Tweespalt – Vreedzame atoomrel?

Atoomrel (Telegraaf) Vreedzaam protest (Greenpeace)
“Activisten van GreenPeace hebben een kuil gegraven onder de rails van de trein die kernafval van Borssele naar Frankrijk zou brengen. De actievoerders werden gestoord en namen de benen. Daardoor is Nederland een ramp bespaard gebleven” “Het spandoek ontvouwen ging niet door omdat een Greenpeace-medewerker werd opgepakt bij het verstoppen van het doek onder de grond. Dit protest heeft het transport geen moment in gevaar gebracht.”

 
De krant van Wekker Nederland weet het zeker: Greenpeace activisten wilden een trein met nucleair afval laten ontsporen door een kuil onder de rails te graven. Maar volgens de milieuorganisatie was het enkel de bedoeling om een spandoek tijdelijk te verbergen. Jammer voor Greenpeace dat deze uitleg de miljoenen Telegraaf lezers niet zal bereiken en Gekker Nederland vandaag bij de koffieautomaat jeremieert over ‘de bijna-atoomramp’. Basisweg bedankt, u blokkeert wederom de weg naar een schoner en veiliger Nederland.

 1. 1

  Dit land gaat een grote ramp tegemoet.
  Onduidelijk wat er gebeurt is direct vol in de aanval inspelend op het wroksentiment van de onwetende burger: NL ontsnapt aan ramp, Greenpeace een criminele organisatie.
  Fukushima is net een 1/2 jaar geleden, in Nederland werd deze ramp volop gebagatelliseerd , Duitsland heeft conclusie getrokken en stopt met kernenergie op termijn. Als je in Duitsland het grootschalige protest tegen kernafval transporten ziet kan je, logica van Den Haag volgend, niets anders concluderen dat dat land bevolkt wordt door terroristen en misdadigers.
  Gooi de grenzen dicht en steek je kop verder in het zand zou ik zeggen.
  1 ding is zeker, de repressie en het criminaliseren van bezorgde burgers (actievoerders) zal zich wreken. Dan maar hopen op een ramp in Nederland of op zijn minst dat Den Haag (PVV, VVD, CDA) een flinke klap krijgen. Ik vraag mij af wie de echte “misdadigers” nu zijn?

 2. 2

  De verouderde kerncentrale Borssele kan een verhoogde waterstand aan die amper 2 meter hoger is dan die van de watersnood in 1953. Bodemdaling, zeespiegelstijging, climate change induced megastorms… moet ik meer zeggen? Oja, na 911 heeft het management een extra linie prikkeldraad laten leggen om de centrale, daar blijven de haatbaarden wel in hangen moeten ze gedacht hebben.

  De enige bijna-rampen rond Borssele zijn veroorzaakt door het personeel. Een half jaar geleden werd die lijst vrijgegeven: tientallen incidenten die mogelijk tot een kernramp hadden kunnen leiden.

 3. 5

  Precies, als een kuil onder de rails graven al tot een nucleaire ramp kan leiden, dan kun je beter de transporten stoppen, want het lijkt me vrij ondoenlijk om het hele traject voor elk transport op verborgen kuilen of andere boobytraps te controleren. Het transport wordt daarmee dus een te groot risico.

 4. 6

  Nu ben ik geen professioneel actievoerder maar spandoeken onder een spoor begraven om ze te verbergen komt mij niet echt over als een geloofwaardige verklaring.

 5. 7

  Dat er bij greenpeace hier en daar gestoorde zielen zijn te vinden die niet te beroerd zijn om hun religieus beleefde weerzin tegen kernenergie kracht bij te zetten door proactief zelf een ongelukje te veroorzaken lijkt mij dan weer heel aannemelijk. Wat niet betekent dat dit hier het geval is want wat de telegraaf hier doet is ook maar een slag in de lucht.

 6. 8

  Een spandoek tijdelijk begraven is al een raar excuus, maar dat precies ONDER de rails doen, dat is simpelweg onzin. Men was wel degelijk van plan de boel te saboteren, een andere uitleg is niet mogelijk, strafrechtelijke vervolging is dus noodzakelijk. Schandalig dat Sargasso zich zo blindelings laat gebruiken voor de damage-control van Greenpeace. Overigen niet de eerste keer dat ze mensenlevens in gevaar brachten, al is dat gevaar in deze wel enigszins overdreven, de trein in kwestie rijd dusdanig langzaam en de transportmodules zijn wel dusdanig stevig dat een ontsporing niet tot lekkage kan leiden.

 7. 9

  Abjectief enz: überhaupt het artikel (de Greenpeace versie) gelezen?
  Het is ook niet onder maar tussen de rails (net als het huisblad van de NS), met als doel een symbolische blokkade met een ballon. Bij de Telegraaf denken ze dat de chauffeur dan een ruk aan het stuur geeft waardoor de trein in een slip raakt. Vooral met natte blaadjes op de rails. Die hebben niet goed opgelet toen uitgelegd werd wat een trein is. En wat rails zijn. En wat onder is. En tussen.

