Tofu met spinazie en munt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

copyright foto Andrei Tchernikov, recept & foodstyling Fiona Ivanov

Tofu met spinazie en munt
veganistisch hoofdgerecht, 4 personen

4 el zonnebloemolie
350 tofu, in reepjes
4 el sojasaus
600 g verse spinazie
2 teentjes knoflook, in plakjes
1/2 rode peper, in ringetjes
enkele takjes verse munt, fijngesneden
1 el sesamolie

Verhit de helft van de zonnebloemolie in een wok. Dep de tofu goed droog, druk eventueel vocht eruit en bak de droge tofu in enkele minuten rondom goudbruin. Neem met een schuimspaan de tofu uit de wok en doe over in een schaaltje, schep om met de sojasaus. Fruit de knoflook in 2 minuten goudbruin, neem uit de wok. Verhit de rest van de zonnebloemolie en voeg in gedeelten en al omscheppende de spinazie toe, voeg de volgende hoeveelheid pas toe zodra de vorige hoeveelheid is geslonken, breng goed op smaak met zout en peper. Schep, zodra de spinazie bijna geheel geslonken is, om met de tofu, knoflook, pepertjes en verse munt, besprenkel tenslotte met sesamolie. Lekker met basmatirijst.

15 minuten

Verhit de spinazie niet langer dan noodzakelijk. De spinazie is gaar op het moment dat het bijna geslonken is; dan is het nog sappig en smaakvol.

Reacties (11)

#1 Yevgeny Podorkin

Is deze smaaksensatie nog ergens mee te vergelijken?

  • Volgende discussie
#1.1 Kyra - Reactie op #1

Dit is toch zo Thais als wat? Ik ga dit zeker maken en doe er dan nog een scheutje vissaus bij.

#2 L.Brusselman

Ben gek op spinazie,maar die tofu krij ik echt niet door m’n strot.
Schijnt ook minder gezond te zijn dan aanvankelijk werd aangenomen.
http://overgewicht.pilliewillie.nl/obesitas/behandeling.overgewicht.3g.php

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Karl Kraut - Reactie op #2

Tofu moet je uitsluitend vers uit de bak water bij een toko kopen. Die is nog zacht en heeft wel degelijk geur en smaak; de verpakte in de supermarkt, de enige die veel mensen dus vaak kennen, is inderdaad compleet waardeloos.

#3 Hans Verbeek

Lekker duurzaam overigens.
Het is april, het is koud: verse spinazie (en de munt) in de winkel komt uit de kas of uit een ver buitenland.
Tofu (soja) komt overigens uit de tropen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Technoyuppie - Reactie op #3

Het is nog altijd duurzamer dan tien keer zoveel soja eten in de vorm van een stukje varken.

#3.2 L.Brusselman - Reactie op #3.1

Maar als ik moet kiezen…
Dan maar wat minder duurzaam

#4 Fiona Ivanov

@hans verbeek: je hebt helemaal gelijk, je kunt deze groente beter in het juiste seizoen eten. Het recept heb ik afgelopen zomer geschreven en laten fotograferen; in april kun je dit recept het best maken met bladspinazie uit de diepvries (ja, en ik vind dat je groenten uit de diepvries gerust mag eten, we leven tenslotte in 2012). En wat de blaadjes munt betreft; munt kun je gewoon op je vensterbank laten groeien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Hans Verbeek - Reactie op #4

:-)

  • Volgende reactie op #4
#4.2 Maaike - Reactie op #4

Niet om het een of ander, maar op mijn volkstuin staat de spinazie er al heel eetbaar bij hoor. Zo buiten het seizoen is het dus ook weer niet.

  • Vorige reactie op #4
#5 Fiona Ivanov

Bij de groenteboer lag vandaag inderdaad alweer de eerste Nederlandse spinazie van de koude grond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie