Tweespalt – olie in Alaska

ANWR, jobs and energy for America BBC news, 8 juni 06
Millions of dollars of research on wildlife resources and their habitat on Alaska’s North Slope have not only immeasurably increased the scientific understanding of arctic ecosystems but have also shown that wildlife and petroleum development and production can coexist.
Experience gained at Prudhoe Bay and Kuparuk along with rapidly evolving drilling and production techniques will further minimize environmental impacts and surface use in future frontier arctic petroleum provinces such as ANWR (Arctic National Wildlife Refuge)
British oil company BP could face a criminal investigation in the US over a massive oil spill in Alaska in March.
The spill of some 267,000 gallons (1m litres) discovered at Prudhoe Bay field, is the largest ever on Alaska’s North Slope region.
olie op sneeuw
 1. 5

  Een beetje nuancering is wel op z’n plek: de linker site (anwr.org) is een website van een belangenvereniging (Arctic Power) die begin 90-er jaren is opgezet door o.a.: Alaska Oil & Gas Association, Alaska Miner’s Association en Alaska Forest Association. Niet dat zij geen recht hebben op een mening maar de BBC staat wel als iets onafhankelijker bekend.

 2. 6

  Dat soort roze suikerspin-verhalen op links vormen de inleiding tot het masseren van het bevoegd gezag. Ze zorgen er ook voor dat strenge contracten bijzonder zeldzaam zijn.

 3. 8

  @mescaline: “roze suikerspin” wanneer at ik dat voor het laatst?, maar terzake. Ietwat te negatief beoordeeld lijkt me, er is wel degelijk een bewustwording gaande in de exploratiewereld van delfstoffen, geld genoeg nietwaar. Je kunt niet ontkennen dat langzaam doch gestaag een verandering in het handelen van grote multinationals heeft plaatsgevonden in de houding t.o.v. de milieubewuste consument. Heel veel geld en moeite wordt geinvesteerd in het behoud van de plek waar een put zit. Na-ijlend das zeker eerst moet het mes op de economische keel en dan bedoel ik niet dat gedoe van greenpies maar jij en ik.

  Blijf bij het onderscheid tussen een trend en een incident.

 4. 10

  Ja, het is een incident.
  Maar toch is hier sprake van een tweespalt. Bij het rechtvaardigen van het boren in alaska wordt in de argumenten de voortgang in de techniek gebruikt.
  Het geval van BP laat zien dat de techniek best beter kan worden, maar dat slecht onderhoud voor dit soort problemen kan zorgen.
  Het incident toont aan dat het een illusie is om te verwachten dat de impact op het milieu beperkt zal blijven, hoe mooi je het verhaal ook brengt.

  Het extraatje in deze tweespalt zit hem in het noemen van een specifiek gebied als voorbeeld van waar het goed zou gaan. En laat het daar nou net mis gaan.

 5. 11

  Na-ijlend das zeker eerst moet het mes op de economische keel en dan bedoel ik niet dat gedoe van greenpies maar jij en ik.

  Ja, maar wie heeft jou en mij beinvloed? Greenpeace en alle afgeleiden wellicht?

 6. 12

  Voor mij, persoonlijk hoor, zuigt greenpies enorm en doet de Goede zaak geen goed. De oprichters b.t.w. zijn nog niet zo lang geleden massaal opgestapt vanwege de *kuch* nieuwe stroming zoals een advocaat van moordenaars(.) Ik heb die groep niet nodig om mij bewust te zijn dat natuur respect verdient.

 7. 13

  @Steeph: Ik heb ook al een gelijksoortige reactie van “Dan” verwijderd. Deze jongen probeert op deze manier ergens een poll te beïnvloeden. En dat lukt volgens mij aardig.

 8. 14

  Klinkt vast wat beladen maar dat is het ook. Enkele collega,s van mij hebben greenpies figuren in van die oranje pakken voor de deur gehad. Al zingend van dat ze de kinderen wel konden vinden..sick. Mijn werkplek werd eens volledig verwoest, tonnen aan computers. Stonden ze op te dansen..had iets met dna..o.o.. dna daar zijn ze tege. In wageningen worden telkenmale, nu ook weer, door greenpies alle proefvelden vernietigd. Rijst met knobbels die kunnen groeien vanwege een samenspel met bacterien die stikstof opnemen en aan de plant geven, het antwoord op voedselbehoefte in regio,s die het zwaar hebben..totally ziek zijn ze.

  Zo dat lucht op.

 9. 16

  @Larie ja, ook ik heb het ‘moderne industrie’-argument al eens gebruikt, mbt mijnbouw geloof ik. Maar de meest roze bril levert toch de zachtste en dus goedkoopste contracten op. Halvol/half leeg zo zal het wel zijn.