The Great Schlep

Wat er ook bijzonder mag zijn aan deze Amerikaanse presidentsverkiezingen – dat Obama de eerste zwarte kandidaat is, McCain de oudste en dat het land in een grote financiële crisis verkeert – één ding is hetzelfde: als Democraat in Utah of Republikein in Californië kan je dankzij het ‘winner takes all’ kiesmannensysteem net zo goed thuisblijven op verkiezingsdag. Het draait als vanouds louter om de uitslag in een paar swing states: Ohio, Pennsylvanië en natuurlijk Florida.

In Florida wonen veel gepensioneerde joden die oorspronkelijk uit het noordoosten van het land komen. In tegenstelling tot het overgrote deel van de rest van de joodse Amerikaanse bevolking willen die nog wel eens conservatief stemmen. De Republikeinen hebben de reputatie meer pro-Israël te zijn en Obama heeft zijn islamitische naam en het feit dat hij lid is van een zwarte kerk van het type waarvan dominees vroeger nog wel eens anti-semitisch uit de hoek kwamen tegen. Onder het motto The Great Schlep is er nu een actie opgezet: overtuig je joodse opa en oma in Florida om Obama te stemmen door te dreigen anders niet meer op visite te komen als favoriet kleinkind. Het filmpje is grappig, maar het is serieus bedoeld; er is zelfs een PDF met talking points.

 1. 1

  Hmm, nog geen reacties, terwijl het wel een opvallend fenomeen is. Dan kan ik mijn zondagavondrant wel kwijt.

  Wat is dat joodse racisme toch walgelijk. Alles wat maar enigszins negatief over “joden” wordt gezegd is meteen anti-semitisme, maar ondertussen is het wel goed, nee, noodzakelijk om je “eigen cultuur” te “waarborgen”, door allerlei achterlijke gebruiken te handhaven, en, nog veel kwalijker, “joden” als anders te beschouwen dan “andere mensen” (gojim).

  Hoe vaak is er niet aan mij gevraagd: “ben jij joods?” Wat doet dat er nou weer toe? Of “ik wil alleen met een jood(se) trouwen”. Racisme pur sang. En in Amerika wordt het, net als al dat soort dingen, ontkend en enorm gecultiveerd tegelijkertijd.

  *Baron E moest zijn frustaties even kwijt, waarvoor excuses*

 2. 3

  Lach wat je wilt (ik vind haar niet grappig, ook haar serie op Comedy Central niet). In het filmpje in het artikel zit maar spaarzaam ironie, en des te meer stereotypering en generalisatie.

  In Amerika is het hokjesdenken (verzuiling?) aan de orde van de dag, men voelt er zich prettig bij. Het is werkelijk aanwezig, en verwerpelijk.
  (in Nederland/Europa speelt het ook, maar gelukkig minder en minder uitgesproken)