Tweespalt | Europees hof van justitie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Donderdag 10 april 2014 Dinsdag 8 april 2014
Nederland mag downloaden uit illegale bron niet meer toestaan. De thuiskopieheffing, die houders van auteursrecht hiervoor moest compenseren, is onvoldoende.
Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie donderdag. Het Nederlandse ministerie van Justitie heeft op de uitspraak gereageerd door te stellen dat downloaden van onder meer muziek en films per direct niet meer is toegestaan.
Ondanks het schrappen van de Europese bewaarplicht door het Hof van Justitie van de Europese Unie, wil staatssecretaris Teeven (Justitie) telefoongegevens in de toekomst blijven bewaren.
Dat zei hij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Dusssss… als het de overheid niet dwars zit, is het diezelfde dag nog geregeld. Maar als het iets is dat de overheid beperkingen oplegt… denken ze er eerst nog even over na.

Tja..

Reacties (7)

#1 De Conservatief

In het ene geval is de plicht om iets te bewaren vervallen. Het mag dus nog wel, maar hoeft niet.

Bij het andere geval mag Nederland het niet toestaan. Er is geen keuze (behalve de EU negeren).

Appels en peren, Steeph. Appels en peren.

 • Volgende discussie
#2 Steeph

@1: Hoewel dat strikt formeel correct is, heeft het hof bij de bewaarplicht wel degelijk aangegeven dat de wet strijdig is met Europese handvest van de grondrechten.
De NL wet zal dus in de rechtbank aanvechtbaar zijn en van nul en generlei waarde.

Maar belangrijker is de wijze waarop hiermee omgegaan wordt. Vooral bij de bewaarplicht geeft men aan de beslissing eigenlijk niet te accepteren en te kijken hoe ver ze kunnen gaan om hun eigen gelijk te halen.
Die houding ontbreekt geheel bij het download verhaal. Geen enkele inspanning om te kijken of het “mag niet toestaan” inderdaad direct van toepassing is etc…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Herman

@1 De EU negeren is vaak best een optie. Nederland wil wat dat betreft echter vaak onnodig het braafste jongetje van de klas zijn. In veel andere Europese lidstaten doet men lang niet zo moeilijk over het negeren van de EU als het doorvoeren van Europees beleid niet uitkomt. Ik vermoed echter dat dit oordeel van het Europese Hof de Nederlandse overheid helemaal niet zo slecht uitkomt. De VVD wil dit al langer en voelt het oordeel van het Hof waarschijnlijk als een steun in de rug.

Zolang the Pirate Bay het hier nog doet en er voor films en series nog geen Spotify-achtig alternatief is met een groot aanbod voor een vaste lage prijs blijf ik lekker downloaden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Derpjan

@0

Toen ik vandaag het nieuws las had ik precies dezelfde gedachte…

Is het al bekend wanneer de kopieerheffing verdwijnt? Gaan ze dat rekken om van twee walletjes te kunnen eten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

Er is gevraagd om met een nieuw heffing te komen die gebaseerd is op alleen legale kopieën voor eigen gebruik. Deze wordt lager dan de huidige heffing.

Nooit geweten dat je moet betalen voor fair use kopieën.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 De echte Rob

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 pedro

@3:

Nederland wil wat dat betreft echter vaak onnodig het braafste jongetje van de klas zijn

De VVD wil dit al langer en voelt het oordeel van het Hof waarschijnlijk als een steun in de rug

Goede verbetering.

 • Vorige discussie