Tweespalt – rappen onder invloed

Leers Donner
Da’s toch dope man!
Dat een blowtje zomaar kan;

als je de teler maar niet ziet,
wiede wiede wiede wiet.

Doe nou niet zo hypocriet!
Half gedogen werkt toch niet!

Was ik hier maar de baas,
want dit drugsbeleid is dwaas.

Van een blowtje word je duf,
Dus steel de show nou niet zo suf.
Ga die drugs niet badineren,
Wees bereid om iets te leren!
Reguleren is te duur,
Gaan we van zoet toch weer naar zuur
Met criminelen op de loer,
Lijkt dat me niet de juiste tour.
 1. 1

  Tja, zelf heel lang aan de pretsigaret, soms nog.. zo nu en dan dan, maar dan als een glaasje wijn onder zorgvuldig uitgekozen kondities, im Wald b.v. Nu, lang in Amsterdam gewoond lijkt het normaal na het opstaan jezelf toch zo af te stompen..das nie goe.

 2. 4

  Om een voorbeeld te geven, is een onderwerp wat me bezig houdt. Een van mijn “vrienden” is leraar op een wat lastige school in Amsterdam oost, de held!. Soms wordt het hem teveel en begint hij het eerste lesuur na de middag met de vraag (aan iedereen) hij heet je?
  Klinkt absurd maar er zijn altijd leerlingen die dat dan op dat moment niet weten :(

  Kortom, voor mij mag het allemaal wat strakker, niet verbieden maar strakker.

 3. 5

  Criminelen op de loer?
  Ja hallo gaan we op die toer?
  Als iets niet mag, dan mag het niet,
  maar wie spelen we de zwarte piet
  donner ja met zijn klapsigaar uit eigen doos
  maar wat niet mag da’s nie altijd nie loos
  dus ben niet boos als ik een beetje paf
  want wiet da’s nog helemaal niet zo maf
  lekker rustig, eet nu toch eens kaas
  van wat je weet dus wie is hier de baas
  ja juist ja liberaal, op de straat daar rulen wij
  want jij bent een bitch en alles mag van mij

 4. 7

  Zo iemand nog een laatste bewijs nodig had van de voortschrijdende debilisering van de leden van Hare Majesteits regering, de rap van Donner moet wel volstaan. De sukkelaar noemt zich ook nog ‘de Don’! Ik verheug me op de dag dat wij hem een aanbod zullen doen, dat hij niet kan weigeren.

 5. 10

  @larie: gelooft u dat er een aandrang bestaat om drugs in brede zin te gebruiken die verklaard dient te worden vanuit psycho-somatisch dan wel psychiatrische oorzaken? Want op zich zegt Donner natuurlijk wel iets radicaals waar voor- en tegenstanders het mee eens zijn, namelijk dat reguleren te duur is. De vraag is dan vervolgens of simpelweg verbieden of simpelweg liberaliseren de oplossing is. Veel tegenstanders van liberalisering speculeren op drugsproblematiek agv liberalisering die er in landen met een restrictief beleid desalniettemin ook is. Liberalisering zou dus alleen een foute strategie zijn als de gevolgen erger zouden zijn dan bij een restrictief beleid. In het geval van soft-drugs betwijfel ik dat omdat probleemgebruikers vooral achtergronden hebben die met of zonder drugs tot probleemgedrag leidt. Maar zelfs in het geval of misschien juist in het geval van hard-drugs moet ik dat ook nog maar zien. Het is in en in triest dat er geen leidende hollanders zijn die zich publiekelijk voor liberalisering uitspreken. Waar is de D66 geest als je m nodig hebt.

 6. 13

  @Caprio. Liberalisering zou dus alleen een foute strategie zijn als de gevolgen erger zouden zijn dan bij een restrictief beleid.

  Waarom zou dat het ijkpunt moeten zijn voor legalisering? Mag de burger niet zelf uitmaken of iets goed of slecht voor hem is?

 7. 18

  @fjord: individueel handelen belemmeren is gerechtvaardigd als dat schadelijke gevolgen heeft voor de vrijheid en lichamelijke integriteit van anderen (zoals diefstal en in derde graad verpaupering). Maar ik betoog slechts dat een restrictief beleid naar alle waarschijnlijkheid (gemeten naar gevolgen daarvan in buitenlanden) ergere gevolgen heeft dan een liberalisering van drugsbeleid. Als je gaat ontkennen dat drugsgebruik in een verzekerd aantal gevallen tot negatieve sociale gevolgen leidt ben je ongeloofwaardig en weet je niet waar je over praat.

 8. 19

  zwaait naar binnen.

  Donners luxeprobleem, de hasj. Geen crack en coke. N-Amierka spreekt met Z-Amerika af dat er niet minder dan zoveel hectaren cocaine mogen zijn, voor N-Amerikaans gebruik.

  zwaait naar buiten.

 9. 20

  @Caprio: Je bekijkt het van een te grote afstand. De eenvoud van handelen om je ergens s\’morgens vroeg compleet uit de wereld te plaatsen en dan bijvoorbeeld nog naar school te moeten klopt niet. De mens is zwak, er is een tussenweg tussen restrictief beleid en volledige liberalisering.

