UWV neemt 6017 extra mensen aan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[speld]

Het geplande massa-ontslag bij het UWV zal drastische gevolgen hebben voor de organisatie. Vanwege de naderende bezuinigingen zal het UWV ruim 6000 medewerkers de deur moeten wijzen. Aangezien een ontslagronde van een dergelijke omvang op soepele en efficiënte wijze moet verlopen, zal de uitkeringsinstantie nieuwe krachten in dienst nemen. Volgens schattingen zijn 6017 nieuwe werknemers nodig voor het grootscheepse afvloeiingsproject.

“Er worden 6000 mensen ontslagen.”, aldus Sybrand Wenselaar, woordvoerder van het UWV afdeling Nijmegen. “Zij weten, zoals u zult begrijpen, hun weg naar het UWV wel te vinden. Wat veel mensen niet weten is dat het ontslag van werknemers de nodige juridische rompslomp met zich meebrengt.” Wenselaar benadrukt dat alleen al voor de correcte verwerking van de ontslagen tot de zomer 600 juridische experts nodig zijn. “En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Vervolgens moet je die mensen fatsoenlijk kunnen helpen. Daarvoor zullen we in eerste instantie 3200 nieuwe mensen aan moeten nemen. De selectieprocedures zijn echter streng. Die 3200 zullen worden gekozen uit een poel van 12.000 kandidaten.”

Om de sollicitatieronde vlekkeloos te laten verlopen gaan nog eens 900 mensen fulltime aan de slag. “We werken hier met een getrapte sollicitatieprocedure. De eerste sollicitatieronde behelst het doorploegen van 12.000 cv’s. Daaruit volgen 6.000 sollicitatiegesprekken. Daarvan mogen 4500 mensen nog een keer komen, en uiteindelijk blijven de beste 3200 over. Die moeten natuurlijk wel hun plek vinden in een organisatie van deze omvang, zodat ze optimaal hun werk kunnen doen. Ieder clubje van vijf nieuwe werknemers krijgt een mental coach, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Los hiervan nemen we nog zo’n 37 headhunters aan. Je wil natuurlijk wel toptalent aantrekken.”

De kortstondige intensivering van de werkzaamheden heeft de nodige gevolgen. “Volgens deze prognoses krijgen van deze 4100 nieuwe werknemers minstens 700 een burnout. Wat wil je, met werkweken van 80 uur? Om die groep op te vangen hebben we de komende jaren minstens 350 psychologen nodig. Maar dat is maar tijdelijk natuurlijk. Uiteindelijk komen we dus op op 6017 nieuwe werknemers. Dat lijkt misschien een verspilling, maar daar krijg je ook wat voor terug.” Waar het UWV geschikte kandidaten vandaan moet halen is nog onzeker. Wel wil de instantie prijsgeven dat het zijn contacten heeft geïntensiveerd met Poolse en Hongaarse uitzendbureau’s voor goedkope seizoenspsychologen en -juristen.

Reacties zijn uitgeschakeld