Tien ongevraagde adviezen aan de Belgen (Deel 3)

GeenCommentaar geeft de Belgen geheel ongevraagd advies hoe hun crises op te lossen. Daarom presenteren wij tien tips om Belgie er weer bovenop te helpen. Eerder nummers één en twee, vandaag de derde.

3. Verlaag de belastingen op arbeid, verhoog de belasting op vermogen.

Belastingen (Foto: Flickr/absoblogginlutely' s )

Belgische werknemers betalen zo’n beetje de meeste belasting over hun inkomen in Europa. Een Belgische werknemer is al gauw de helft van zijn bruto inkomen kwijt aan belastingen en sociale premies (tegenover zo’n derde in Nederland). De werkgeverskosten zijn ook veel hoger. Dat is vervelend voor werknemers (die inkomen verliezen) en voor werkgevers, omdat werknemers erg duur worden, wat weer veel negatieve gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. Op vermogen kent België dan weer relatief weinig belasting (danwel relatief weinig controle), wat de reden is dat vermogende Nederlanders zo massaal de Belgische villadorpen komen ontsieren. Alleen al het gehuil van die Nederlanders die plotseling gedwongen zullen worden serieus bij te dragen aan de samenleving waar ze van profiteren zou genoeg reden moeten zijn voor Vlamingen èn Walen om vierkant achter deze hervorming te staan. Een substantieel deel van de nieuwe inkomsten zal naar de armlastige federale overheid moeten. Overigens zou het Belgie in vrijwel elk opzicht helpen als de belastingen vooral wat simpeler werden gemaakt, zowel voor burgers als voor bedrijven. Maar dat kun je helaas ook over Nederland zeggen.

  1. 1

    Dat zou toch geen moeilijk door te voeren maatregel moeten zijn. Een inkomstenbelastingverlaging, daar zullen Walen, Vlamingen en Brusselaars het snel eens over moeten kunnen worden.

  2. 5

    Vermogensbelasting is deels juist een zaak van lagere overheden (denk ozb), waar inkomstenbelasting eerder nationaal geregeld wordt. Deze tip uitvoeren heeft dus nog wel wat meer haken en ogen aan zich dan je op het eerste gezicht vermoedt.

    @4: Als er dan minder belasting geïnd wordt over het geld dat je binnenharkt, maakt dat het toch weer goed? Daarnaast is het maar wat je oneerlijker vindt: Als vermogende belasting betalen over een stapel geld die je toch niet nodig hebt, of als onvermogende belasting betalen zodat je niet eens een stapel kan opbouwen.

    Daarnaast vergeet je het grote voordeel van de maatregel, dat je er die irritante hollanders mee wegjaagt en zo bovendien de huizenprijzen minder opdrijft. Nadeel is dat de Belgen nog harder hun geld naar buitenlandse bankrekeningen gaan wegsluizen (nu al een volkssport).