Tweespalt – Martelen

New York Times, 20-07-2007
Telegraaf, 21-07-2007
C.I.A. Allowed to Resume Interrogations
After months of behind the scenes wrangling, the White House said Friday that it had given the Central Intelligence Agency approval to resume its use of some harsh interrogation methods in questioning terrorism suspects in secret prisons overseas.
Bush verbiedt martelen terreurverdachten
De Amerikaanse president George W. Bush heeft vrijdag regels uitgevaardigd om te voorkomen dat vermeende terroristen worden gemarteld. De presidentiële order verbiedt wrede en onmenselijke behandeling en ondervraging van verdachten.

Lees zelf de laatste Executive Order van Bush voordat hij onder het mes ging.
Ik kan het niet anders lezen als: De conventie van Geneve is in zoverre van toepassing daar waar het overeenkomt met de net iets soepelere richtlijnen die we zelf de afgelopen jaren hebben opgesteld.

 1. 5

  Bij de term “de waarheid” @tom heb ik immer dit gevoel;)

  [IMG]http://img72.imageshack.us/img72/3673/broekzaktafry6.jpg[/IMG]

 2. 7

  Herkenbare metafoor larie. Mijn broek zakt altijd af van de waarheid. Daarom moet ik er ook niet teveel van hebben. Enigzins verdund met spiritualiën is het nog te doen.

 3. 8

  Human Rights Watch hierover:
  But enforced disappearance – the hallmark of the CIA program, involving secret, incommunicado detention – is itself inconsistent with the requirement under Common Article 3 that detainees be treated humanely. A number of CIA prisoners were held for three or more years in secret detention facilities, known as “black sites,” before being transferred to military custody at Guantanamo Bay in September 2006. Others who were believed to have been held in CIA detention remain “disappeared.”

  “By international human rights and humanitarian law standards, the CIA program is illegal to its core,” said Joanne Mariner, terrorism and counterterrorism director at Human Rights Watch. “Although the new executive order bars torture and other abuse, the order still can’t purport to legalize a program that violates basic rights.”
  lees zelf:
  http://hrw.org/english/docs/2007/07/20/usdom16444.htm

 4. 12

  Als het niet zo grappig was, zou je het lezen van het uiteinde van het liberalismedraadje ook als marteling kunnen kwalificeren :-)

  En on-topic: Ik ben het eens met Steeph zijn lezing. Ik wil hier trouwens wel ’s een Amerikaanse jurist over aan het woord horen.

  En deze EO geldt voor een welbepaald CIA-programma. Ze kunnen dus gewoon blijven samenwerken met private contractors of landen in Europa en het Midden-Oosten.

 5. 13

  Precies, als je zelf niet mag martelen, kun je het uitbesteden aan Marrokaanse detentie centra.
  Was laatst niet in het nieuws dat de hulp van de VS aan Marokko is ver-80-voudigd?
  De efeccten van dez ehulp is dat de “geheime” CIA vluchten nu vooral naar landen zoals Marokko zijn.

 6. 15

  @JSK: Ja, doei. Ik ga daar geen olie op het vuur gooien. En dit draadje gaat per slot van rekening over martelen. En nee, ik ga hier in deze draad ook niet verder op in. Stuur maar een e-mailtje om je hart te luchten. Als je daar behoefte aan mocht hebben, tenminste.

 7. 17

  @Tom: Suggesties? Zou het zin hebben? Voor de ‘arrestanten’ zal er niets veranderen. Ze mogen alleen niet meer binnen de landsgrenzen van de VS euhh, ‘stevig aan de tand worden gevoeld’.
  De executive order lijkt me wat P.R. voor binnenlands gebruik. Het witte huis zegt: Wij houden ons aan (onze uitleg van) de Conventie van Geneve.
  Wel grappig om te zien wat de Telegraaf er mee doet.

  Oeps! Zomergasten is al begonnen…

 8. 18

  Je kan de een na laatste paragraaf zo interpreteren dat een gevangene geen recht heeft op een juridische procedure tegen de VS of de CIA wegens zijn behandeling of ondervraging. En je kunt er ook in lezen dat daarom het inroepen van juridische hulp (advokaat bv) dus niet meer wordt toegestaan. De positie van de pro deo advokaten die GB en AG hebben bezocht was al wankel.

  De irreguliere verhoorpraktijken tot 21/7/7 (‘be sure this happens’ == memo Cheney over inzet van honden) blijven zonder gevolg voor de VS. Aankomende overtredingen van de reguliere voorschriften van na 21/7/7 ook.

  Duidelijk.

 9. 19

  Ik hoop dat de komende subductie in de Atlantic aan de kant van de VS ligt. Zijn we daar mooi vanaf. Soms moet je wel een lange adem hebben vrees ik.

  De Benioff-zone maakt in een klap schoon schip. (alsmede de breuk in de Dode Zee)

 10. 21

  De media zijn vazallen van willekeurig welke opportuune propaganda en van marginaal belang voor waarheidsvinding.

  Zoveel laat Steeph wel weer zien hierboven.

  Aangezien de Staat zich met de dag meer openbaart als criminele organisatie, blijft er weinig over om vertrouwen op te bouwen.

  Mijd de gevestigde media, betaal geen belasting.

  Bruikbare suggesties, Plebs?

 11. 25

  @larie jij gerserveerd ? Juist niet, in alle wissewassjes hier. Maar deze keer haal je zwijgend de stop uit een continent. Ik sta stomverbaasd.