Uitslagen WK voetbal gelekt

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Brazilië viert feest (Foto: Flickr/alvez)

De uitslagen van het WK voetbal in Zuid-Afrika zijn gelekt. De New York Times wist de hand te leggen op een gevonden USB-stick met daarop de volledige uitslagen van het mondiale voetbaltoernooi. Daaruit blijkt dat Brazilië met 3-1 de finale wint, ten koste van Engeland. ‘Erg slordig’ aldus de eerste commentaren op de blunder van de FIFA. In verschillende landen zijn Brazilianen de straat op gegaan om de uitgelekte overwinning te vieren.

De FIFA stelt een diepgravend onderzoek naar de oorzaak van het lek in. Voorzitter Sepp Blatter: “Het is natuurlijk erg vervelend dat dit gebeurt. Een groot deel van de bevolking kijkt erg uit naar dit evenement. Voor de mensen die het toernooi zien als een belangrijk onderdeel van hun vakantie naar Zuid-Afrika is het helemaal treurig. We gaan er dan ook alles aan doen om te zorgen dat een dergelijke situatie zich voor 2014 niet meer voordoet.” Volgens Blatter is er overigens nog genoeg te genieten. “Het toernooi ziet er straks precies zo uit zoals wij het gepland hebben. We hebben niet voor niets voor deze uitslagen gekozen. Bovendien zit het nog steeds vol met alles wat het spelletje zo mooi maakt: spectaculaire acties, uitstekende vedettes, controversiële arbitrage; alles zit erin.” Het verwijt dat de uitslag ook op een later moment bepaald had kunnen worden wijst Blatter van de hand. “Daar gaat zoveel planning inzitten.”

Het verzoek van Blatter aan journalisten om de uitslagen niet te publiceren wordt vooralsnog massaal genegeerd. “Dit is voor iedereen van belang. Het kan niet zo zijn dat mensen met een minimumloon hun laatste tientje nu op een hopeloze uitslagencombinatie inzetten,” aldus de sportredactie van het Algemeen Dagblad. De uitslagen herbergen de nodige interessante vindingen. Zo overleeft Noord-Korea de groepsfase, ondanks de zware poule met Brazilië, Portugal en Ivoorkust. Verder valt op dat de FIFA enorm heeft bezuinigd op doelpunten. Er vallen ruim 27% minder doelpunten dan in 2006. Daartegenover staan 50% extra supportersrellen en ruim drie maal zo veel regenbuien.

Oranje-speler Rafael van der Vaart zegt zowel het ‘lekken’ als de resultaten zelf te betreuren. “Normaal krijgen we de envelop aan het begin van het toernooi. Dan blijft het extra lang spannend. Deze uitslag had ik niet verwacht. Met Robben erbij dacht ik dat we wat meer kans zouden maken. Dat we nu al in de groepsfase keihard onderuit gaan zal de sfeer in het trainingskamp niet bevorderen. Jammer. Daar staat tegenover dat we nu natuurlijk wel langer vakantie hebben. Bovendien is er hier genoeg te doen. Bert zegt dat we dit weekend misschien op safari kunnen in plaats van trainen.”

Geruchten gaan dat enkele Engelse officials van de FIFA bewust de uitslag van het WK vroegtijdig hebben gelekt. Dit zou gemotiveerd zijn door verontwaardiging over twee penalty’s die onterecht gegeven zullen worden in de finale. Paul Tang ontkent dit maal in alle toonaarden iets met het lekken te maken te hebben.