1. 1

  Policy 2007 – 2015:

  Identity cards w/biomentrics and RFID’s, Iris scan and/ or face recognition.

  And Total Control Is Your’s.

  Dat RFID is me mooi.

 2. 3

  Ja, niemand maakt zich er druk om #2. De toepassingen van RFID zijn enorm kostenbesparend. Voorraden kunnen teruggebracht worden. On demand sales. En wat een gemak voor de consument. Uiteraard zal het koopgedrag van consumenten gedetailleerd in kaart worden gebracht. Elke stap, elke aankoop en transactie. U ontvangt de juiste informatie. De klant is Koning enz.enz (google eens mensen!)

  Maar e.e.a. gekoppeld en in handen van overheden…far out!

 3. 5

  Had er nog nooit van gehoord maar klinkt nogal bedrijgend voor de privacy. Maar is het niet al zo dat de overheid straks met de grotere koppeling van gegevens iemand heel makkelijk met zijn/haar mobiel kan traceren?

 4. 9

  Ja Thopman, maar RFID gaat nóg verder. Althans, kán nog verder. Die chips (onder de huid) en tags ter grootte van een zandkorrel (in elk product, auto, kleding) zitten dan óveral in. En overal scanners waar je alleen maar langs hoeft te lopen of rijden: direct registratie alle gegevens. Je ziet soms studenten auto’s, fietsers of voetgangers tellen voor statistisch onderzoek? Niet meer nodig, 1 scannertje op een weg, roltrap enz.enz. klaar ben je. Zowat elke binnenstad is al een gesloten cameracircuit en het aantal daarbuiten neemt alleen maar toe.

  Je hoeft dan als goedwillend rijksambtenaartje alleen maar een naam in te tikken en het spoor van het sujet verschijnt als bliepje op het beeldscherm of opgepikt via de duizenden camera’s. Direct live. Mobiel kan je nog thuislaten. Er is dan geen ontkomen meer aan, dát is de essentie.

  Voor mensen met latente achtervolgingswaanzin blijft er niks anders meer over dan in een grot of vers gegraven gat een potje te gaan zitten janken.

 5. 11

  @ JP, een chip onder de huid? Op het moment dat dat verplicht wordt is het al veel te laat. Verder snap ik dat RFID verder gaat. Het ging mij even over de vergelijking met de mobiel waar ook een heleboel mensen geen bezwaar tegen de traceerbaarheid hebben. Handig gaat in bijna alle gevallen tegenwoordig voor privacy.

 6. 12

  Volgens mij is er ook ergens een filoloog aan het werk gezet om alle sci fi en dystopian novels te screenen op interessante technieken, tips & tricks …

 7. 13

  @Thopman: Ik zou me pas zorgen gaan maken op het moment dat men een maximum stelt aan het aantal chips in je lichaam. Tot die tijd gewoon iedere dag een dosis van een paarduizend RFID-chips slikken en je zult een spoor van volgelopen harddisks achterlaten bij de Big Brothers;)

  @Yevgeny Podorkin: Die zandkorrelchips zullen de ondergang van RFID zijn. Ze laten zich overal verstoppen, zijn niet terug te vinden en zullen in een paar jaar het RFID-spectrum dan ook compleet doen dichtslibben.

 8. 15

  Ah, op die manier Thopman. Zonder slag of stoot ingevoerd met als argumenten Gemak en Handig inderdaad. Het geleidelijk invoeren, kraait er geen haan naar, dat is het verneukeratieve. Afijn, de OV kaart is er al mee uitgerust. Tot álles voorzien is van chip of tag. Eenmaal operationeel is dan een aanslag of terreurdreiginkje al voldoende e.e.a. wetmatig door overheidsinstanties te koppelen en naar believen te gebruiken.

  Benieuwd hoe dat zich verder gaat ontwikkelen en wie er wanneer aan de bel trekt.

  @zmc

  Dat is maar de vraag. Kwestie van snel data verwerken. Die ontwikkeling staat ook niet stil. Bovendien verdwijnen er bergen in vuilverbranding en recycling. En anders vinden ze er wel wat op wees daar maar niet bang voor…in het circuit van bepaalde tags een schakeling van bio/ organisch materiaal dat na 1 of 2 jaar vanzelf vergaat ik zeg maar wat…

 9. 17

  Meer opslagcapaciteit (die groeit toch al explosief), slimme programmaatjes die informatie scheiden in wat wel of niet interessant is (en zelfstandig deleten), verplichte opslag van al je data op je eigen computer (en schuldig als je iets gewist of gewijzigd hebt). De oplossingen zijn veelzijdig!

 10. 18

  @ zmc

  Overigens: handenvol slikken? Dan gaat er in e.o.a. meldkamer direct een alarmbel af wegens een error/ foutmelding. Vervolgens in de kraag gevat als bij bodyscan blijkt dat er zich (teveel) tags/ chips in/ op het lichaam bevinden die niet bij het profiel (ID- nummer) passen. Dan wordt diefstal ten laste gelegd. Blijkt na uitgebreidere scan ook nog eens gemalverseerd met de ID- chip…dan is het bij het krieken meteen bungelen geblazen. Want in dat soort tijden leven we dan.

 11. 20

  Controle willen hebben op alles en iedereen heeft volgens mij te maken met angst, diepgewortelde angst.

  Wat is een goede remedie tegen deze diepgewortelde angst ?

  Juist ja, dialectische gedragstherapie, voor de gehele overheid en aanverwanten die zich bezighouden met dergelijke non-sens!

 12. 21

  Technisch maar vooral ook praktisch verzoek aan de webmaster van Sargasso. Kan de naam van de reaguurder misschien in het title attribuut van de LI waarin de comment staat komen te staan? Zowel bij de gewone reacties als bij de laatste reacties in de rechterbalk. Dan kan ik namelijk redelijk eenvoudig, met een lokale stylesheet alle comments van tess onzichtbaar maken. Dat zal sargasso een stuk leesbaarder maken.