Utrecht CentrumPlan (UCP) Dossier

Utrecht is al vele jaren bezig met het nadenken over en ontwerpen aan de miljarden kostende herinrichting van het stationsgebied en omgeving. De discussie daarover begon al in de jaren negentig, maar kwam pas echt van de grond aan de vooravond van het referendum in 2002. Sindsdien zijn de plannen verder ontwikkeld, maar is de aandacht verslapt, terwijl sinds enige tijd de bouwwerkzaamheden op gang komen.

Met name het hart van het project, het stationsgebied en Hoog Catharijne, zijn bij een ieder die weleens in Utrecht komt bekend. Wat daar gebeurt gaat vele bewoners en gebruikers aan, omdat zij er dagelijks komen, maar niemand lijkt er grip op te hebben. Grip mis ook bij de politici, zowel wat betreft de aanvankelijke doelstellingen als de dreigende uitkomsten. En er zijn eigenlijk amper journalisten die de tijd en moeite erin steken, die nodig is om de plannen te doorgronden en voor het voetlicht te brengen.

Sargasso doet dat wel, met dit dossier met analyses, interviews en diverse reacties over het omvangrijke Utrechtse CentrumPlan:

(2011-03-18) Minidocumentaire “Beloftes die schuld maken”:

Gepresenteerd in Gebroken beloftes en ruimtelijke problemen in Utrechts Centrumplan

Links:
Publicatie op Joop.nl
Publicatie op DNU.nu
Publicatie op Skyscrapercity.com
Publicatie op Humedia.nl
Publicatie op website SP Utrecht
IKC RO
Publicatie op Cobouw.nl
Publicatie op Vervoersplanologie Blog
Publicatie op Weblog Dionysia

(2011-03-20) Interview met Architectuurhistoricus en hoogleraar Vincent van Rossem: Vincent van Rossem over Utrechts Centrumplan

Links:
Link op BouwputUtrecht.nl
Link op Erfgoedstem.nl

(2011-03-24) Interview met hoogleraar planologie Tejo Spit: Centrumplan Utrecht nauwelijks democratisch te sturen

Links:
IKC RO

(2011-04-04) Open brief aan verantwoordelijk Wethouder Everhardt, onder de titel Politiek is geen instituut van vrijblijvendheid

Links:
Publicatie op DNU.nu
Publicatie op website Stadspartij Leefbaar Utrecht

Reacties zijn uitgeschakeld