Unieke top: Zuid-Amerika en Midden-Oosten

Op een tweedaagse top in Brasília hebben zuid-amerikaanse en arabische leiders de israelische bezetting van palestijns grondgebied en de amerikaanse economische sancties tegen Syrië veroordeeld (hoe verrassend). Ook heeft men opgeroepen tot een Conferentie “Ter Definiëring van het Begrip Terrorisme”.

blablabla... Daarnaast werden er mooie woorden gesproken over de culturele banden tussen de regio’s: de meer dan 10 miljoen arabische immigranten in Zuid-Amerika, waarvan heupwiegend wereldwonder Shakira de bekendste is. En werden de economische potenties benadrukt: 10 miljard dollar handel met ‘onbeperkte’ groeimogelijkheden, export van suiker, rund- en kippenvlees naar het Midden-Oosten en olie-exploratiemogelijkheden voor braziliaanse bedrijven in Irak. De amerikanen zien dat ze terrein verliezen en vroegen of ze een waarnemer naar de top mochten sturen? Ze kregen het bericht dat ze de top op de televisie konden volgen… Chavez en Abbas werden overigens als helden onthaald.

No wonder Washington hawks are uneasy. There’s an emerging geopolitical axis on the map – Arab-South American. It’s non-aligned. And it’s swimming in oil. Between them, Saudi Arabia, Kuwait, Iraq, the United Arab Emirates, Algeria, Egypt, Qatar, Libya, Oman, Syria, Yemen, Venezuela, Ecuador, Argentina and Brazil pump about 27.2 million barrels of oil a day, about 32.5% of global production.

Arabs are delighted to find good products and competitive prices in South America and a business climate much more relaxed than in Europe, and especially post-September 11 US. (atimes.com)

Een saillant detail over deze top komt van Zuid-Atlantische Eilanden nieuwsdienst Sartma: Argentinië maakt zich namelijk zorgen over (ja daar istie weer!) de Europese Grondwet. Deze verankert namelijk de europese grip op een paar winderige rotspunten en door de top in Brasília heeft nu ook Yemen -met een omweg- een mening over de europese grondwet…

Malvinas Europeanas ? The reports go on to say that presently the Argentines are using diplomatic means to persuade other countries, including a number of Middle Eastern and Latin American ones, that the Falklands, South Georgia and the South Sandwich Islands should not be included in the Proposed European Union Constitution as “British Antarctic Territories.” (SARTMA)

 1. 1

  And it’s swimming in oil. Between them, Saudi Arabia, Kuwait, Iraq, the United Arab Emirates, Algeria, Egypt, Qatar, Libya, Oman, Syria, Yemen, Venezuela, Ecuador, Argentina and Brazil pump about 27.2 million barrels of oil a day, about 32.5% of global production

  Tja. Maar Saoedi-Arabie zal dat volgens bepaalde bronnen niet lang meer volhouden.

 2. 3

  Even 2 opmerkingen :

  – Nestor Kirchner is erg geirriteerd weggelopen uit de gesprekken. Vertrokken zonder maar iets te zeggen tegen de pers en gelijk naar BA. Hij irriteerde zich duidelijk mateloos (zie fotos Brazilaanse krant oglobo) aan de houding van Lula tov van zijn andere collega’s. Er zijn al een tijdje spanningen tussen Brazilie en Argentinie met name Kirchner die thuis roept dat Lula niet op alle fronten de dienst uit kan maken. Deze menigsverschillen zouden worden uitgepraat maar dat laat dus nog op zich wachten. Chavez is een echte show man en hij arriveerde met tig busjes tv crews en bodyguards (hij heeft dus een eigen tv show en zendt al zijn verrichtingen als glorieuze overwinningen voor zijn land uit..). Bij de ingang ontstond enig tumult vanwege de weigering om de hele Chavez crew binnen te laten en er werden slechts enkele van zijn crew members toegelaten.

  -Heb van geologen in Argentnie vernomen dat er waarschijnlijk veel olie ligt voor de Malvinas en omstreken.

 3. 4

  Esco: dat laatste punt lees ik ook steeds vaker op SARTMA, begrijpelijk dat die argentijnen dus weer wat stoom op de Falkland-ketel zetten. (leuke toevoegingen btw)

 4. 5

  Malvinas, Carlos, MALVINAS!!! Of vind je dat Arrogantinos niet moeten zeuren en gewoon hun kop moeten houden? Tenslotte wonen er veel britten
  Tijd voor een Sargasso – poll lijkt me…
  Vindt u dat de britten de Malvinas terug moeten geven aan hun rechtmatige eigenaar?

  a)ja, want het Britse verovering was slechts toe te wijten aan Thatcher’s pms-related moodswings.
  b)nee, palestijnen krijgen immers ook niets terug
  c)Nee, want dan kan ik over een paar jaar voor 99 euro met Easyjet naar de Falklands en daar met euros betalen.
  d)..

