Tweespalt | Autodiefstal

RTLNieuws, 19 juni 2014 Stichting Aanpak Vervoercriminaliteit, 3 juni 2014
Ook autodiefstal en diefstal van auto-onderdelen nemen enorm toe, zegt Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. De schade voor autoverzekeraars is volgens het bureau in twee jaar tijd opgelopen van 40 miljoen euro naar 100 miljoen euro. Volgens Verkerk komt dat vooral door goed georganiseerde bendes uit Oost-Europa. Uit maandrapportage:
autodiefstalmei2014_200

DATA - RTLNieuws ziet een enorme stijging van criminaliteit door Oost-Europese criminelen in Nederland. Maar het checken van een van de aangehaalde feiten geeft een omgekeerd beeld. Hoe zeker zijn dan de uitspraken?

Nog twee Sargief stukken voor wat meer context. Eentje over de langjarige trend van autodiefstallen. En eentje over eerdere ophef Oost-Europese criminelen (2011).

 1. 2

  Het is overigens interessant dat bijna niemand hierover iets wil schrijven, we slikken het voor zoete koek, tot ze bij jou/jullie voor de deur of binnen staan dan is “Leiden in last”.
  Heel Politiek correct beste Sargasso lezers, wonen we allemaal in blanke enclaves in de provincie? Kijk dat is regeren en vooruitzien.

 2. 3

  @2: Regeren en vooruitzien gaat een stuk beter als je je op feiten baseert. Anders geef je bakken geld uit aan dingen waar niemand iets mee opschiet terwijl de echte problemen voortwoekeren.

 3. 4

  Dan moet je je artikeltje met wat meer feiten onderbouwen, in de grote stad weten we precies wat je bedoelt.
  En bakken geld uitgeven; waar heb je het over? Het kost bakken geld!

 4. 5

  @4: Ik kauw een feit voor.
  En verder, weet jij hoeveel er van jouw belastinggeld (even aannemende dat je daarin bijdraagt) uitgegeven wordt aan veiligheid? Welk deel effectief is? En hoe groot de kans is dat jou iets overkomt? En wat dan de gemiddelde schade is?
  En ben je dan in staat om de afweging te maken of een deel van dat geld niet beter zou kunnen gaan naar gezondheidszorg (ga je wat later dood) of betere infrastructuur (groeit de economie iets harder dan de schade uit criminaliteit)????

 5. 6

  Lieve schat, ik heb samen met mijn man meer dan 74 jaar gewerkt, ik heb al van alles meegemaakt, inbraken in huis, gejatte auto, schades aan auto’s, meer dan een dozijn fietsen gestolen. Ik hoop dat het hierbij blijft maar vrees het ergste. Wat wil je als de grenzen openstaan, het blijft dweilen met de kraan open.
  Overigens die gezondheidszorg vind ik geen goed voorbeeld, daar liggen soms kerels van 120 kg op de operatietafel voor een hartoperatie.
  Daar kunnen we het ook nog weleens over hebben.