UNEP: weer meer ‘ocean dead zones’

Chesapeake Bay (VS), de Baltische Zee, het Kattegat, de Zwarte Zee, enkele Scandinavische fjorden en het noordelijke deel van de Adriatische Zee zijn het al jaren. Maar nu ook de Fosu Lagoon in Ghana, Mersey Estuary (UK) en de Baai van Montevideo (Uruguay). De lijst met mariene ‘dead zones’ groeit gestaag aldus de UNEP: de milieutak van de VN.

dead-zone.jpgBij de publicatie van het rapport State of the Marine Environment (UNEP) afgelopen week, werd bekend dat in twee jaar tijd het aantal gebieden in zee waar het zuurstofgehalte zo laag is dat er geen leven meer mogelijk is van 149 naar 200 is gestegen. Het kan natuurlijk zo zijn dat er nu gewoon grondiger onderzoek is gedaan en dat er dus meer ‘ocean dead zones’ werden ontdekt, maar UNEP signaleert wel degelijk een trend. Fertilizers, sewage, fossil fuel burning and other pollutants have led to a doubling in the number of oxygen-deficient coastal areas every decade since the 1960s. (Reuters). Doordat rivieren en riolen steeds meer nitraten en fosfaten in zee brengen neemt de algenbloei toe, deze algen onttrekken vervolgens zuurstof aan het water. In sommige gevallen zoals bij fosfaten uit wasmiddelen zijn in de Westerse wereld al successen geboekt om de lozing van nutriënten omlaag te brengen. Maar de UNEP verwacht dat tot 2030 de lozing van nitraat in de zeeën nog met 14% zal toenemen (unep.org). [Bonuslink: The Gulf of Mexico Dead Zone ]

 1. 1

  Veel, erg veel documenten als je die links volgt. Wordt er ook ergens actie ondernomen? En dan bedoel ik niet een of andere actiegroep die wat protesteert maar daadwerkelijke maatregelen.

 2. 2

  Waarom nou weer zo’n negatief verhaal, Carlos? Je weet toch wat Rutte gezegd heeft, er is helemaal niks aan de hand en als we het gewoon aan de vrije markt overlaten kom het vanzelf allemaal weer goed……

 3. 3

  @Oplawaai: ik voelde juist de hand van Rutte op mijn schouder toen ik dit stukje schreef, zijn positieve can-do mentaliteit resulteerde in het zinnetje: “In sommige gevallen zoals bij fosfaten uit wasmiddelen zijn in de Westerse wereld al successen geboekt om de lozing van nutriënten omlaag te brengen.” Vond ik toch best opbeurend, herinneren jullie je nog de reclames van Groene Reus wasmiddel in de jaren ’80. Die man met zijn opgerolde broekspijpen in een beekje. Dat was een system flip die toch een negative ontwikkeling heeft gecounterd, toch Rutte?

  @HansR: het is onderdeel van het “Global Programme of Action” maar het blijft wel de VN hè…

 4. 4

  OK, Carlos, het ligt aan mij. Ik zie alleen de negatieve kanten en lees over het goeie nieuws heen. Moet ik toch ’s wat aan doen. Het VVD verkiezingsprogramma lezen, zou dat helpen?

 5. 5

  Shit, nou weet ik niet eens meer zo zeker of het Groene Reus was? Groene Zwaan? Persil Groen?! damn ik zie die kerel in die beek nog zo voor me, maar de naam van het eerste fosfaatvrije/fosfaatarme wasmiddel in Nederland is me ontschoten.

 6. 7

  Ik weet het niet Carlos. Ergens heb ik het gevoel dat dat VVD programma geen positiever ingesteld mens van me zal maken.
  En dat fosfaatvrije wasmiddel, was dat niet Klok? Ik kan me het spotje niet herinneren, maar volgens mij was Klok het eerste milieuvriendelijke wasmiddel.