 5. 6

  Die olie hè, dan zwemmen we erin dan is het bijna op, het blijft toch een beetje gissen. Zuid Amerika en Arabische landen zijn los zand, hebben nog vele hobbels te gaan het zijn zandkastelen (voorlopig).

 6. 7

  Tsja die Malvinas…
  Toen Engeland opstoomde naar de Malvinas was ik voor Argentinie, als negenjarige vond ik het idee dat Engeland een eilandengroep op duizenden kilometers afstand claimde volkomen onzinnig. Daar kwam ook nog eens bij dat mijn hele klas voor Engeland was (op het infantiele af, zo infantiel als negenjarigen kunnen zijn), dus ik was contra.
  Toen ik later voor mijn studie in Argentinie mocht wonen en werken maakte ik kennis met de argentijnse frustratie: in ieder gehucht op de pampa was wel een Malvinas-rotonde met heldhaftig monument. Ja en daar werd ik dan ook weer een beetje contra van… Ook drong het toen pas goed tot mij door dat de inval van het argentijnse leger een populistische stunt was geweest van militaire junta en dat de herovering door de britten de val van de dictatuur heeft bespoedigd.

  Later las ik dat de argentijnse regering iedere inwoner van de Falklands ooit eens honderdduizend dollar heeft aangeboden om te vertrekken en dat hier niemand op in ging. Mijn huidige mening over de Malvinas schommelt heen en weer tussen het die paar bewoners zelf te laten bepalen wat ze willen en het economische onrecht dat Argentinie wordt aangedaan door ze een deel van hun olie- gasvelden en visgronden te ontkennen. Misschien moeten we Argentinie maar gewoon toelaten tot de EU?

  (en een poll, wellicht, ik hou het in m’n achterhoofd)

 7. 8

  @Carlos: Deel je mening volkomen op de EU gedachte na dan. Tamelijk absurd dat een land zo ver weg van een lokatie aanspraak kan maken op die lokatie, humor bijna ware het niet dat er een groep als een speelbal heen en weer wordt geschopt, de mensen die daar wonen.

  Pssst..Zo even tussendoor, vergeef me Carlos. De EU gedachte in mijn omgeving is uitermate ontopic. Binnenkort is er een referendum over het Schengen-verdrag en eventueel ja van Zwitserland. Gisteravond met groep studenten en erg veel drank in het bos met zeer aangename temperatuur en toch ook weer een groot kampvuur heel heftige discussie meegemaakt. Enkele Sargasso reaguurders/posters zouden daar hun hart hebben kunnen ophalen, de interesse onder de jonge kiezers in dit land verbaasd me en doet me goed overigens.

 8. 9

  Zwitserland in Schengen? Zouden die zwitserse studenten ook op Sargasso reageren als wij hier engels spraken?

  Mijn “Argentinie in de EU idee” dat was natuurlijk een grapje. Ik zou die gezichten wel eens willen zien, want opzich voelen die argentino’s zich ontzettend europees.

 9. 10

  Ben zelf ook namelijk erg contra geworden na mijn reis in Argentinie. Overal zie je wel ergens een pamflet met de Malvinas. Argentinie tot de EU? Denk dat daar de meeste Argentijnen voor zouden zijn en de rest van Zuid America ook ! (zo, daar zijn we vanaf). Hee als we Turkije toelaten, waarom niet Argentinie? De geografische ligging buiten beschouwing gelaten, hebben ze cultuur-technisch gezien meer overeenkomsten dan Turkije….humor….

 10. 11

  Mooi Esco, de knuppel in het hoender/oliehok, ik moest meteen denken aan joevialls, die eens een stukje over die argentijnse olie onder dat schapeneiland heeft geschreven (met een mutje zout te nemen, maar toch).

  En Argentinie in de EU, mooi, Nederland zet maximaal haar joker in.

 11. 16

  Ja, en ’t voetbalt al in europees verband. Mochten we nu Libanon ook toelaten (christelijker dan Turkije!) dan flippen de moslimfundamentalisten helemaal uit: Het koninkrijk Jerusalem en het graafschap Tripoli uit de tijd der kruistochten hersteld!