Tetris ? The Movie deze zomer in première

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Tetris (Foto: Flickr/©sammie)

“Een document van jeugdnostalgie en arche- typische zinnenprikkeling.” Regisseur Gus van Sant is ervan overtuigd met zijn verfilming van de populaire gameklassieker Tetris een schot in de roos te plaatsen. De film beleeft zijn première op 16 juli tijdens het filmfestival van Andorra; filmkenners spreken nu al van ‘een arthouseklassieker van mastodontische omvang’.

De Grand Canyon rond het dorpje Herpes Junction vormt gedurende ruim twee uur het decor van de film. In de film wordt het dorpje getroffen door blokken met verschillende vormen uit de hemel vallen en in het niets verdwijnen zodra zij een aaneengesloten rij vormen. De kijker wordt gedurende de film in spanning gehouden: welke vorm zal het volgende blok hebben en zal deze weer een rij doen sluiten?

Dat hier sprake is van een prestigieus project blijkt al uit de casting van de film. Elijah Wood schittert in de rol van het staafje met de uitstulping aan de rechterkant en voor het vierkantje wist Van Sant niemand minder dan John Malkovich te strikken. Hoewel in de constante setting van de film het door de regisseur zo geliefkoosde minimalisme valt te herkennen, spreekt uit de spectaculaire special effects rondom het verdwijnen van de rijen de nieuwe weg die Van Sant lijkt in te slaan: die van de bombast en de sensuele overprikkeling.

Van Sant is niet bang dat de kijker verveeld zal raken door het zich herhalende patroon van gebeurtenissen. “Thuis raakte ik ook nooit uitgekeken op Tetris spelen. Het geheim zit hem in de kunst van het opbouwen en herhalen van de spanning. Net als alles naadloos in elkaar lijkt te passen, komt dat verkeerde blokje. De mantra van het leven weerklinkt hier en het archetype van persoonlijke groei wordt geactiveerd. Na ieder mislukt blokje volgt de nieuwe uitdaging.”

Acteur Elijah Wood ziet de rol van het staafje met de uitstulping naar rechts als ‘op het lijf geschreven’. “Natuurlijk is de overgang van Frodo naar deze rol opmerkelijk, maar een zekere flexibiliteit is een vereiste voor mijn vak. En ik herken mezelf in deze rol beter dan in een zogenaamd heldhaftige dwerg. De uitstulping weerspiegelt mijn weerbarstigheid beter dan welke toverring dan ook. De kijker kan zich opmaken voor een unieke ervaring.”

Reacties zijn uitgeschakeld