1. 4

  KJ, waarom “relativisme”?

  Ik zie wel een soort gemeenschappelijke factor in dat syphilisgedoe (zie ook: Tuskegee) en het gedrag van Nederland t.a.v. Indoensië. Je mag raden wat dat is.

 2. 6

  @Olav; Anders dan ‘een koloniale mindset’ (onder welke paraplu er in die jaren en die erna nog wel meer vreselijke dingen zijn gebeurd), zie ik geen enkele reden om deze stroman in de discussie op te trekken.

 3. 8

  KJ, iets verder kijken dan “koloniale mindset” a.u.b. De reden dat kolonialisme kon ontstaan is natuurlijk gewoon: racisme. Misschien heb je bezwaren tegen dat woord omdat het ook wel eens wordt misbruikt, maar het fenomeen bestaat toch echt.

  Racistische ideologie staat mensen eenvoudig toe te denken dat hun leven meer waard is dan dat van een andersgekleurde of eldersgeborene.

 4. 9

  @ 8 Het ligt wat ingewikkelder denk ik: racisme is vaak ook een gevolg van kolonialisme / scheve machtsverhoudingen. En vroeger werden racistische ideologieën ook gebruikt om de interne machtspositie van een elite te rechtvaardigen. Zo rechtvaardigde de Franse adel zijn voorrechten door een beroep te doen op afstamming van de Frankische veroveraars. De niet-edelen in Frankrijk waren dan afstammelingen van de Galliërs die veroverd waren.