  Verder wat ik onder @4 zei.

 8. 10

  “Men was wel degelijk van plan de boel te saboteren”

  Lijkt mij technisch niet mogelijk. Rails rust op bielzen en rails is uitgerust met alarmsysteem. Als er nu bielzen ondergraven werden… En denk eens verder na, als het zo makkelijk is om treinen te laten ontsporen door tussen de rails te graven waarom horen we dit dan niet geregeld in het nieuws dat er weer eens ergens een trein door sabotage is ontspoort? Ik denk dat greenpeace pro actief spul wilde verstoppen om zich vast te ketenen aan rails oid. Politie en Repressie staat Nederland is namelijk al zo ver dat alles wat een actievoerder bij zich heeft als mogelijk terroristisch materiaal wordt gezien.(oei een aansteker!) Vergelijk de krakers demonstratie die hardhandig uiteengeslagen werd omdat er mensen bij waren die een capuchon en zonnebril (vermomming) op hadden.

  Kernafval transporten vertragen is geen sabotage maar een legitiem middel om aandacht te vragen voor een probleem. Een fatsoenlijke overheid kan dit verdragen en gaat zoiets niet gelijk over de terrorisme boeg gooien. Dat is kwaadaardig en een zwaktebod.

 9. 11

  het over de ‘terrorisme-boeg’ gooien heeft de overheid niet gedaan. De rechter-commissaris heeft aangegeven dat er geen moment gevaar is geweest, de ‘terroristen’ mochten na verhoor huiswaarts.
  TMG gooit het over die boeg. Waarna Richard de Mos van de regering geëist heeft alle banden met de terroristische organisatie te verbreken. En maar eens de vinger op de zere wonde legt door aan te geven dat ondanks de nipte ontsnapping aan een kernramp de door links geïnfiltreerde overheid z’n best doet deze schokkende gebeurtenis te downplayen. Waarna geschokte Telegraaflezers aangeven ‘Als inwoner van Walcheren ernstig getraumatiseerd te zijn’ door het verloren vertrouwen in de instanties.
  Waarna het wijzen op het hoax-gehalte van het bericht, niet eens dat, gewoon 2 versies naast elkaar leggen, Sargasso beschuldigd wordt van ‘het zich blindelings laten gebruiken voor damage-control’.

  Je mag gvd tegenwoordig helemaal niks meer inbrengen, als je wijst op de geschiedvervalsing door de PVV (Martijn van Dam met z’n ‘immigratie kwam van rechts’-verhaaltje) dan ben je contraproductief, als je wijst op een verdraaide duiding van actualiteiten dan doe je aan damage-control.
  Nog even en je moet eerst jouw kant van het verhaal ter goedkeuring aanbieden op de Basisweg.

 10. 12

  Even wat roet in het anti kern feestje gooien met wat harde cijfertjes.

  Dankzij de agitprop van de groenevrede gaat Duitsland stoppen met kernenergie.

  Consequenties:
  1) Afschrijven van de installed base kerncentrales 22 GW a 2 tot 3 miljoen eur/MW = eur44 to eur66 miljard down the toilet
  2) Nieuwe investeringen in kolencentrales om de basis last te dekken 22 GW a 1 tot 1,5 mijloen eur/MW = eur 22miljard tot eur33 miljard aan onnodige investeringen
  3) Brandstofkosten nucleair verwaarloosbaar, kolen 1,7 eur/GJ. In de basislast met 50% centralerendement eur2,3 miljard per jaar aan onnodige brandstofkosten.
  4) CO2 emissie van 22 GW kolen in de basis last: 110 Mton per jaar (is gelijk de gehele Nederlandse emissieruimte!)
  5) 22 GW kolen in de basislast met 4 doden per miljoen ton steenkool levert 90 doden per jaar (toegegeven het zijn maar chinezen en ander sloebers en geen hoog te paard rijdende groene moraalridders maar toch) #Doden Fukushima? 2, door de tsunami en 1 op 14 mei oorzaak onbekend…..

  Goed gedaan jochies.

 11. 13

  Even die cijfertjes op een rij, afschrijving van centrales die 30 jaar oud zijn , dat is probleem 1 die dingen komen nooit uit de kosten, de bouw duurt zolang en de centrales zijn zo duur , dat door het rente verlies er al 30jaar zonder kosten geproduceert moet worden om quit te spelen.
  Echter gaat er per jaar voor miljoenen brandstof in , ligt dat ding 2 maanden per jaar stil voor wisselen, en werkt er 100 man om hem aan de praat te houden.
  Bovendie is kernenergie niet groen! iedere centrale produceert 3x meer warmte dan er aan electriciteit wordt opgewekt, daarnaast is er het eigen verbruik aan energie wat al snel 10 a 15% van de opbrenst is. Er is een flinke kolencentrale nodig om 2 reactoren die stil liggen van energie te voorzien.
  Windmolens kosten per Megawatt minder als 30% zijn snel te bouwen (weinig renteverlies) en produceren nauwelijks warmte (negatief opwarmeffect) tov andere centrales.

  doe er je voordeel mee