Van financieel frustrerend naar financieel onmogelijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Lege tank (Foto: Flickr/AccessWinnipeg)

We just spent almost $3,000 on gas alone for three weeks of touring. There was more than one instance where we questioned whether we could afford to continue to the next gig, and we wondered aloud how much longer bands touring on our level could afford to do it. It’s going from financially frustrating to financially impossible.

Jesse Haff, drummer van de band Daylight Dies, vertelt dat toeren voor kleinere bands een verliesgevende zaak aan het worden is door de stijgende olieprijzen.

Dat is erg vervelend, omdat toeren de manier is waarop de meeste bands hun geld verdienen. Zelfs voor het instorten van de cd-markt woog de opbrengst van de albumverkoop – waarvan het grootste deel bij het label terecht komt – meestal niet op tegen de kosten van het opnemen van een plaat.

Bands kunnen overwegen hun kaartjes en merchandise duurder te maken, maar omdat ook de concertbezoekers last hebben van de hoge olieprijzen, kan dat zomaar averechts werken.

Reacties (9)

#1 Gijswijs

De hogere olieprijzen treft iedereen. Waarom zouden bandjes daar meer de dupe van zijn dan, zeg, een zelfstandige vrachtwagenchauffeur? Of ligt een alternatieve bandje wat beter bij de doelgroep van GC dan een vrachtwagenchauffeur met een abonnement op truckstar?
En daarbij, tourt dit bandje door de VS, waar de prijs voor benzine nog altijd 2 keer zo laag is als de gemiddelde prijs in europa. Ik geloof niet dat de bandjes in Europa nou veel moeite hadden met de benzinerekening, toen die nog 0,80 euro de liter deed.

Jesse Haff moet ophouden met janken.

 • Volgende discussie
#2 Joost

Een gemiddelde gallon in de vs doet ongeveer 4 dollar.

3000/4 = 750 gallon. gemiddeld 24.6 mile per gallon (Wikipedia) = 18.450 mijl * 1.6 is ongeveer 30.000 kilometer, is 10.000 kilometer per week, is 1430 km per dag.

Hmmmm… Wie praat er hier poep, of rijdt verschrikkelijk dom?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Martijn

“gemiddeld 24.6 mile per gallon”

Voor een vol geladen busje? De helft is realistischer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Maakt dat het aantal kilometers per dag veel realistischer?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Martijn

@1:
“De hogere olieprijzen treffen iedereen. Waarom zouden bandjes daar meer de dupe van zijn dan, zeg, een zelfstandige vrachtwagenchauffeur?”

1. Als het economisch slechter gaat, dan gaan mensen het eerst bezuinigen op entertainment. Bands kunnen dus hun hogere kosten moeilijker doorberekenen dan een vervoerder van meer essentiële zaken, die mensen wel blijven kopen als ze duurder worden.
2. De hele bandjeswereld is vaak al meer een uit de hand gelopen hobby waarbij vaak net quitte wordt gedraaid. Als er telkens geld bij moet, dan gaat de lol er snel af.

“Of ligt een alternatieve bandje wat beter bij de doelgroep van GC”

1. Leek het me een leuke, minder voor de hand liggende invalshoek van de effecten van de stijgende olieprijzen
2. Ben ik inderdaad meer geïnteresseerd in de undergroundmuziekscene dan in het reilen en zeilen van logistiek Nederland

“En daarbij, tourt dit bandje door de VS, waar de prijs voor benzine nog altijd 2 keer zo laag is als de gemiddelde prijs in europa.”

De afstanden zijn ook groter, de auto’s minder zuinig en van subsidies als ’toursupport’ hebben ze er nog nooit gehoord.

@4:
Ja, dan kom je rond de 700, 800. Dat is wat je verwacht. Tenminste, ik wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Interessant! Ik niet… :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jan Jaap

@6: Voor Amerika was dat ongeveer ook wat ik verwachtte. Ze hebben vaak maar een optreden per staat. Behalve in het Noord-Oosten haal je die afstanden dan makkelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

Leuk leven heb je dan!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 wout

Ach gossepos,

moeten ze maar wat betere muziek maken. Hoe kun je nou aan de ene kant emmeren over energieverspilling, en aan de andere kant het erg vinden dat een stelletje talentloze losers geen CO2 meer kan wegruften aan optredens voor 3 bierbuiken met vet haar en een grijsgewassen Mötorheadshirt.

Live-optredens zijn hoe dan ook kut, omdat bijna geen enkele band de technische kunne heeft om er op het podium wat van te maken. En hun roadies/geluidsmennekes zijn vaak dezelfde 3 bierbuiken met vet haar en een grijsgewassen Mötorheadshirt als het publiek, en die kunnen geen geluid afstellen.

 • Vorige discussie