Topinkomens energiebedrijven verder onder vuur

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Onlangs bleek dat het salaris van de topman van Nuon met maar liefst 42 procent steeg tot een dikke 800.000 euro.

Gisteren maakte Balkenende bekend dat het kabinet gaat inventariseren of er maatregelen te nemen zijn tegen dit soort volgens hem ‘schandelijke’ loonstijgingen bij voormalig nutsbedrijven als Nuon en Essent.

Peter Paul de Vries, voorzitter van de VEB, die onlangs www.bestuursvoorzitter.nl lanceerde was in Nova te zien.
Hij gaf dat bedrijven als Nuon en Essent in een monopolistische markt opereren, bij de ’top 3 klachten’ van programma’s als kassa en radar behoren en slechte prestaties leveren. De loonstijgingen staan dus in geen verhouding hiertoe.

De Vries zegt verder dat de toezichthouders (Raad van Commissarissen) bevriende old boys’ uit het bedrijfsleven zijn, die het wel best vinden. De aandeelhouders zelf (gemeentes en provincies) zouden meer druk op de bedrijven moeten uitoefenen, en desnoods maar de commisarissen naar huis sturen.

Zelf ben ik het helemaal met Peter Paul de Vries eens. In de (semi)publieke sector (bijv ziekenhuizen, energiebedrijven, omroepen etc) mogen van mij alle salarissen openbaar gemaakt worden, en hoop ik dat de overheden een maximum loonstijging per jaar kunnen afdwingen.

Reacties (6)

#1 Joost

Ik ben het slechts gedeeltelijk met hem eens. Ja, in een slecht functionerend bedrijf, zoals NUON, zijn 42% loonsstijgingen belachelijk (Zowiezo zijn ze in een tijd van loonmatiging belachelijk).

Echter, zulke bedrijven moeten wel concurreren met het buitenland, en willen ze goede bestuurders aantrekken dan kost dat geld.

  • Volgende discussie
#2 Mark

Tsja, het is toch te verwachten dat als je van een staatsbedrijf een concurrerende commercieel wilt maken dat dat niet zonder slag of stoot gaat. Zeker als het een bijna-monopolie blijft (geen andere toetreders tot de markt).

Toch maar weer nationaliseren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Ben ik ook niet echt voor… Nationaliseren staat te vaak gelijk aan totale inefficiëntie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Outsider

>Echter, zulke bedrijven moeten wel concurreren met het buitenland,
>en willen ze goede bestuurders aantrekken dan kost dat geld.

In landen als bijv amerika en engeland verdienen ze meer, maar er zijn ook genoeg landen waar ze een stuk minder verdienen. En gewild zijn managers van nederlandse nutsbedrijven nou ook niet.

>Toch maar weer nationaliseren?
Ik geloof dat er in Engeland idd weer bedrijven genationaliseerd zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Klopt, uiteraard vergelijken ze niet met landen waar ze minder verdienen :-). Deed ik vroeger ook altijd als ik wat later op wilde blijven of buiten wilde spelen.

Helaas trapten mijn ouders daar NIET in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jan Jaap

Oh, de keuzes! Dit is natuurlijk ook een hele goede baan. En het geld is wel beter, maar het heeft minder macht. Misschien beginnen in politiek (en dan doen alsof je voor de kleine man bent) en zodra ze je doorhebben doorstromen naar een commissaris baantje. Dat niemand dit nog doet, dit zou toch geweldig moeten werken? En voor zover ik kon achterhalen hoef je er ook helemaal niks voor te kunnen. En als het ene land je niet moet, ga je naar het volgende.

  • Vorige discussie