Tiener wacht veroordeling wegens het gebruik van het woord “cult” als duiding van Scientology

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (14)

#1 zmc

Ja jongens, vrijheid van meningsuiting is nog geen vrijheid van feitenuiting! In Nederland mag je Scientology overigens ook niet beledigen, discrimineren, etc. De “leden” van Anonymous zouden in Nederland ZONDER MEER strafbaar zijn. Althans, dan ga ik er vanuit dat Scientologen in een god of iets goddelijks geloven, zonder god is het immers geen religie (volgens de vandale) en zonder religie geen rechtsbescherming.

(Ter onderbouwing citeer ik het NRC van eergisteren: Het haat zaaien uit artikel 137 d moet worden begrepen als het uiten van „diepe afkeer voor de godsdienst van een groep mensen, gepaard met het onverzoenlijke verlangen om die groep te verdelgen”.)

 • Volgende discussie
#2 Naampje_

Tja,

http://whyweprotest.net
http://www.enturbulation.org
http://xenu.net

$cientology Is een CULT – Sekte, zo u wenst. Hoe zit dat met die ANBI status van ‘zullie’, eigenlijk? Algemeen Nut Beogende Instellingen?

http://www.scamofscientology.nl

<3

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Naampje_

Zou ik zowaar de volgende site vergeten?

http://www.seaarrrgh.com/

De 14e…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 HansR

Teenager faces prosecution for calling Scientology ‘cult’

prosecution = vervolging

Dat is niet gelijk aan veroordeling.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Grobbo

Volgens mij is scientology geen erkend geloof in NL. Of wel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 zmc

@5: Ik dacht even dat we in Nederland niet zoiets als “erkende religies” hadden, maar er blijken zelfs richtlijnen voor te zijn. Althans, dat lees ik hier:

http://www.culturescope.nl/content/view/270/55/lang,nl/

(onder het kopje “Godsdienstvrijheid”)

En Scientology valt daar inderdaad niet onder. In Duitsland gaan ze zelfs nog wat verder volgens Wikipedia: Zo mag Scientology in Duitsland geassocieerd worden met “brainwash”-activiteiten en “mensenverachtend onderdrukkingskartel” genoemd worden.

Ik ken volgens mij wel wat in Nederland wel erkende religies die ik ook als “mensenverachtend onderdrukkingskartel” zou classificeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Ketelbinkie

Ik vind het zo’n onzin om onderscheid te maken tussen Scientology en ‘erkende’ geloven. Scientology, Islam of Christendom, het zijn allemaal sektes wat mij betreft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Flimbos

Mocht je met de Nederlandse Anonymous mee willen doen.. of gewoon geinteresserd zijn.

Neem een kijkje op: http://www.sektevrij.nl/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Nona

helaas wordt Scientology in Nederland wel gezien als een religie, terwijl ze opereren als bedrijf dat streeft naar winstmaximalisatie;je moet 100.000-den euro’s betalen om het ‘evangelie’ te mogen inzien (maar je kan het ook gewoon op wiki-leaks lezen.)

Ze krijgen zelfs hier zelfs belastingvrijstelling (ANBI), evenals een aantal van hun dekmantels. Dit terwijl het geld wordt besteed aan rechtzaken, enorme hoeveelheden propaganda, hun bootje of wordt doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Maar on-topic: De hoogste engelse rechter heeft hun in 1984 een gevaarlijke sekte genoemd, dus het zal niet tot een veroordeling komen in engeland. En er is daarbij nog altijd zoiets als vrijheid van meningsuiting…

Scientology voldoet overigens volledig aan de checklist voor sekten, dus er is geen enkele reden om te denken dat je ze geen sekte zou mogen noemen.
En Scientologen hebben geen God oid, dus het is sowieso niet een religie.
Het aanhalen van artikel 137 d is volkomen belachelijk; het beestje bij z’n naam noemen is iets heeeeel anders dan hetgeen in dat artikel wordt bedoeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 su
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 su

Is afgeblazen, geen grond voor vervolging geconcludeerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 zmc

Gelukkig.

@mezelf, #6: Die link gaat over Oostenrijk, volstrekt irrelevant.

@Nona, #9: Ik heb ook een tijdje lopen roepen dat een religie een god vereist, maar dat is zowel wettelijk als taalkundig toch niet het geval. Zelfs de term godsdienst vereist qua betekenis niet het geloof in een god.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 J.Kaizer

Scientology is een toegepaste religieuze filosofie. Scientology is een religie en zodanig officieel erkend in vele landen. Het doel van Scientology is een wereld zonder oorlog, zonder misdaad en zonder krankzinnigheid.
Iedereen die geinteresseerd is kan meer hierover lezen in de boeken van L. Ron Hubbard, de grondlegger van Scientology. Er is ook een boek “Wat is Scientology?” samengesteld door scientologen. Misschien een goed idee om dat te lezen voordat iemand begint te kankeren. Als je er niks over wilt weten, hou dan je kop uit respect. Je weet immers niet waar je het over hebt. Een goeie onpartijdige rechter zal altijd de juiste beslissing nemen. Laster is niet nodig.

Ja ik ben zelf een Scientoloog, al voor vele jaren en erg actief. Ik heb persoonlijk van dichtbij meegemaakt dat vele mensen zijn geholpen in hun leven. Er zijn duizenden en duizenden successen. Een vriendelijk woord over Scientology en alle medewerkers is echt welkom voor de verandering. En ik hoop dat mijn reactie gepubliceerd wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Peter Schilte

Het gezonde verstand heeft dan toch gezegevierd.

@ J.Kaizer.
Met alle respect, maar u kent slechts uw kant van de zaak Scientology. De kant die ik aanvankelijk ook kende. Helaas leidde het gedrag van uw “religie”, die overigens in de meeste landen niet als zodanig wordt erkend, maar dit terzijde, ertoe eens wat dieper op de zaak in te gaan. En dat heeft geresulteerd in mijn website
http://www.scamofscientology.nl
Zelfs Julia Rijnvis, niet de minste toch, slaagde er niet in ergens iets aan te wijzen wat niet klopte, of wat mogelijkerwijs anderszins niet correct was.
Op dit moment kan ik als enig positief punt over Scientology zeggen dat het, integenstelling met wat u wordt voorgehouden (voorgelogen is eigenlijk juister) al jaren op rij kleiner en kleiner aan het worden is. Mede door de publicatie van datgene waarvan uw “religie” niet wil dat u of ik er weet hebben.
Zoals het gedrag van uw leider david Miscavige, om maar één dingetje te noemen.
Ik hoop van harte dat ook u ooit achter de donkere geheimen van uw “religie” zult komen. En uit zult stappen zoals al velen voor u deden. Zich realiserend dat ze jaren voor de gek zijn gehouden puur uit financieel winstbejag.

 • Vorige discussie