Geen bal op tv | The Voice of Holland

Serie: ,

COLUMN - Afgelopen vrijdag vermaakte ik mij kostelijk met The Voice of Holland. Maar toen kwam daar ene Julia van den Toorn auditie doen.

Gisteren de helft van een documentaire van Tegenlicht gezien over hoe Nestlé water uit waterbronnen in flesjes doet en ze verkoopt aan mensen die datzelfde water praktisch gratis uit de kraan hadden kunnen drinken. Een vrij bizarre situatie, waar ik het graag even over gehad had (mocht u er behoefte aan hebben: morgen kunt u er in Pakhuis de Zwijger over napraten), als ik niet iets veel belangrijkers had te bespreken: The Voice of Holland.

Ik had wel ooit een glimp gezien van dit wereldvermaarde John-de-Mol-vehikeltje, maar nooit veel meer dan dat. De jury bestond destijds uit Marco Borsato, Angela Groothuizen (u kent ‘r wellicht nog van The Howling Hurricanes), Nick Schilder en Simon Keizer (beiden bekend van de NS-reclame met die sympathieke conducteur). 

Marco Borsato zat er nog steeds, het soepie was vervangen door Ali B., Trijntje Oosterhuis en Ilse DeLange. Daar is duidelijk over nagedacht. Borsato is van de Italiaanse pathos, Ali B. het sentiment van de straat, Ilse DeLange provinciale nuchterheid en Trijntje Oosterhuis de professionele bitch.

Als liefhebber van de betere popmuziek, heb ik uiteraard altijd neergekeken op al die hedendaagse versies van de Soundmixshow. Idols, The X-Factor, So You Wanne Be A Popstar en De Tourbus, ik heb het nooit al te veel blikken waardig gegund.

Daar moest maar eens verandering in komen. Het eerste dat me opviel was de schaamteloze product placement. Ongetwijfeld usance in deze contreien van het televisielandschap, maar het blijft schokkend. Om de haverklap trekt een kandidaat een Twix uit de muur. Of kiezen ze een fel gekleurde Icewatch uit een display die daar pontificaal staat opgesteld. Het tweede dat opviel was de manier waarop de jury zich aanstelt. Met name Marco Borsato lult door elke auditie heen. Uit zijn mond klinken teksten als ‘je had je ogen dicht, maar je hart stond open’, waardoor Ali B. zich hardop afvraagt of Borsato deze teksten toevallig ook door Ewbanks laat schrijven.

Terwijl de nagels van mevrouw Molovich’ gekromde tenen een blijvende afdruk in onze eikenhouten vloer nalieten, vermaakte ik me kostelijk met al die aanstellerij. Ik had wel het gevoel dat de jury was ingefluisterd wie ze moesten kiezen en wie niet. Je laat je programma toch niet afhangen van een paar artiesten die je toevallig gevraagd hebt om als jurylid op te treden. Maar hun enthousiasme werkte aanstekelijk.

Maar toen kwam daar ene Julia van der Toorn opzetten. Een kruising tussen Tracey Chapman en Lauren Hill. Piekerig kroeshaar, nonchalante Nikes, een eenvoudig akoestisch gitaartje en een stem als een klok, maar dan wel een klok met een flexibele timing. Ze upgrade Britney Spears Oops, I did it again en al vrij snel werd duidelijk dat dit zeventienjarige meisje met haar stem kon doen wat ze wilde. En ze wilde ook nog eens de juiste dingen.

Kortom, ik wist niet wat ik hoorde. Maar helemaal zeker of ik het goed hoorde, was ik nu ook weer niet. Liet ik me niet meeslepen door die over-acterende jury? Had het format mijn beoordelingsvermogen wellicht op slinkse wijze  gesaborteerd? Tijdens haar encore (Alicia Key’s New York) lag Ali B. gevloerd voor zijn draaistoeltje. Hij was gestorven, zo verklaarde hij later, en niemand wilde ‘m reanimeren. Borsato noemde deze auditie een Ben Saunders-moment, maar dan in het kwadraat. Maar ja, Ben Saunders, waar staat die over tien jaar? Ergens in een soos te Broek in Waterland, schat ik. Of in een of andere jungle samen met wat andere Nederlandse C-garnituurartiesten omdat Reinout Oerlewapper weer eens een verdorven ideetje heeft gejat dat hij volgens zijn advocaat niet heeft gejat.

Ik heb het optreden nu nog twee keer gezien en beluisterd en volgens mij kan ik toch wel vaststellen dat ze echt goed is. Wat de vraag oproept of ze dit programma niet beter had kunnen mijden.

Reacties (11)

#1 Mangler

De enige vraag die ik heb na lezing van dit stukje is

Daar moest maar eens verandering in komen.

waarom?

 • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

Tegenlicht heb ik helemaal gezien:
Vanaf nu, zal ik alles wat zelfs maar in de buurt van Nestlé-producten ligt mijden ;-)

Max, je moet je vrouw niet zo pesten!
Als het echt niet anders kan moet je maar via een koptelefoon luisteren ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Daan van der Keur

TV=Bagger, sorry hoor maar ik heb dit jaar nog geen enkel tv-programma gezien dat serieus indruk op mij heeft gemaakt. Het is allemaal ‘the same shit all over again 100 times worse’. Vroeger bleef ik nog wel eens thuis voor een tv-programma, de laatste 10 jaar is me dat niet meer overkomen. Hetzelfde geldt ook voor kranten en andere nieuwsmedia. Het is werkelijk allemaal van een zwaar slaapverwekkend tokkieniveau.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

Ik heb Julia van den Toorn ook gezien en ben het volledig eens met heer Molovich: zij is goed.
En ja, ze had dat programma beter kunnen mijden. Wat deed ze daar? Waarom zat ze niet in De beste singer songwriter van Nederland? Misschien omdat ze alleen (nog) covers doet.

Awel, als ik Julia van den Toorn was stapte ik er nu onmiddelijk uit, liet mijn vriend of vriendin of welke betrouwbare kennis dan ook meten de pr doen en gewoon haar eigending gaan doen op de voor haar geschikte podia.

En nog wat: misschien moet Tegenlicht (is tenslotte voor tegenwicht) een “de echte beste … van Nederland” gaan doen en alleen de echt bijzondere talentjes aan de bak brengen. Geen jury, gewoon ruim voldoende zendtijd per kandidaat, misschien in een afgeleide van 2 Meter sessies format. Al was het maar om al die andere programma’s te pesten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 DrBanner

Het is duidelijk dat Max een newbie is in dit tv genre.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 qwerty

John de Mol lacht in zijn vuistje, zelfs Molovich gaat mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Tom

ik sta er altijd van te kijken hoeveel invloed een snelle “wauw” close up op mijn beleving heeft. Destijds al met die dikke engelse opera zanger en nu weer. in dit geval het eerste bijna, en het tweede volledig zonder beeld beluisterd en dan is het… soms verrekte vals.
Blij dat ik geen tv heb maar wel internet; kan ik dit soort rommel zo af en toe nog even checken.

Off topic: ufc ryan bader zijn walkin song van een paar dagen geleden krijg ik maar niet uit mijn hoofd… https://www.youtube.com/watch?v=yINXrZu1QFI

maar die was al bekend zonder talentenjacht; maar dan weer niet bij mij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Inkwith Barubador

“Ik heb het optreden nu nog twee keer gezien en beluisterd en volgens mij kan ik toch wel vaststellen dat ze echt goed is.”

Even op youtube gecheckt en je hebt volkomen gelijk. Ze ziet er ook nog eens hip uit. Dus de vraag roept dit op: waarom is ze nog niet eerder opgevallen en wat doet ze in een programma als dit?

Overigens zijn dit soort programma’s natuurlijk voor 80% of meer gestaged. Alle kandidaten zijn voorgekookt. Zo af en toe moet er een idioot tussendoor die je lekker kan uitlachen en zo af en toe iemand met echt talent. Zogenaamd ontdekt door dit programma.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 P.J. Cokema

@8: waarom is ze nog niet eerder opgevallen en wat doet ze in een programma als dit?

Ze is waarschijnlijk niet eerder opgevallen omdat we geen ouderweste talentscouts meer hebben? Die zijn werkloos geworden omdat er nu dit soort programma’s zijn?
Zelf lijkt ze al her en der geschnabbelt te hebben. Kan ook aan haar zelf liggen. Gewoon overal lekker optreden, maar er geen pr voor maken.
En dan kn het ook nog liggen aan het feitn dat ze alleen covers doet. Covers die ze zelf niet heeft bewerkt,dus in die zin weinig origineel is.

Ze zat in The Voice omdat haar vriendinnen haar hebben opgegeven voor het programma. Zelf zou ze dat nooit hebben gedaan, zei ze ergens.
Nu wordt het een beetje raar. Ze voegde er aan toe zich vooral te willen focussen op haar opleiding (conservatorium Utrecht) en zeker haar eigen ding te willen blijven doen (alleen met haar gitaar leuke liedjes zingen).

Op Youtube een en ander te zien van haar schnabbels en eerdere optredens. Waaronder dit en dat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 McLovin

“..Ik had wel het gevoel dat de jury was ingefluisterd wie ze moesten kiezen en wie niet.” Ik neem aan dat dit net zo cynisch bedoeld is als ik het opvat ? :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 thalmann

Het is een post-modernistische opera.

 • Vorige discussie