Top

Geen monster, wel een topcrimineelWillem Holleeder is een topcrimineel. Niet zomaar een huis-tuin-en-keukenboef dus, nee, een topcrimineel. Criminaliteit is namelijk een vak. Dus kun je tot de top behoren. Holleeder heeft één probleem: hij zit vast op verdenking van afpersing en mishandeling. En hij zit niet zomaar vast, nee, hij zit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Een topgevangenis. Maar Holleeder is onschuldig, zegt hij zelf. En hij mag dan een topcrimineel zijn, een monster is hij niet.

Holleeder deed gisteren voor het eerst in het openbaar van zich spreken. Misdaadverslaggever John van den Heuvel was de gelukkige boodschapper. Van den Heuvel is een topjournalist. Hij heeft sinds gisteren ook zijn eigen programma, Bureau Van den Heuvel, bij de TROS. Het gesprek met Holleeder was een dankbare binnenkomer, die door Van den Heuvel handig werd uitgebuit op diverse podia. Van den Heuvel is namelijk ook een topmarketeer.

Daarom zat Van den Heuvel gisteren in De Wereld Draait Door (stream, vanaf minuut 40). Samen met Jort Kelder. Kelder is een topgast. Hij is namelijk niet bang om zijn ongezouten mening te geven. En dus ging Kelder los over de twee maten waarmee Holleeders advocaat Moszkowicz meet. Eerst Endstra juridisch bijstaan, tegen wie Holleeeders vermeende afperspraktijken zich richtten, en nu Endstra dood is een beetje de belangen van Holleeder behartigen. Moszkowicz moet geroyeerd worden, meende Kelder. Wat jij, John?!

Van den Heuvel hield zich wijselijk op de vlakte. Hij had zijn unieke en geruchtmakende gesprek met Holleeder waarschijnlijk voor een groot deel te danken aan Moszkowicz. Een topdeal. Bovendien zijn Van den Heuvel en Moszkowicz collega’s bij RTL Boulevard. Logisch dus dat hij diplomatiek bleef.

Later die avond benadrukte Clairy Polak namens NOVA nog maar eens hoe bewonderenswaardig het is dat Van den Heuvel met Holleeder heeft gesproken. “Eigenlijk is het onmogelijk”, stelde ze vast. De EBI in Vught geldt immers als een van de strengste penitiaire inrichtingen van het land. Moszkowicz wist van de gesprekken, vertelde hij duidelijk geagiteerd, maar bemiddeld had hij niet. Hij had het Holleeder af- noch aangeraden. Wat Moszkowicz echter stoort, is dat schijnbaar iedereen zich nu met de zaak bemoeit. En dan doelt hij vooral op Jort Kelder, “een geborneerde pseudo-journalist,” die tot overmaat van ramp ook nog “als quizmaster met dames babbelt.”

Misschien heeft hij gelijk. Het was in ieder geval het slotstuk van een avondje toptelevisie. Dat belooft wat, als straks dat proces echt begint. We gaan nog toptijden tegemoet!

 1. 2

  Jort en Bram zaten achter een meisje aan, tot Willem het pleit voor Bram beslechtte. John is ontsnapt aan een ‘toevallige’ dood tijdens een inbraakt door Willems mannetjes. John was niet thuis. John kreeg de vrouw van Bram. Zoiets was het wel.

 2. 3

  Ik kan me voorstellen dat Moszkowicz geagiteerd en verstoord kijkt. Zou ik ook doen als ik zo’n top-job had. Van twee walletjes eten werkt niet in dat milieu heb ik begrepen. Ik zou me ook zorgen maken.

 3. 4

  Het NRC had ook een mooi stukje over deze tv-perikelen. Zembla (of jullie) moet(en) maar eens uitzoeken hoe verschrikkelijk Moszkowicz in de tang van Holleeder zit als ie dit soort gesprekken opneemt en naar buiten brengt (er is geen enkele aanwijzing dat dit een ‘interview’ is met iemand die vragen stelt). Het is de enige mogelijke verklaring; dat deze advocaat een bandje buiten de EBI heeft gesmokkeld.

  En slightly off-topic: Het tv-avondje van Maurice de Hond en Peter R. de Vries was ook memorabel (“hij is paranoide!”) (Knevel en andere programma’s).

  tering… wat een haakjes

 4. 7

  Als je je door Moszkowicz laat verdedigen moet je wel erg schuldig zijn.
  Net zoiets als de duivel die Stanislav Wielgus verdedigd ;-)

 5. 8

  Wat mij bevreemd is het hoog gemiddelde eeh
  polka/itsch achtige namen erbij zitten.
  Talentvol in het staren naar de camera en liegen dat het gedrukt is.
  ik trek meer de richting van p de vries dan een televaag megafoon.
  Het heeft allemaal een hoog maurice de Hondt gehalte.
  Er zit een geurtje aan, Maar ach de Rechter maakt wel de juiste beslissing.
  Die werkt op instinct en niet op feiten.

 6. 9

  Als je je door Meester M. uit de Gouden Bocht laat verdedigen heb je in ieder geval heel veel geld. Want dat uurtarief van hem is ook niet mis. Dus dan is het wel handig als je nog wat afpersadresjes kent…

 7. 13

  Doe mij een toppertje en een breezer ananas en doe er ook maar een dubbele whisky bij. Want vanavond gaan alle remmen los en we zingen en we dansen zijn zo blij.

 8. 14

  Heej, zo’n scooter, is dat een kenmerk van top-criminelen? Want bij mij in de straat woont een wat oudere man, die ook vaker zo’n soort scooter rijdt (zonder helm). Ik zie hem ook wel vaker met verschillende sportwagens (ik denk voornamelijk porsche’s). Hij loopt ook wel af en toe, dan maakt hij links en rechts een praatje (een bijzonder gegeven in een stad). Ik ging er tot nu toe van uit dat hij een specialistische Porsche automonteur was (al moet hij er wel aardig aan verdienen), maar met die foto hierboven ga ik twijfelen.

 9. 15

  De grens tussen boven- en onderwereld is erg vaag m.b.t. advocaten als Moszkowicz en misdaadverslaggevers als Bas van Hout en v.d. Heuvel. I scratch your back you scratch mine. En gewoon spannend en gezellig,..die potjes Pimpampetten met de Holleeders en Mieremetten. Doen ze ook helemaal niet moeilijk over. Eerst Endstra en dán holleeder verdedigen?,..ja en,..wat dan nog, waar heb je het over? Ook niet zeuren als Holleeder je een keer fysiek bedreigt of een laptop steelt terwijl je schoonouders boven liggen te knorren. ”Moet je niet persoonlijk opvatten Bas, is namelijk gewoon zakelijk”. Om als misdaadverslaggever aan het werk te blíjven moet je nou eenmaal dikke concessies doen.

  Sinds Holleeder vast zit is het echter wel opvallend stilletjes in afrekenland. Of er vált niets meer af te rekenen. Duurt meestal een tijdje eer opengevallen posities herkenbaar opgevuld zijn. Misschien een nieuwe generatie Bonny & Clyde’s of old school Chicago? I.p.v. van ”dat laffe” zoals vandaag de dag,..in de rug of met een dempertje? En een ieder legt weer een andere definitie m.b.t. Schoonheid aan maar…nee!….ouderwets op klaarlichte dag je opponent met ratelende machinepistolen doorzeven….om dan vervolgens het nog narookende kreng een fluim of een trap na te geven….ik vond dat wel wat hebben…..

  ”Look what they’ve done to my son”.