Black is the new president, bitch!

Amerikaanse vlag 2008 (Foto: Arnoud Boer)

If you were to pull out a handbook of how to weigh your assets and liabilities in a presidential race, my name or skin color would not be in the assets column.

Aldus Barack Obama naar aanleiding van Geraldine Ferraro’s uitspraken over zijn huidskleur: de senator uit Illinois zou zover gekomen zijn in de race vanwege het feit dat hij zwart is.

Ferraro was in 1984 de eerste vrouw die genomineerd werd als kandidaat voor het vice-presidentschap. Haar opmerkingen kwamen hard aan en werden in de Amerikaanse media veelvuldig herhaald. Na het tumult dat ontstond is zij opgestapt uit Clintons team van fondsenwervers.


Verzoening?
Om de discussie rond Ferraro te omzeilen zette Obama vervolgens de troef in die hij tijdens de afgelopen reeks van voorverkiezingen steeds inzette: verzoening.

It is within our power to join together, to truly make a United States of America. That’s the only way that we’re going to deliver on the big issues we’re facing in this country. We cannot solve healthcare divided. We cannot create an economy that works for everybody divided. We cannot fight terrorism divided. We cannot care for our veterans divided. We have to come together.

De vraag of Ferraro’s opmerkingen al dan niet terecht waren, zijn in het huidige Amerika maar moeilijk in een genuanceerde maatschappelijke discussie te vatten.

Bitch is the new black?
Het satirische programma Saturday Night Live gaf indertussen nog een geheel eigen draai aan de controverse rond Obama, in vervolg op de eerdere shows waarin de tegenstellingen tussen de twee senatoren op de hak werden genomen.

Na een week onvervalste race baiting – het inzetten van rassenverschillen als troefkaart in verkiezingen – is het de vraag hoe de Democratische partij zich weer kan verenigen. Het droombeeld van voormalig Amerikacorrespondent Frans Verhagen dat in de Amerikaanse verkiezingen niet langer naar ras wordt gekeken ligt in elk geval aan diggelen.

 1. 1

  Het begint een beetje een terugkerend patroon te worden:

  – Gefrustreerde campagnemedewerker Clinton doet iets stoms.
  – Het Obama-kamp zegt: “Foei!” en “Zo laag zouden wij nooit zinken, dat is typisch weer zo een oude politiek Clinton-streek.”
  – Wat dus wel gewoon oude politiek is.
  – Waardoor een Clinton-medewerker gefrustreerd raakt en uit zijn slof schiet
  – Ad infinitum/ad nauseam