Uitslag Buitenlandse Leiders Poll

che-zapatero.jpgAfgelopen vrijdag vroegen wij u om buitenlandse leiders te noemen die een positieve indruk op u maken. De Spaanse premier José Zapatero won deze poll gevolgd door Angela Merkel van Duitsland. Opvallend is de score van koning Bhumibol van Thailand die als monarch toch in de smaak valt. Inzendingen voor Mandela en Sarkozy werden afgekeurd omdat zij beiden op dit moment geen leiders zijn. Freya Van den Bossche is na 1970 geboren en kán dus überhaupt nog geen leider zijn. De meeste goede politieke leiders komen volgens u uit Europa. Denken Sargasso-lezers soms eurocentrisch of is Europa toch gewoon het beste continent op aarde? Hieronder vindt u de ranglijst met het aantal uitgebrachte stemmen.

leiders_chart.jpg7 José Zapatero (Spanje)
5 Angela Merkel (Duitsland)
4 Evo Morales (Bolivia)
3 Tony Blair (Groot Brittannië)
3 Bhumibol Adulyadej (Thailand)
2 Guy Verhofstadt (België)
2 Lula da Silva (Brazilië)
2 Romano Prodi (Italië)
2 Michelle Bachelet (Chili)
2 José Barroso (EU)
1 Fidel Castro (Cuba)
1 Hugo Chavez (Venezuela)
1 Donald Tsang (Hongkong)
1 Ellen Johnson-Sirleaf (Liberia)
1 Fouad Siniora (Libanon)
1 George W. Bush (VS)
1 Tarja Halonen (Finland)
1 Hamad bin Isa al-Khalifa (Bahrein)
1 Jigme Singye Wangchuck (Bhutan)
1 Kim jong Il (Noord Korea)
1 Kofi Annan (VN)
1 Oscar Arias Sanchez (Costa Rica)
1 Frederik Reinfeldt (Zweden)
1 Susilo Bambang Yudhoyono (Indonesië)

 1. 1

  De meeste goede politieke leiders komen volgens u uit Europa. Denken Sargasso-lezers soms eurocentrisch of is Europa toch gewoon het beste continent op aarde?

  Of wil Carlos gewoon alle Latijns-amerikaanse leiders niet zien die ook in de lijst staan (en die gezien het beperkt aantal latijns-amerikaanse landen duidelijk oververtegenwoordigd zijn)?

  Het lijstje bekijkende zou de conclusie eerder zijn dat er volgens de Sargassoreaguurders iets mis is met het leiderschap in Afrika & Oceanie (al speelt daar misschien het gezegde onbekend maakt onbemind).

 2. 4

  Ook pijnlijk is de disqualificatie van Freya, omdat ze nog geen oude lul is. Moet je echt boven de 36 zijn om een leider te kunnen zijn? En Alexander de Grote dan? Die was al voor zijn 36e dood!

 3. 7

  @5: Op die fiets kun je Kofi Annan en Kim Jong-Il (Secretaris-Generaal) en Donald Tsang (uitvoerend Chef van een heel klein deel van China) ook wegstrepen.

  Overigens zo zonder Freya zijn vrouwen en jongeren ook zwaar ondervertegenwoordigd. Blijkbaar moet je oud en man zijn om de goedkeuring van Sargasso weg te dragen als leider.

 4. 8

  Ik denk wel Eurocentrisch ja. Dat is op zich natuurlijk ook niet zo verwonderlijk: Europese politici delen mijn cultuur. Bovendien maakt onbekend onbemind.
  Toch vind ik niet dat het lijstje uiteindelijk bijzonder Europees is, eerlijk gezegd.

 5. 9

  Ik snap nog steeds niet wat Morales in die lijst doet, en zo hoog. OK: hij is duidelijk een man van het volk en laat zich (tot nu toe) niet verleiden om de natuurlijke bronnen in zijn land te verpatsen (voor steekpenningen).

  Maar dat, noch zijn grote aaibaarheidsfactor met zn alpaca-trui of hippy-appeal als voormalige cocaine boer maken hem nog geen groot leider. Hij heeft ook geen enkel track-record en sinds zijn aantreden zijn er alleen maar meer onrusten in Bolivia.

  Misschien kan een Morales-fan hier nog een keer zijn of haar licht over laten schijnen, want ik vat ‘m niet.

 6. 10

  Bismarck, dat van die leeftijd van Freya was een GRAPJE. Verder is positie van Donald Tsang toch anders dan die van Freya, laat staan Kim Jung Il. Als Freya erin mocht dan Sarkozy ook, je moet ergens de grens trekken. Halve leiders meenemen omdat ze vrouw zijn vind ik een verkeerd principe.

 7. 11

  Allee, tis je vergeven, al zou een lijst met Freya toch meer charme hebben. Maar ik blijf die Tsang-gast ook erg discutabel vinden. Zo zou je Swarzeneggert of Khadyrov ook op de lijst mogen zetten.

 8. 12

  @prometeus, #9: ik wil mezelf nu niet direct een Morales-fan noemen, maar hij is, ondanks het ontbreken van een track-record, een beloftevolle groot leider. Hij neemt, tegen allerlei stromen in, een eigen standpunt in en houdt daar aan vast, zonder direct in het radicale te schieten. Door dat te doen toont hij zich dus m.i. een groot leider. Of dat van een blijvende historische waarde zal zijn, dat zal de toekomst slechts kunnen uitwijzen.

 9. 13

  @9, In de hele discussie van een mogelijke zeeverbinding van Bolivia via Chileens grondgebied, een discussie waar uiteindelijk Mena op gevallen is als president, heeft Morales zich toch een redelijk capabel leider getoond. Daar waar Mena de grootste problemen had met de Chileense politiek heeft Morales de discussie op een redelijke wijze op de regionale agenda kunnen plaatsen. Men herkent in hem een wolf in schaapskleren (Alpacakleren?) maar kan daarmee leven daar hij tot nog toe aan zijn principes vasthoudt. Zelfs de opgelegde beperking aan Argentinie om gas door te leveren aan Chili wordt van hem internationaal geaccepteerd (morrend, dat wel)

 10. 14

  Waar is Lula van Brazilie?? Vriend en vijand in de wereldpolitiek zijn het er overeens dat hij de afgelopen jaren zicht ontpopt heeft tot ware president.

  En dan zie ik namen wel op de lijst staan…..ik begrijp dat het communisme nog steeds omarmd wordt door sargasso lezers.