Twintigste kaper mag doodstraf krijgen

Een Amerikaanse jury heeft bepaald dat de twintigste kaper de doodstraf mag krijgen(geencom/geencom). Zacarias Moussaoui heeft niemand vermoord, maar heeft naar eigen zeggen de aanslagen van 11 september 2001 wel verzwegen. Toendertijd zat hij namelijk in een Amerikaanse cel en werd verhoord.

Met deze verklaring solliciteerde hij duidelijk naar bovenstaande uitspraak. Buiten dat hij de doodstraf waarschijnlijk als een beloning zal zien en het hem volgens hem het eeuwige leven op zal leveren, snap ik de uitspraak van de jury wel. Want wat doe je met iemand die medeschuldig zegt te zijn aan de dood van 3000 mensen? Ik zou in ieder geval de mogelijkheid willen hebben de hoogst mogelijke straf op te kunnen leggen. Of hij de doodstraf daadwerkelijk zal krijgen is nog afwachten, maar de kans is groot.

In dit soort gevallen weet ik niet of ik voor of tegen de doodstraf ben. Instinctief ben ik tegen, maar hier en bijvoorbeeld bij seriemoordenaars voel ik twijfel. Je wil zeker niet dat deze mensen ooit nog in de samenleving terugkomen, maar levenslang betekent dat hij of zij altijd een gevaar voor anderen zal blijven, zelfs binnen gevangenismuren. De doodstraf kan dan een oplossing zijn.

Het andere uiterste van de doodstraf vind je ook in de VS. Bijvoorbeeld de 404 ter dood veroordeelden in Texas, waarvan een groot deel al jaren op een executie wacht wegens enkelvoudige moord.
Ik vraag me altijd af waarom “de staat” het uiteindelijke aantal doden bij een misdrijf zal willen verdubbelen. In mijn optiek kan één enkele moord nooit aanleiding zijn tot het geven van de doodstraf.

 1. 3

  Wat als de moord ingegeven is door een ongenezelijke geestelijke afwijking? (Hoog risico recidive)

  Waar ligt wel de grens bij 2,3,5 of als het een bekende van je is?

 2. 4

  “dat hij de doodstraf waarschijnlijk als een beloning zal zien en het hem volgens hem het eeuwige leven op zal leveren”

  Dat probleem is zo verholpen. De christenen in de middeleeuwen hadden er al oplossingen voor (bijv. verzuipen in een vat reuzel). Hooguit een probleem dat in de tussentijd ons moraal ietsjes is veranderd.

 3. 5

  Ik ben tegen de doodstraf in welke vorm dan ook. In mijn ogen ben je er voor of er tegen. Je kan niet zeggen: Vanaf 3 moorden doodstraf.

  Iemand kan 2 mensen op zo’n gruweldadig ziekelijke manier om het leven brengen dat dit in geen verhouding staat tot iemand die een machinegeweer leegt in een supermarkt. Wie moet dan de beslissing nemen over de strafmaat??

 4. 6

  Persoonlijk zie ik het probleem niet zo van een doodstraf. Sterker nog. Ik zie een probleem als je geen doodstraf kent.

  Volgens mij gaat het er om dat sommige niet verantwoordelijk willen zijn voor de dood van een ander terwijl anderen daar minder moeite mee hebben. Wij kennen momenteel geen doodstraf en hebben daarmee een plafond gemaakt voor het risico dat een moordenaar loopt. Vanuit een biologisch oogpunt sta je dan 5-0 achter bij de start van de wedstrijd…

 5. 8

  Wie heeft het over afschrikking? Sommige mensen zullen altijd b.v. een moord plegen, ongeacht de straf.

  Denk eens in de richting van survival of the fittest.

 6. 9

  Jammer is alleen dat de kans op recidive bij invoering van de doodstraf alleen maar groter wordt. Iemand die gemoord heeft zal de tweede keer net zo makkelijk moorden, want de maximale straf krijgt-ie bij evt arrestatie toch al. Of moeten ze hem twee keer opknopen?

  On Topic: Komen de FBI en de CIA nu ook in aanmerking voor de doodstraf? Zij hebben willens en wetens info links laten liggen…

 7. 10

  Dat lijkt me voornamelijk afhangen van de samenwerking tussen politie en justitie voor het oppakken en berechten.

  Daarnaast is er momenteel een groot uistralingseffect door de machteloosheid van politie en justitie om respect af te dwingen.