1. 1

  Oei, dan heb ik nog een eind te gaan, ik heb alleen de nummers 3, 28, 39, 49, 51, 84 en 85 (al dan niet helemaal uit) gelezen (3 natuurlijk de hele serie). Daar komen wel nog wat verfilmingen bij die ik gezien heb, maar dat schijnt niet te tellen voor echte nerds. Overigens heb ik wel het gevoel dat ik nog wat mis in de lijst.

 2. 4

  Eens kijken, het is al lang geleden hoor. Ik las SF in plaats van literatuur voor de vakken Nederlands en Engels. Ik heb daar nog steeds last van…:P

  2, 3, 16, 23, 32, 36, 37, 42, 43, 46,..

  Verder mis ik de boeken van Jack Vance waar ik alles van gelezen heb.
  .

 3. 8

  Wij kunnen ons afvragen wat er precies met science fiction bedoeld wordt. Had Vonnegut’s Hocus Pocus ook gemogen? Zo ja, dan is het een regelrechte misdaad dat dit meesterwerk ontbreekt. The Turner Diaries? Net nieuw uit, maar ook The Book of Dave van Will Self is een nominatie waard, imho. Terry Pratchett heeft eveneens aardige science fiction geschreven. Ook is Philip K. Dick met slechts één vermelding wat ondergewaardigeerd, imho.

  Alice in Wonderland kon mij maar matig bekoren, merendeels omdat het volzit met refenties naar een cultuur waar ik maar weinig van weet. In elk geval zou ik het niet snel als sci-fi betitelen.

  Voor wie een score bijhoudt: ik heb er tien van de honderd gelezen.

  Morgenochtend kunnen wij ons vermaken met het opstellen van een top 10 van beste sci-fi’s van Nederlandse bodem.

 4. 10

  Heb er toch aardig wat van gelezen (2, 3, 5, 15, 16, 19, 27, 30, 33, 34, 37, 40, 46, 49, 51, 53, 57, 61, 65, 82, 85, 95, 97), maar heb er nog wel wat te lezen dus…

  Overigens is Philip K Dick niet een keer maar 3 keer vermeld Bart.

  Alice in Wonderland vind ik geen scifi persoonlijk, wel fantastisch. Overigens heb ik er ook niet veel mee inderdaad. Zou ‘m graag vervangen door Ilium van Dan Simmons, als er een boek is dat de laatste jaren baanbrekend is geweest dat zou dat Ilium moeten zijn. Maar een Jack Vance er in is ook een absolute must in zo’n lijst (Demon Princes of the Dying Earth)

  Van de SF van eigen bodem heb ik niet veel gelezen, maar De Heersers van Kant van Michiel Nijk is wel een aanrader als je interesse hebt.

 5. 12

  In de lijst staan wel meer boeken die onder de noemer Fantasy geschaard kunnen worden; onder andere Heritage of Hastur van Marion Zimmer Bradley. Wat me verbaast is dat the Lord of the Rings niet in de lijst voorkomt.
  The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is overigens een triologie in vijf delen ;)

  Een andere leuke top honderd staat hier:
  http://www.bbc.co.uk/arts/bigread
  Deze lijst is samengesteld naar aanleiding van een BBC project in 2003.

  Mijn lijstje: 2, 3, 5, 7, 12, 15, 16, 18, 19, 21, 23, 27, 28, 29, 30, 33, 36, 37, 40, 43, 45, 46, 50, 51, 55, 57, 61, 65, 73, 79, 84, 85, 87, 89, 98. Een aantal heb ik overigens in het nederlands gelezen. Zou en psychiator hier nog wat mee kunnen?

 6. 13

  2,3,9,16, 28, 32, 33, 34, 37, 40, 43, 46, 51, 61, 89, 97 en 85 heb ik liggen en moet ik nog steeds uitlezen – schandelijk, ja. Overigens mis ik nogal het een en ander: Jack Vance, inderdaad, “Durdane” of de “Duivelsprinse”-boeken, John Brunner’s “Stand on Zanzibar”, tenminste een van de boeken van de Engelse schrijver Christopher Priest, en gezien de fantasy die er tussen staat ook Tanith Lee en Lord of the Rings.

  En waarom staat L. Ron Hubbard er niet tussen? ;-)

 7. 15

  @Spuyt12: Vanwaar het smalende gelach? Nederlandse uitgevers wekken vaak de indruk dat fantasy en sci-fi een beetje beneden hun staan, en in plaats daarvan geven ze dan zemelende prutsliteratuur uit. Dit zal natuurlijk veranderen na mijn allesverpletterende fantasy-debuutroman ;) Toch schiet mij wel het één en ander te binnen.

  – De wereld gaat aan vlijt tenonder, van Max Dendermonde.
  – Niemand houdt mij tegen van Evert Hartman
  – De Thule-trilogie van Thea Beckman

  Sure, de laatste twee zijn kinderboeken. Nou en? Nederland doet op aanzienlijk hoger niveau mee als het om kinderliteratuur gaat dan qua volwassenenliteratuur.

 8. 17

  Hm, De Torens van Februari was zeker aardig, en Sobrietas herinner ik me nog met plezier. Verder ben ik niet zo onder de indruk van Nederlandstalige SF. De Mark Stevens-serie is aardige ruimte-opera. Is Euro-5 trouwens oorspronkelijk Nederlandstalig? Welke Vlaamse, Surinaamse en Antilliaanse SF-schrijvers zijn er? En is er Nederlandstalige speculatieve SF? Valt Mulisch’ Het Zwarte Licht onder SF?

 9. 18

  Mooi te zien dat een van mijn favorieten, Bester, tweemaal voorkomt. Wel jammer dat Harry Harrison geen vermelding krijgt. Ik vond zijn Deathworld reeks prachtig en zijn Stainless Steel Rat reeks kon zich meten aan THHGTTG voor humor, en prachtig uitgewerkt in 2000 A.D. Comics als stripfiguur.

 10. 19

  Als Vonnegut-achtigen erin mogen, dan is De Joodse Messias van Grunberg een hele goede voor Nederland. Houellebecq had zeker in de lijst gemoeten, dat is de belangrijkste SF-schrijver van het moment.

 11. 21

  Steeph: jeuheuj! :-) Het is niet voor niets dat blauwe links op een zwarte achtergrond verboden moeten worden…

  Branko: eens. Sobrietas is een prima boek! Wim Gijsen’s SF is ook zeer de moeite waard. De rest van de Nederlandse SF heeft me nooit zo getrokken.

 12. 22

  @17: Beide space opera’s van Felix Thijsen mogen van mij op de lijst met Nederlandse SF, dus niet alleen Mark Stevens maar ook Arne Sterzon.

 13. 23

  ON TOPIC: in de lijst mis ik naast de eerder genoemde Jack Vance en Harry Harrison, Neutron Star van Niven, End of Eternity van Asimov, La Planete des Singes van Pierre Boulle, de Star Child trilogie van Jack Williamson & Frederic Pohl en iets van Keith Laumer. We hebben het tenslotte over must-reads…

 14. 24

  Ik vind persoonlijk, dat HG Wells wel wat hoger had gemogen dan 27 en 30 en dat Orwells 1984 op plaats 51 wel erg laag gewaardeerd is. Jammer ook, dat niet meer van Jules Verne is opgenomen (Reis naar de Maan, bijv.).

  ~ GBA.

 15. 28

  Jezus, ik heb helegaar geen tijd voor SF boeken!

  Op stapel staan: Een boek van Freidrich Heer over Karel de Grote, een boek over de opkomst der Slaven, de Pest van Camus.