 7. 9

  Het wasmiddel heette Witte reus. En het was inderdaad een leuke reclame maar niet om de milieuvriendelijkheid te tonen. Wel om te suggereren dat je er veel mee kon wassen, hetgeen het product geschikt maakte om door reuzen te gebruiken. De was werd gedroogd door het le laten wapperen onder een helicopter. Stoer. Ik heb me laten vertellen dat het A-team het ook gebruikte. En James Bond. En bij Star Wars. Mark Rutte gebruikt Dreft, zijn moeder dan, want hij woont nog thuis. Zo ziet hij er tenminste uit.

 8. 12

  @Larie
  1) wat zou je precies willen bewijzen met die zwavelflux? Ik mis je punt even. Waar zit die zwavel in de rol met die coccolith? Zoek je sterfteoorzaak en kalksteenvorming? Ik kan het even niet volgen.

  2) Die Huxley kan voor mij niet meer kapot: [on Charles Darwin’s Theory] … In a celebrated exchange at the British Association in 1860, Huxley and the Bishop of Oxford, Samuel Wilberforce, clashed; with Huxley declaring he would rather be descended from an ape than a bishop. :)) Heerlijk die wetenschapsgeschiedenis.

 9. 13

  Beetje lang verhaal, huis loopt vol en moet dalijk het bos in (letterlijk) om de wijngaard te tonen.

  Het is een gedachtegang van een van mijn gastdocenten Pietr Westbroek.

  Het idee is (kort door de bocht en staccato) dat bij aanbod van een verbinding, zoals co2, levensvormen dat gaan gebruiken. Nanoplankton met de schone naam zoals hierboven bouwen in grote getale (witte vlekken op de oceanen ter grootte van landen) skeletjes en gaan na wat gedoe dood. Zakken naar de bodem en de smurrie vormt de basis voor het latere kalksteen. Alle kalsteen die je ziet is zo gevormd. Het proces is dus een sink, van gasvormig co2 uiteindelijk verdwijnen als steen. NB, wordt het weer kouder, meer ijs, meer land, meer erosie blootgelegde sink, meer co2 in de lucht en weer warmer..zoiets.

  Ten tijde van die blooms wordt het leven door de opportunisten bepaald. Boven de oceaan blijven dan afscheidingsprodukten hangen, in dit geval zwaveldamp. Bij termieten is dit methaan. Na een bloom, dsie even snel kan opkomen als verdwijnen is het tijdelijk erg leeg…dood zeg maar.

  Beide gassen beinvloeden het klimaat, de dynamiek is ter studie.

  Ik had/heb bewondering voor deze bevlogen man:

  http://www.copernicus.org/EGU/egs/medalists/wetbroek2002.htm

 10. 17

  Als je kijkt naar het aantal keren dat het logje is gelezen/geopend is het eigenlijk bizar zo niet schokkend als je kijkt naar het verschil tussen b.v. dit logje (194) en het logje over die neukende keeper (1119). Is daar nog wat uit te concluderen over de staat van de wereld?

  Mmm… Ik waag me er maar niet aan.

  Is er een statisticus in de zaal om onderwerp, belangstelling, tijdstippen van publicatie, aantal logs op een dag etc… even te correleren in een aardige studie over publieksbelangstelling op het web cq. Sargasso of accepteren we dat gewoon als een voldongen feit en we weten het wel?

 11. 19

  @Bismarck
  En alles dat sexgerelateerd is is weer veel belangrijker dan voetbal :)

  Tuurlijk. Ik vraag ook maar een beetje naar de bekende weg hoor. Je weet nooit of er nog iemand is die het echt uit kan en wil zoeken. IK heb de laatste tijd nogal wat “wetenschappelijke” rapporten over weblog gelezen. Schijnt een interessant onderwerp te zijn.

 12. 20

  @19: Ik gok toch dat in dit geval de vele views (en reacties) erg veel te maken hebben met het woord “Geenstijl” in het topic. Elke keer als dat woord genoemd wordt, komt er een golf surfvee over van dat kempingblog.