WW: Ruimtereis zorgt voor Superkrachten

,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland

Superhelden-krachten hebben altijd een erg fantasievolle origine gekend: Spider-Man kreeg zijn krachten van de beet van een radioactieve spin, de X-mannen verworven hun krachten door genetische mutaties. En de Fantastic Four waren vier heel gewone astronauten die bij terugkeer op de aarde merkten dat het verblijf in de ruimte hen onvoorziene krachten had gegeven.

Op radioactieve spinnen en mutaties moeten we nog maar even wachten, maar het lijkt erop dat ruimtetripjes meer hoop bieden op superkrachten. Dit geldt op z’n minst voor de goeie ouwe salmonella bacterie.

Onderzoekers van Center for Infectious Diseases and Vaccinology in Arizona waren geinteresseerd in de effecten van een ruimtevaart voor microben en stuurden een reageerbuisje salmonella met de Space Shuttle Atlantis mee en bewaarden een exacte kopie van de bacteriestreng op aarde. Na terugkeer van de space shuttle missie werden beide salmonellaculturen gevoed aan nietsvermoedende muizen.

Na 25 dagen waren nog 40% van de muizen besmet met de ‘Aardse’ salmonella in leven. De ‘buitenaardse’ salmonella was aanzienlijk dodelijker: slechts 10% van de muizen bleek hiertegen bestand. Nader onderzoek onthulde dat de buitenaardse ervaring 167 genen in de salmonella-bacterie hadden veranderd.

De reden van de transformatie blijft tot nu toe geheimzinnig: volgens onderzoekster Cheryl Nickerson lijkt het erop dat de geringe zwaartekracht in de ruimte effect heeft op de snelheid van vloeistofbewegingen in cellen. De bacterie kan zich daar snel aan aanpassen. Vergelijkbare trage vloeistofbewegingen bestaan in bepaalde dierlijke organen.

Mocht deze ontdekkingen niet direct leiden tot de eerste menselijke superhelden dan is het onderzoeksgeld toch niet helemaal weggegooid: Hoe microben in de ruimte veranderen is niet alleen zeer relevant voor astronauten, maar levert ook veel informatie op voor ziektebestrijding hier op Aarde.

Reacties zijn uitgeschakeld