De Tour de France is alweer aan de laatste fase begonnen. Drama? you bet! Maar de wielrensport kent schaduwkanten dames en heren, waar zelfs Mart Smeets geen heldendom van kan maken. Michiel Maas zet ze voor u op een rijtje.
Wielerbroeken zijn eigenlijk ondingen. Ze zitten niet lekker, staan bezopen, en als je ermee loopt voelt het alsof je in je broek hebt gescheten. Toch snap je na een paar honderd kilometer fietsen in een spijkerbroek waarom iedereen ze draagt.
Maar allerdaagse wielerkwaaltjes als zadelpijn, wielercarpaccio, derde ballen, tweede anussen of schaamschurft wil ik hier niet aan de orde stellen. Nee, een van de ergste ziektes in het peloton is Tintelpik. Een ziekte zo veelomvattend en aangrijpend dat zelfs Maarten Ducrot er niets over durft te zeggen.
De eerste symptomen zijn mild. Lichte tintelingen in de balzak en penis na het afstappen. “gevalletje verkeerd afstellen van het zadel”, zeggen de smartasses onder u. Maar gelooft u me, na een paar dagen zadelstellen, wordt het alleen maar erger. De schaamstreek voelt als een arm waarop een nacht geslapen is. Dopingcontrole is een drama, omdat pissen pijnlijk wordt. En na een week of anderhalf komt de tintelpik zelfs op de fiets om de hoek kijken. Dat merk je in het peloton. Renners schuiven op de zadels en proberen het zaakje over de rand van het zadel te hangen om het bloed weer aan het stromen te krijgen. Dat gaat -uiteraard- ten koste van de prestaties. Cadel Evans op de eerste alpenetappe? Ik mag een boon zijn als dat geen tintelpik was. Let er bij de rit van vanmiddag maar eens op. Knipperende ogen en een scheve zit? Yup! Tintelpik.
U begrijpt: dit probleem kan leiden tot onvruchtbaarheid, amputatie en andere narigheden. Terwijl de oplossing simpel is.
Er zijn grofweg twee manieren om eraf te komen. Frequente erecties is de eerste. Voor de amateurs-cyclisten een no-brainer. Voor de profrenners in de Tour de France een groot probleem. Want om ‘m in het hotel omhoog te krijgen naast een slapie die de godganse dag ruftend van de pasta naar Eurosport ligt te kijken, vergt een hoop fantasie. En fantasie (fluisterend) daar hebben ze in het peloton niet zo heel veel van.
De tweede oplossing is een spulletje met de naam epo. Werkt perfect om het dikkere bloed wat langer in de pik te houden. Heeft ook een bijkomend effect op de prestaties, maar dat is logisch, want geen tintelpik. Helaas zijn de wielerbazen, geheel pikloze mannen, niet blij met epo. En dat is puur een soort oudemannenvorm van penisnijd.
Maar nou komt het: De meeste renners zijn na drie weken tintelpik, en criteriums en naseizoen, totaal onvruchtbaar en praktisch impotent. Pas na een paar maanden, zo tegen november, ebt het langzaam weg. Het bewijs: de meerderheid van de wielerbaby’s wordt tijdens de Tour de France geboren. De rekensom: krijgt een wielrenner in de lente kinderen, dan gebruikt hij epo. Kan niet missen.
Reacties (22)
Puik stukkie MM.
Maar is wel een kwaaltje van de met zwart behaarde benen en witte melkflessen rondrijdende zondagsrijders hoor, Tintelpik. Die zonder de fiets ook maar 1 keer in het vet gezet te hebben meteen denken 100 km in een waaier te kunnen rijden bij het eerste zonnestraaltje. En dan als hijgende te vette postpaarden in te krappe RABO- en bolletjestruitjes die zich op on- christelijk uren luid schreeuwend en bellend tussen de dagjestoeristen over de fietspaden wurmen. Geen gezicht.
Op een keihard zadel met constante druk op de uitloper van Ome Jaap is natuurlijk vrágen om Tintelpik hè. Je hebt dan inderdaad bij thuiskomst écht nergens zin meer in. Tijdje uitproberen…maar begint bij juiste framemaat en minutieus afstellen racefiets (bij Tintelpik direct naar uw rijwielspecialist, en: Goedkoop is Duurkoop) dus ook de juiste kwaliteit en vorm zadel (kwestie van drukpunten op de juiste plek).
Profrenners kunnen overigens een perfecte digitale afdruk laten maken zodat a.h.w. het zadel in de (juiste, perfecte) vorm (soort snel hardwordende kunstof gel) kan worden gegoten. Soms te goed…(steenpuisten)
Als absolute liefhebber (ook soort van zelf actief) van tijdrijden (en stoempers als Cancellara, Voigt!, ..vroeger Knetemann, Nijdam, Tafi…) is het echt dik smullen van al die techniek en gebruikte materialen (onbetaalbaar..helaas). Of de fiets van Jan Bos b.v….
:-)
Harder trappen => minder zitten
Niet lullen (/seth) maar tandje erbij en doorstumpen dus.
Is dit ook een verklaring voor het lage geboortecijfer in NL in het algemeen? Omdat we gewoon teveel op de fiets zitten…
Twee zaken:
1. pik omhoog, zodat enkelt het kruintje van het scrotum het zadel raakt.
2. kneden na thuiskomst.
Heeft mij nu al zegge 1 (een) nakomeling opgeleverd!
Als mountainbiker is dat een stuk eenvoudiger te voorkomen: gewoon halverwege even rukken in het bos:P
Fraaie post MM
Mentsjov had ‘r blijkbaar danig last van zopas. Breukink klonk niet happy.
dat doet mij deken aan waarom ze dan niet gewone zadels op die fietsen zetten…
@zazkia: Omdat de wielrenner geen zin heeft om zijn krachten te stoppen in het voortdurend “indeuken” van het zadel; dat kost kracht en dus snelheid. Hetzelfde geldt voor eigenlijk alle onderdelen van een fiets die je door kunt buigen, frame, wielen, ketting, zadelpen, stuur, banden, you name it, het moet zo stijf mogelijk zijn, anders rijden ze je voorbij;-)
Dat wat betreft het materiaal van het zadel, als je op de vorm doelt: je zit veel meer voorover op een racefiets, een “gewoon” zadel zit dan niet comfortabel; het zou in de weg zitten en langs je dijen schuren.
Zijn dames fysiek dan niet geschikter voor de lange wielerrondes? Of hebben die weer hun geheel eigen arsenaal kwaaltjes?
12: ik heb wel eens horen klagen omtrent de Pletlip, van dat geslacht.
het is dat ik hier sowieso nooit meer rondhang, maar anders zou ik zeggen — wat een tintelkutpost.
Oude wijn in een nieuwe zak, zullen we maar zeggen. De tintelpik als nieuwe benaming voor een slapend kruis. Puur marketing, net als die advertentie boven de comments. Wat is dat voor armoede? Niemand klikt erop.
@10 niemand verbiedt het rijden op een knetterhard ijs(gekoeld)zadel dat iedere 15 minuten ververst wordt (bergop natuurlijk MET een paar op elkaaar ingespeelde zadelwisselploegen aan de kant van de weg…)
Meneer Maas heeft het geschopt tot de voorpagina van de online VN:
http://www.vn.nl/web/show
tintelpik = slaapzak
Ja, je kan echt je zadel verstellen; uit het lood; paar graden meeer naar links of rechts en klaars is klara :)
Er is gelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Resultaat: Neem een ander zadel (duh):
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080807175444.htm