1. 3

  Ach, bij de 100 hebben we die beker omgekeerd tot op de bodem leeggedronken. Het drijvende lege klompje is wat er rest van de eens zo trotse zeevarende natie.

 2. 5

  daar dacht ik ook aan ja, Spuyt… NL eenzaam dobberend, met in de verte FR. Is het “Kaaslanden-nee” een goeie oneliner? Hm… Zwitserland, Griekenland…. nee dus.

  [!OFTOPIK!Maar nu ik je toch aan de lijn heb: mijn mailtje naar het Ministerie Van Bier heeft het volgende opgeleverd:

  > Geachte Heer,
  >
  > De accijns is wel verschillend voor de grote als voor de kleine
  > brouwerijen, omdat de accijns volgens de productie wordt berekend.
  >
  > Accijns per hectoliter : 20,53 € dus voor een pintje : 0,05 €.
  >
  > De prijzen zijn sinds 1993 geliberaliseerd, dus bestaat er geen
  > officiële prijs.
  > De gemiddelde prijs van een pint(vat) 25 cl. volgens de index was in
  > 2004 : 1,42 €.
  >
  > Groetjes
  > M.B.]

 3. 6

  Bij 62% houd je in ieder geval nog het hoofd boven water, eh… kots. Blijft de vraag wat er daaronder gebeurt, de zuurgraad van de kots in ogenschouw nemende.

 4. 8

  > De accijns is wel verschillend voor de grote als voor de kleine
  > brouwerijen, omdat de accijns volgens de productie wordt berekend.

  Dat dat niet snap ligt natuurlijk helemaal aan mij.

  Maar in ieder geval bedankt!

  *zoekt zijn spulletjes bij elkaar en maakt zich op voor verhuizing*

 5. 9

  [ik ben overigens voor het eerst sinds mijn tekenposten niet op vrijdag verschenen. Maar wat zou u prioritair vinden: met een voormalig Aziatisch fotomodel de hele dag in de zon een groot gevelbord ophangen en ’s avonds een Leffe-wedstrijd onder het mom van liefdevolle gezelligheid of voor deerste keer een dagje later?]

 6. 12

  @Crachàt: Fraaie visuele weergave van je gedachten ik ken niemand die dat beter kan..maar net als ‘de’ nee-stem een teken aan de wand en niet geheel zonder risico.

  Er staat geen duizendkoppig monster in de erlenmeijer maar één persoon die in de tekst als ” A person of low intelligence or who acts in a particularly stupid way” wordt afgeschilderd.

  Hiermee schep je dus een tweedeling door een grote diversiteit met een klein gemeenschappelijk noemertje te bezien en te (be)veroordelen als één kluit dom volk die loodgieterzijnde een vliegtuig willen besturen.

  Het gevaar in deze voorstelling van zaken schuilt erin dat er een echte groep gaat ontstaan want je reactie is niet een unieke (38% in ieder geval), kracht en tegenkracht. Je weet zelf hoe eenvoudig het is massa’s te bespelen met als voorbeeld in je zo geliefde land, het gevaar loert om de hoek in een ander soort bruin.

  Veel woorden maar ik ben net zoals jij zeer doordrongen van de glijbaan en heb het idee dat de eenhoopdomme-gedachte escalerend en niet ontwarrend werkt, vandaar mijn reactie.

  Zelf heb ik lang nagedacht, gediscussieerd, alles gelezen hebbende nee gestemd en vind mij niet iemand met de eigenschappen van je bijna uit woede getekende politieke schets.

  Uit nieuwsgierigheid..ligt de tekening op een heugafelt vloerbedekking?

 7. 14

  Ik hoopte geen woorden nodig te hebben om de tekening te verklaren. En ik denk dat de verklaring voor de Nee veel dieper ligt in de Nederlandse psyche dan men wil of kan inzien. Omdat de resultaten van dat inzicht wellicht niet als zeer fris zouden opgevat worden.

  Een zeer scherpe blik, Larie, u ziet een gedeelte van mijn tekenkamers vloerbekleding. Of het heugafelt is weet ik ni, de winkel is een jaar of wat geleden afgebrand. De reden dat je dat ziet is omdat ik graag een foto (!) van m’n schets/lijntekening maak en die dan later inkleur. (@11: EN het was een extra’tje, “laag bij de grond”… :-)

 8. 15

  Als er brand is, heb ik eens tijdens een brandwachtcursus geleerd, en je wilt ontsnappen moet je met je hoofd heel laag bij de grond de uitgang zien te zinden omdat de rook daar niet is.

 9. 16

  Géniale.

  Ik zie in de groene drab ook wat hoofden drijven van hen die hunner vingers in de kelen propten. He, is dat Jan Mulder daar onderop? Maar Balkenende is ook niet ontkomen, kwam doordat hij maar bleef praten over haringen met slagroom (of zwals hijtzegt: harrrmslgrr).

 10. 17

  @Crachàt: De eerste alinea van 14 is net een trailer, wanneer komt de film waar kan ik kaartjes kopen..ik wil voorin zitten, wel een service bioscoop want een wijntje moet bij zo’n interactieve voorstelling :)

 11. 18

  ok, Larie Plumber, ik neem de uitdaging aan. Het EUgedoe komt me onderhand de strot uit, maar erover zwijgen is al helemaal niet de bedoeling.
  Wel: ik ga met dat postje een tijdje wachten, als kruitdamp is verdwenen, en de lijken opgestookt.
  Is de primitivo druivensoort uit Puglia voldoende in die bioscoop?

 12. 21

  Je beeldt ons [ons eigen glaasje volkotsend, scheelkijkend, vinger in reet stekend] toch af met een soort guitige, vrolijke, dommige uitstraling zonder echte gemeenheid, laagheid, verdorvenheid, schurkachtigheid.

  Dat is dan het beeld van NL: naief, ongevoelig, consequent, op de cent. Het wordt door iedere oorlogvoerende, handeldrijvende. voorbeeldzoekende of vakantievierende Europeaan bevestigd. Sinds eeuwen.

  Hulde. Traan.

 13. 23

  @Crachàt: Lees ik nu “Het EUgedoe komt me onderhand de strot uit”…pardon reeds, zou Sjef van Oekel zeggen;-)

  Hoe ingewikkeld de samenhang der dingen is toont hr Blair vandaag met zijn uitspraak “Africa is worth fighting for. Europe, in its present form, is not.”