The Quest for Gezellig

In de bijlage van Het Financieele Dagblad staat vandaag een special over mensen die Nederland definitief verlaten en rust zoeken in het buitenland. Martijn en Lianne gaan bijvoorbeeld naar Australië, en hebben zich anderhalf jaar op de emigratie voorbereid. Toch weet Martijn niet dat ze in Australië het metrisch systeem hanteren en hebben de beide avonturiers nog geen baan, huis of auto. Martijn: “Ik heb geen idee hoe het land eruit ziet”. Zijn vriendin heeft hem verteld dat er heel veel strand is in Australië.
Wat heeft Martijn aan voorbereiding gedaan eigenlijk? Foster’s gedronken?

Slate’s Seth Stevenson pakt het beter aan. De Amerikaan is, na een bezoek aan Amsterdam, vol lof over Nederland en wil hier komen wonen. Sterker nog, hij is verliefd. Dat kan haast niet anders:

They live much better here. They carve out cozy, delightful moments anywhere they can find them. They bring their families on candlelit, nighttime boat rides through the canals. They chat with their friends at outdoor cafes as the sun sets. They leave work by 6 every evening. And these are not special, once-in-a-blue-moon treats. This is how they live, all the time.

Update: Een vraag aan de lezers van Sargasso: Waarom emigreert u niet?

 1. 1

  Ik las dit stukje vanmorgen, en vond de uitsmuiter over de nazi laarzen die hier door de straten hadden gestampt nogal overdreven. Het lijkt uit zijn stukje alsof die laarzen van de nederlandse overheid waren.

 2. 2

  Ik had het gelezen onder Waan v/d Dag inderdaad, het klonk in de eerste instantie wel gezellig, maar in de VS is op een terrasje zitten ook erg gezellig. Bovendien is het gewoon niet waar dat we all the time onze families meenemen op boottochtjes bij kaarslicht, sterker nog, dat heb ik nog nooit gedaan; en ik denk dat dat voor de meeste mensen geldt. Als we al iets zouden doen wat er op lijkt, dan is dat vanwege een jubileum o.i.d., meestal verre from gezellig.

  Begrijp me niet verkeerd, Amsterdam is ook wel gezellig, zeker wanneer het zomer is en iedereen vakantie heeft. Ik geloof dus prima dat Seth Stevenson een leuke week heeft gehad. Maar hij romantiseert die ene week natuurlijk wel …

  Saampjes je hash browns weghappen met een vork in New York is ook erg gezellig, live muziek met een bord vol vis en een fles witte wijn in New Orleans is ook gezellig. Vakanties zijn gezellig, bijna altijd en bijna overal, daar is het vakantie voor …

 3. 3

  Seth is wel erg bezig met de erfenis van Anne Frank, en ik heb nou niet echt het idee dat Amsterdammers daar 24/7 mee bezig zijn. Aan de andere kant, samen met Hansje Brinker is ze wel de bekendste BN’er in het buitenland.

  Wat ik me altijd afvraag is in hoeverre toeristen zoals Stevenson deze rooskleurige mening over Nederland zullen behouden als ze niet een week bivakkeren in de tourist-trap die Amsterdam-centrum heet, maar in een van de andere grote steden.

 4. 4

  Update: Een vraag aan de lezers van Sargasso: Waarom emigreert u niet?

  Omdat Amsterdam, ondanks alles, het meest roelerende werelddorp ter wereld is!

 5. 5

  Waarom emigreert u niet? Omdat ik een lompe boer ben en dus het meest op m’n plaats ben in Nederland tussen al de andere lompe boeren? Defensive colouring.

 6. 8

  Die Amerikaan denkt dat we het hier altijd gezellig is. Fout die toeristen wel vaker maken. En waarom ik nog niet emigreer? Omdat ik denk dat we hier, met alle veranderende weersomstandigheden, over tien jaar beter zitten dan in de meeste landen waar ik naar zou willen emigreren.

 7. 10

  Hij laat wel duidelijk zien waarom hij het hier zo gezellig vindt. Het zegt meteen veel over zijn eigen Amerikaanse leven: in een family is het daar ieder voor zich, werken tot na 8 uur, daarna voor de TV hangen.

  Waarom ik niet emigreer ? Voor de kinderen. En anders is het luiheid. Ben wel benieuwd hoe het is om in Duitsland te leven.

 8. 11

  Ik blijf hier omdat de vetste DVD’s voor de Nederlandse markt worden uitgebracht, omdat ik in de Bart Smit de bloederigste spellen kan kopen, omdat je hier de holocaust belachelijk kan maken, ok de halve bevolking valt over je heen maar de wet niet! Nog niet. Ik blijf ook hier omdat ik vaak lekker veel wind mee heb op mijn fiets op prachtig mooie fietspaden, en omdat geen enkele taal beter wegkankert dan het godverredomse kutnederlands. Voorderest vind ik het wel een kutland maar ja.

 9. 13

  Dat heet strategisch fietsen. Een route zoeken met keiharde meewind, en dan een route zoeken met bomen en zijwind! Ik had godverdomme kapitein op een zeilboot moeten worden maar ik ben slachtoffer van tijdsperkdiscriminatie.

 10. 14

  Sazz wil wel emigreren, maar wacht nog op een mooi aanbod van een internationale ambassade…wel graag een land waar ik hard ‘Hallelujah’ kan roepen zonder dat ik word neergeschoten….

 11. 19

  in het artikel zegt deze beste man:
  Give me some newborn American soil, with its blank slate and empty memory.
  Maar volgens mij was daar wel oorspronkelijke amerikanen (ofwel Indianen).
  Zal me niets verbazen als deze mensen de nieuwe amerikanen als Nazi`s kwalificeren.

  kortom Seth Stevenson alias stupid american

 12. 20

  Lijkt me een aardig idee, aangezien Amerikanen het hier leuk vinden…is een ruil wel te overwegen. Lekker met z’n 250 miljoenen in ons landje…oftewel 3 km hoog wonen!! En met alle Hollanders lekker ver uit elkaar wonen in de USA….dumpen we al ons (potentieel) gevangenistuig lekker in Florida….en maar wachten op een vette windhoos!

 13. 21

  Ik vond het wel aardig stukjes –
  @1 en @3: Ik heb ALLE dagen gelezen, niet alleen die met Anne Frank – ik val er niet over als iemand daar net heen is geweest, en het in z’n dagelijkse webpennevrucht wat verwerkt. Z’n gesprek met Marion Bloem geeft een aardig beeld, maar inderdaad: die kutjordaan wordt er ook aan de haren bijgesleept.

  Waarom ik niet emigreer?
  Nederland is een mooie stad om in te wonen, maar Amsterdam is zeker niet mijn favoriete wijk.

 14. 22

  ik kan hier in Australie het FD weekendkatern niet lezen

  :-)

  jammer want ik heb vandaag vrij en de ruimte om het ongestoord te lezen is er volop.