  Als je in Amsterdam woont en s\’morgens naar je werk gaat en dan die volledig out of this wordl types ziet, met schooltas, doet die aanblik je verlangen naar een andere planeet.

 10. 21

  @larie: ‘als’ u spreekt hypothetisch? ‘toen’ ik nog in Amsterdam woonde in de Pijp en Indische Buurt zag ik helaas bitter weinig van dat soort types op straat.

 11. 22

  Minister Donner, met je uitgekauwde praat
  maak jezelf niet zo lauw met de muziek van de straat
  Met wat een mens wil gebruiken heb jij niets te maken
  bemoei je gewoon met belangrijke zaken
  Jij zet jezelf voor gek met je kut-mp3
  Dat is je goed recht, ik verbied het je nie
  Maar het is wel een shit-tekst die nergens op slaat:
  Wat ik met mijn lichaam doe is mijnzaak, niet die van de staat

 12. 25

  @Caprio #18 Als je gaat ontkennen dat drugsgebruik in een verzekerd aantal gevallen tot negatieve sociale gevolgen leidt ben je ongeloofwaardig en weet je niet waar je over praat.
  Dat ontken ik dan ook niet. Maar vervang wiet door pils en we weten wel waar we over praten, toch?

 13. 26

  Caprio heeft met “reguleren is te duur” terecht de zwakke plek gevonden in Donners rap.

  Maar is dàt de kern van het lied ?

  Laat me even grof zijn : een groot deel van de “counters” hier vind ik o zo voorspelbaar. Enkel die van Larie warmden me op. Ik hoop dat ik me vergis, maar de rest van de reacties komen me haast over als die van recreatieve blowers die zich in bochten kronkelen omdat ze hun eigen pleziertje niet bemoeilijkt willen zien worden. Maar is dat “the issue” ? Er zal in deze maatschappij altijd wel aan een verboden roesmiddel te geraken zijn door een volwassene.

  Waarom leest Caprio over Larie z’n “strakker” heen en begint hij een binaire “restrictie / liberalisering” redenering ? Waarom het niet van onder opbouwen, ipv meteen de hele kwestie polariseren ? Dan heb je een minister die het debat herlanceert en dan gaan ze daar weer pal tegenover staan, in plaats van ernaast. Ertegenover is geen oplossing, de flanken versmallen wel, m.i.

  Larie heeft gelijk met #4+9+20. Je kunt het gebruik door tieners niet vergoelijken. Punt.

  En dan die eeuwige vergelijking met alcohol of andere roesmiddelen dan wel verslavers… Wie drinkt er nu de hele dag door champagne, Fjord ? Voor mij houdt het op als het geen feestmiddel meer is, maar een versuffer. Teveel alcohol verknoeit levens, maar teveel blowen ook.

  Hebben we het hier over verslavend versus niet verslavend ? Niet eens. Stand up and be counted, mensen die jaren later wakker worden en zeggen dat ze jaren van hun leven verrookt hebben door te veel te blowen. Stand up and be counted wie vrienden of kennissen heeft die blowen als dessert bij elke maaltijd, vanaf het ontbijt, welteverstaan, en waar je tijdens een uitstapje belachelijk veel tijd mee verliest, die maar weinig gedaan krijgen in hun leven èn in hun vrije tijd. Verslaafd of niet ? Maakt niet uit, wat je meemaakt is hetzelfde. Geen lachkicks. Wel afwezigheid.

  Soit. Men doet wat men wil, en voor mij heeft Fjord ten dele gelijk met #13. Maar anderzijds vind ik het perfide dat je daarmee verdedigt dat mensen die nog leren of die nog zoeken zichzelf een tijdlang, en vaak al te lang, zullen verliezen in inertie. Zeker als je bedenkt wie daar rijk van wordt. Wie verdwaalt er, en wie profiteert er daarvan ?

  Nederland o Nederland, wat hebben jullie niet allemaal geschreven navd dood van Theo VG. “We hebben het te lang onder de mat geveegd” en wat nog al niet. Welaan, dat progressief z’n achterhaalde stellingenoorlog verlate en de issues die Larie aankaart onder ogen kijkt, of de criminele economie achter de drugsverkoop, en dààr ’s over nadenkt, in plaats van het zoveelste slim geformuleerd ivorentorengezwam te lanceren dat niet gaat over waar leraars of ouders of buren ontgoocheld door geraken. Niet de jaren zeventig en tachtig worden in vraag gesteld, wel de jaren tien en twintig.

  Zou het mogelijk zijn, een telefonische enquête die uitmaakt hoeveel % stelling neemt tegen Donner om z’n eigen vastgeroest hedonisme te verdedigen versus hoeveel dat doet vanuit een kijk op “bevrijding van de geest” dan wel “mentale recreatie op tijd en stond” … of “waar zou een leerling ’s namiddags wat van opsteken”.

  Enz. enz. Just my two cents (geen verband met Ask for cents ;-), en een bedankje en een proficiat aan Larie.

 14. 27

  Donner : Van blowen wordt je duf ….

  Op mij maakt Donner al jaren geen alerte indruk…

  Het zal wel uit zijn (rijke) persoonlijke ervaring zijn.

  Overigens herinner ik me die fantastische tijden nog : Pink Floyd concert en een heerlijke blow….