor misdaden als het roken van marihuana.

  • Vorige discussie