Pakistan: opvolging, nieuwe foto’s, reisverslag

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het lot van de Pakistaanse Volkspartij van de vermoorde Benazir Bhutto ligt vanaf morgen in handen van haar 19-jarige zoon. “Bilawal will replace his slain mother.. …It has been decided according to the will of Benazir Bhutto.” (Sify News, India). Geen prettig vooruitzicht voor deze jongen nu de South Asia Analysis Group voorspelt dat de slapende cellen van Al Qaeda tot in nucleaire kringen zijn geraakt. “They will now step up their efforts to eliminate Musharraf. Whoever was responsible for killing her could not have done it without inside complicity. If Al Qaeda is already having sleeper cells in the GHQ, there is an equal danger that it already has sleeper cells inside Pakistan’s nuclear establishment too”. (TheAcorn).

Ondertussen zijn er nieuwe foto’s opgedoken die volgens het Pakistaanse weblog Teeth Maestro zouden bewijzen dat Bhutto wel degelijk is geraakt door een kogel. En dat het “zonnedak-verhaal” van de autoriteiten onzin is, met alle gevolgen vandien. Oordeelt uzelf… Mobile pictures – Benazir was defintely shot dead before the Blast. Overigens heeft Bhutto in een email twee maanden voor haar dood gezegd dat mocht ze vermoord worden Musharraf verantwoordelijk is.

Het ongeëvenaarde Global Voices heeft een Special Coverage pagina aangemaakt over de toestand in Pakistan waar regelmatig updates uit de Aziatische blogosfeer zijn te vinden. Ter afkoeling bevat de laatste link een wat rustiger verhaal van een Westerse reiziger die momenteel in Islamabad zit. Ondanks de adviezen om vooral binnen te blijven ging ze toch de straat op: Light in the darkness of Pakistan

Update: dezelfde en supplementaire (bewegende) beelden maar nu met een andere overtuigendere interpretatie, de schutter is duidelijk te zien.

Reacties (13)

#1 Spuyt12

Wat ik nu niet begrijp. Waarom is de onenigheid over de doodsoorzaak nou een extra aanname dat de regering erachter zit of dat het een doofpot is?

Ze is dood als gevolg van een aanslag. Punt. Of ze nou door scherven of kogels of door een iets te hard zonnedak is geraakt doet toch eigenlijk niet ter zake?

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Ja dat is ook een beetje vreemd. Maar een onwaar verhaal over een zonnedak doet de autoriteiten natuurlijk geen goed. Zeker niet in het licht van de verhouding tussen Musharraf en Bhutto. De email met de beschuldiging van Bhutto doet ook erg denken aan de Fortuyn toestanden, toen kon Kok ook geen goed doen en was bijvoorbaat al schuldig (in sommige kringen dan).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 mescaline

Dacht het wel Spuyt. Als de regering er niet achter zat hoefde ze de kogels niet te ontkennen en een raar verhaal met een zonnedak op te hangen. Wie dat doet doet iets heel vreemds.

En voor iedereen is deze vraag natuurlijk belangrijk: ze is gedood door een aanslag, wie zit erachter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 mescaline

En laten we niet vergeten… Ariel Sharon. Die rechtse gek was het niet, het was een aanslag van een geheime dienst. Wsch de geheime dienst.

En JFK met ook weer die vreemde rapportages uit het ziekenhuis maakt drie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rene

@ Spuyt12

Vergelijk iedere politieke moord maar — het verhoogt de status van de spreker als member of the incrowd om achterliggende motieven en complotten te ontmaskeren.

Met ieder van dergelijke gebeurtenissen vliegen de complot theorieen je dus om de oren en aangezien niemand ergens ook maar enig bewijs of zelfs maar onderbouwde aanwijzing voor heeft is twijfel zaaien over welk onderdeel dan ook al nuttig om twijfel over het hele plaatje te zaaien en eigen ijdel geponeer aan kracht te laten winnen.

Zie ook bijvoorbeeld onze eigenste eigen politieke moord. Je hoeft maar even te googlen naar “fortuyn complot” en de parellellen met iedere andere moord binnen het politieke spectrum waar dan ook ter wereld vliegen je aan. Ten opzichte van bijvoorbeeld het never ending Kennedy getheoretiseer en de globale 9/11 cuckoo’s is dat in feite nog een hartverwarmend voorbeeld van een land in uiterste nuchterheid.

Het is ook nog eens vrij gratis natuurlijk. Je kunt van alles poneren dat later niet waar blijkt zonder daar ooit nog serieus mee lastig gevallen te worden (*) terwijl als je toevallig eens een keer de spijker op z’n kop slaat je de rest van je natuurlijke leven kunt roepen dat jij tenminste weet waar Abraham de mosterd vandaan haalt.

Ik weet inmiddels waarom zoveel oude mensen zo cynisch worden. Je ziet alles zo vaak herhalen zonder dat er ooit iets verandert…

Snik.

(*) vergelijk ook “Boekestijn, A. J.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Ludzer Mak

@Rene ben jij oud of voel je je enkel zo? ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rene

@Ludzer:

Wat is het verschil? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Dreknek

Oude mensen worden doorgaans cynisch omdat ze weten dat ze dood gaan en dat ze beseffen dat ze eigenlijk helemaal niet zo bijzonder waren, terecht overigens. Als je veertig jaar hebt gewerkt als aardappelkweker dan kun je geen fatsoenlijke mening geven of standpunt innemen over de dood van een of ander ‘vrouwtje’ in Afghanistan.

Als je godverdomme maar die driebander maakt in de soos, want anders kijkt die blonde van BLOK-C 73-A je nooit meer aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 caprio

Leuke journalistieke vondst: het citeren (nb: double quotes, niet eens singles) van speculaties op websites.

Doet me denken aan Nova die een fictie schrijfster die laatst in 1986 nog in Pakistan was in de studio hadden.

Overigens hebben de Amerikanen nu een akkoord met Musharraf gefinaliseerd waardoor ze vanaf volgende maand nog meer speciale troepen Pakistan in mogen sturen.
http://www.upi.com/NewsTrack/Top_News/2007/12/27/report_more_special_forces_to_pakistan/5136/

Het zal je toch niet gebeuren dat je vlak voor de verkiezingen nog Bin Laden te pakken krijgt zeker?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

Naast belachelijke “beveiliging” die dag na het verlaten verkiezingsbijeekomst: “Pakistani government has blundered badly by not sealing off the crime scene: moments after Bhutto was killed, workers hosed down the blood at the blast site before any evidence could be collected” en het “zonnedakverhaal”: “doctors cite pressure to keep silent on injuries Bhutto by Pakistani authorities” is er een filmpje opgedoken waarbij zowel de schutter als het moment (zie hoofddoek) waarop Bhutto door kogels geraakt wordt te zien is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 nawaz

shahid wib:§be

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 larie

Nawaz : فوك وفّ

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 larie

Dreknek, Crapio…welkom ;)

 • Vorige discussie