1. 3

  Galbraith jr. heeft ongelijk. Uiteindelijk moeten de rentestanden omhoog omdat burgers steeds minder van hun inkomen willen en of kunnen sparen. De Chinezen willen de Amerikanen nu nog helpen, zodat de inflatie niet in Amerika plaatsvindt, maar in China. Maar dat zullen ze niet tot in de eeuwigheid willen doen.

 2. 4

  Het relevante vergelijk voor de schuld is tussen de rentestand en de inflatie. Het kan natuurlijk zijn dat de rente in de VS omhoog moet, maar waarom dat bij gelijktijdig laagblijvende inflatie zou gebeuren is een compleet andere vraag.

  Verder heeft Galbraith compleet gelijk.

 3. 5

  @nanne: Tjerk heeft gelijk. De status van de dollar als reserve munt houdt de lange rente laag. Zodra de die obligaties niet meer worden gekocht door o.a. de Aziaten, schiet de rente omhoog. Een eerste aanzet is al gezet: Maleisië diversificeert naar de Rembini.

 4. 6

  JSk, als de rente vanwege druk uit het buitenland omhoog gaat zal de dollar waarde verliezen, wat tot een betere handelsbalans voor de Amerikanen leidt en tot binnenlandse inflatie. Door de inflatie wordt de staatsschuld ten opzichte van het binnenlands product kleiner. De som komt op nul uit.

 5. 9

  @nanne: waarde verliezen ten opzichte van wat? De euro? Aziatische munten, al dan niet gekoppeld aan de dollar? Grondstofprijzen?

  (afgezien daarvan denk ik dat-ie juist meer waard wordt als de rente omhoog gaat, maar soit..)

 6. 10

  De som komt op nul uit.

  Yeah, no… tenminste er geen a priori reden om aan te nemen dat het equilibrium zo is dat voor de Amerikanen geldt “heads I win, tails you lose”.

  Wat jij omschrijft zijn conjuncturele schommelingen – een schok in de rentestand leidt tot… – terwijl ook de structuur van de financiële economie kan veranderen. Amerikaanse staatsobligaties zijn zeer gewild om redenen die niks met inflatie of rente te maken hebben. Door de intrinsiek hoge vraag naar T-bills/bonds kan de Fed kiezen tussen een laag tekort/lage rente/sterke munt of een groot tekort/lage rente/zwakke munt.

  Er is geen reden om aan te nemen dat die intrinsieke vraag hoog blijft. Sterker nog, er zijn veel redenen om aannemen dat die vraag in de toekomst zal dalen.

  afgezien daarvan denk ik dat-ie juist meer waard wordt als de rente omhoog gaat,

  Daar heeft ie min of meer wel gelijk in.