TV zet aan tot anorexia?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Ik ben er nooit zo’n voorstander van om de televisie de schuld te geven van ook maar één maatschappelijk probleem. Of het nu over overconsumptie of groepsverkrachtingen gaat, ik geloof er niet in en denk dat die lichtbak door de daders als excuustruus wordt gebruikt. Lekker makkelijk, de eigen verantwoordelijkheid afschuiven op een dood apparaat.
Maar ik denk dat ik mijn opvatting toch enigszins moet herzien. Kort geleden noemde het Duitse topmodel Heidi Klum een aspirant-model in het populaire Duitse programma “Germany’s next topmodel” te dik. Het 19-jarige meisje woog slechts 52 kilo op 1 meter 76.

Wat is de BMI (body mass index) van dit meisje en wat wordt daar over gezegd?

Uw BMI is 16.8

Resultaat: Een BMI lager dan 19.1 duidt op ondergewicht. U dient in geen geval verder af te vallen.

Dit meisje krijgt van één van haar grote idolen te horen dat ze te dik is terwijl ze in feite ruim onder haar minimale gewicht zit. Nu maar hopen dat zij en duizenden andere meisjes en vrouwen de experts geloven en niet Heidi. Ik vrees het ergste…

Reacties (4)

#1 Packet Storm

Yes! Ik heb een BMI van 25…
Enorm gezond dus ;)

En 52 kilo op 1 meter 76??? Zo’n vrouw wil ik echt niet!! Zo’n vies gratenhuis…

  • Volgende discussie
#2 Moljevic

Niet de tv maar Heidi zet aan om niet aan te komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Heidi zegt dat wel in een gedefinieerde context: supermodellen moeten nu eenmaal op heroinejunkies lijken. TV maakt dik. Ofzo.

Populaire massacultuur zorgt er wel voor dat er rolmodellen bestaan waar mensen op willen lijken, dus alleen Heidi de schuld geven is denk ik te kort door de bocht. TV, radio en kranten hebben denk ik uiteindelijk meer voordelen dan nadelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Maar je moet je denk ik wel realiseren, dat als je op de TV bent, alles wat je zegt extra impact heeft. En het is een kleine moeite om haar af te serveren met de opmerking “Je uitstraling is niet goed genoeg”.

Dit expliciet zeggen is niet bepaald slim te noemen.

  • Vorige discussie