De een vindt dat iets alleen bestaat als je het kunt zien en aanraken, de ander denkt dat er meer is tussen hemel en aarde. GeenCommentaar dook het alternatieve circuit in en sprak met tien spirituele Nederlanders. Vandaag: spiritueel therapeut Norma Stroo.
“Mensen hebben me wel eens gevraagd: wat jij doet, is dat zoiets als Jomanda?” Spiritueel therapeut Norma Stroo lacht. “Mensen horen ‘spiritueel’ en hebben daar meteen een beeld bij, terwijl het niet meer betekent dat ik me op de hele mens richt.”
De behandelkamer in haar huis is ook meteen een klein kantoortje. Naast de computer staat een bordje: ‘Als alles op je afkomt, dan zit je op de verkeerde rijbaan.’ Het is kenmerkend voor waar Norma voor staat: met de stroom mee. “Dan voel je je het meest gelukkig. We zijn op zoek naar de zin van het leven, naar geluk. Dat onderscheidt ons van de dieren. Op die zoektocht kun je begeleiding nodig hebben. Veel problemen die je nu hebt, hebben hun oorsprong in je verleden. Als je die problemen oplost, kun je in de toekomst beter met vervelende emoties omgaan.”
Norma weet waar ze het over heeft. Haar jeugd ? ze had een suïcidale moeder ? was allesbehalve onbezorgd. Later ontwikkelde ze anorexia en kreeg last van de pijnlijke reumatische aandoening Bechterew. Op haar veertigste stortte ze in en zat een half jaar thuis. In die tijd las ze veel over de psyche en meditatie. Het was de start van haar spirituele ontwikkeling. Ze ging een opleiding tot spiritueel therapeut volgen en startte haar eigen praktijk met als specialisatie overgewicht.
“Mensen met overgewicht voelen zich vaak niet goed over zichzelf. Niet voor niets hebben ze een buffertje aangelegd dat fysiek vastzit op het lichaam. Overgewicht gaat niet om voedsel en dus help je die mensen niet met een dieet. Daarom is de eerste stap in de therapiesessie: leer van jezelf te houden. Kijk naar je kwaliteiten en put je kracht daaruit. Vervolgens concentreer ik me op wat ze in het verleden hebben meegemaakt: vervelende ervaringen waarmee ze niet goed zijn omgegaan. In trance, wat niets meer is dan een diepe geconcentreerde ontspanning, gaan ze terug naar die periode in hun leven.”
“Dat doen mensen liever niet, maar toch is dat belangrijk wil je verder groeien als mens. Want als je trauma?s hebt verwerkt, krijg je ruimte in je lijf, heb je minder ballast die je met je mee hoeft te zeulen. Spirituele therapie is helemaal niet zweverig. Het gaat er juist over om je benen op de grond krijgen, bij jezelf te komen. Elke emotie mag er zijn, maar je moet er niet te lang in blijven hangen.”
Dit artikel verscheen eerder in Dagblad Zaanstreek.
Reacties (4)
Het klinkt allemaal redelijk nuchter, maar wat is het verschil tussen een “spiritueel therapeut” en een eerstelijns psycholoog?
@1 – Wat ik uit het interview met Norma heb begrepen is dat een spiritueel therapeut een holistisch kijk hanteert en een psycholoog doet dat doorgaans niet. Ook laat een psycholoog een cliënte niet in trance gaan.
De studie die je voor spiritueel therapeut doet is trouwens op HBO-niveau, meen ik, en psychologie is een universitaire studie.
HBO-niveau is wat mij betreft pas iets als het ook door de overheid geacrediteerd is, wat me bij opleidingen voor spiritueel therapeut over het algemeen niet het geval lijkt.
Zo niet, dan heb ik ook nog een paar HBO-niveau-opleidingen in de aanbieding.
Het artikeltje klinkt redelijk nuchter. Maar als je op de website kijkt, vind je weer wat pareltjes. “Veel oorzaken van psychische problemen liggen in het verleden: in de kindertijd en misschien nog wel daarvóór.” En de Bach bloesem – placebo’s worden vrolijk van stal gehaald, ongetwijfeld goed betaald.