Fatwa tegen geweld

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De drie belangrijkste sjiitische geestelijken wijzen het gebruik van geweld door moslims in Nederland af. Groot-ayatollah al-Sistani, groot-ayatollah al-Shirazien en de Libanese Groot-ayatollah Fadlallah hebben alledrie in een fatwa (een uitleg van de koran) geweld in Nederland in alle situaties verboden. Zie hier en hier.

De imam van de moskee te Assen had om de fatwa’s gevraagd om zijn veroordeling van de moord op van Gogh kracht bij te zetten.

De twee grootste moslim-stromingen zijn de Soenitische en Sjiitische, waarbij de eerste de grootste is. De sjiitische stroming is qua opzet erg hiërarchisch, en daarmee enigszins te vergelijken met de Katholieke kerk, alleen democratischer. De fatwa is een zwaarwegend oordeel, dat door de meeste sjiiten in Nederland niet snel opzij zal worden geschoven.

Reacties (5)

#1 Mark

Hulde! Maar hoe invloedrijk zijn deze geestelijken precies?

  • Volgende discussie
#2 Mark

Volgens je tweede bron is een van die drie geestelijken trouwens een geestelijk leider van Hezbollah. Dus wat betekent zo’n statement van hem nu precies? Is hij schijnheilig, of maakt hij een onderscheid tussen de situatie in NL en Palestina (dat er natuurlijk wel degelijk is).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Lees het artikel waarnaar ik link, dat is heel verhelderend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mark

Goed artikel. Goede man, duidelijk ook. Maar wat bedoelt hij op het eind met de armslag die hij moet krijgen, en van wie moet die komen volgens hem?

  • Vorige discussie