Tweespalt – Anonieme Communicatie

Proefballon Aleid Wolfsen Proefschrift Anton Ekker
Volgens PvdA‑er Aleid Wolfsen moet er een eind gemaakt worden aan de trend dat jongeren vechtpartijen (happy slapping), pesterijen, roddels, scheldpartijen en vernielingen met hun mobieltje vastleggen en via internet verspreiden. “Daders zijn nu moeilijk te achterhalen, omdat ze op internet anoniem kunnen opereren. Met een internetsofinummer komt daar een eind aan. Ook wordt het gemakkelijker om vervelende filmpes van internet te laten verwijderen. Dat is nu erg moeilijk. Het veroorzaakt veel leed bij de slachtoffers” “Dient in Nederland bij openbare communicatie een recht op anonimiteit te worden
erkend?
Het antwoord op deze vraag dient (..) bevestigend te zijn. Rondom anonieme communicatie spelen in de informatiemaatschappij zwaarwegende maatschappelijke en grondrechtelijke belangen die vragen om een rechtsinstituut
dat het individu in beginsel de keuze geeft om anoniem te blijven en dat een kader schept om zijn belang bij anonimiteit af te wegen tegen andere publieke en private belangen.”
 1. 1

  De centrale vraag is volgens mij : Moet om een paar uitwassen te voorkomen, ieders internet gedrag volledig volgbaar worden?

  Mij lijkt het middel (volgbaar maken van internetgedrag) erger dan de kwaal. tenslotte wordt een flink stuk van ieders privacy (en grondrechten) aan een klein groepje losbandigen opgeofferd.

 2. 2

  Het lijkt mijn zeer gevaarlijk om dit soort dingen te registreren met internetsofi nummers. Nu is al ontzettend veel te volgen door de registratie van ip adressen. Een internet sofi nummer is de laatste bouwsteen die nog nodig is voor een big brother scenario.

 3. 3

  En dan nog: Sinds wanneers heeft de nederlandse regering iets te zeggen over de internet protocollen. Of wil ze China achterna, met filtering aan de grens?

 4. 4

  Ach, tenzij de PvdA het voor elkaar zou krijgen om het hele internet te verbouwen, is dit proefbalonnetje kanslozer dan Sharon Dijksma in een praatgroep voor werkeloze moeders…

 5. 5

  De laatste tijd zijn we volop bezig met middelen die erger zijn dan de kwaal. Kijk maar eens naar de anti-terrorismewetgeving.

  ik vraag me af of meneer Wolfsen de implicaties van zijn voorstel wel overziet. Open Wifi netwerken en, uiteraard, buitenlandse bezoekers op het “Nederlandse” internet zijn juridische en technologische wespennesten.

  Overigens, sinds wanneer is happy slapping een “vechtpartij”? Dat is toch een nietsvermoedende voorbijganger met de vlakke hand een “pets” geven, en dat opnemen? Dat op die school was dan meer de hardcore variant daarop.

 6. 6

  Ik heb er net een uitgebreide column over geschreven voor Webwereld, dat staat er maandag op. De kern is dat deze plannen steeds regelmatiger opduiken en in mijn beleving een ontwikkeling die niet tegen te houden is.

  Dat betekent dat we de hardliners serieus moeten nemen, en behalve zeggen dat het moeilijk uitvoerbaar is hebben we vrijheidsstrijders, ook weinig goede argumenten. Nee, IP is niet afdoende, en nee, een grootschalig medium voor anonieme mensen is in deze tijd niet gewoon. De macht wil simpelweg geen ‘Black Box’ in de slaapkamer. Tegen die (voornamelijk Europese!) druk zijn we uiteindelijk kansloos.

  Het enige ultieme tegenargument is: wantrouw de overheid. Ze hebben de afgelopen jaren geen enkele afweging met de vrijheid van meningsuiting laten zien, als het gaat om internet. En van providers moeten we het ook niet hebben. Zie ook Notice and Takodown op de Bof.nl site.

  Grappig: jaren geleden heb ik al eens een mogelijk kort maar afgewogen voorstel geschreven:

  “Het internetnummerbord; een concreet voorstel”
  http://www.onlijn.nl/editie/0302/opinie.htm

 7. 8

  Bovendien ben je technisch gezien niet anoniem tenzij je voorzorgsmaatregelen neemt. Europese wetgeving die begin dit jaar is ingegaan is maakt het achterhalen nog een stuk makkelijker ook.

 8. 9

  pondert over EVH nove Stijn

  Al het politieke en maatschappelijke nieuws wordt dag in dag uit van honderden commentaren voorzien. Aan het nut, rendement, de effectiviteit, de “terugkoppeling” dus van al die commentaren (op Radio 1 en 2 bv) mag sterk worden getwijfeld. Aktualiteiten op TV zijn voornamelijk amusement voor ‘even onderuit bij de buis’, maar verder wordt er weinig mee gedaan. Ingezonden brieven hebben zich al lang overleefd. Wat dragen webloggers + reaguurders nu feitelijk bij is mijn vraag. Komt de kritiek aan waar ze hoort aan te komen…

 9. 10

  Beste Paul, het één sluit het ander niet geheel uit… (zie ook mijn tekst in Onlijn).

  Mescaline, of commentaren nuttig zijn (ik denk dat het feit DAT je commentaar kan geven nuttiger is dan de inhoud ervan, en dat is geen bagetallisering) is alweer een zijspoortje.