Testosteron in het debat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

No fighting! (Foto: Flickr/garyturner)Femke Halsema vraagt zich af of er in het debat wat minder met testosteron gesmeten kan worden. In een open brief richt zij zich rechtstreeks tot ‘Jan en Geert’, de respectievelijke voormannen van de SP en PVV.

Blijkbaar werden de laatste druppels van het hormoonvocht Femke teveel. Geert noemde Jan Peter een ‘beroepslafaard’, Jan noemde Geert ‘levensgevaarlijk’ en gooide er een Godwin tegenaan. Femke vindt “het afschuwelijk dat het democratische debat zo vervuilt. Dat diskwalificeren de plaats inneemt van argumenteren. En dat politieke leiders zonder enige terughoudendheid of gêne elkaar uitmaken voor rotte vis”.

En waarom deze vraag van Femke? “Je oogst wat je zaait. Mensen kijken naar ons, ze projecteren hun verlangens en idealen op ons en verwachten dat wij kunnen helpen hun dagelijkse problemen op te lossen.”

Eh… Femke, overschat je nu de invloed die de politiek nog heeft op de gewone man? Overschat je de verwachtingen die mensen van politici hebben? Ik denk dat een groot deel van het publiek van zowel Wilders als Marijnissen geen enkel vertrouwen heeft in de huidige politiek, laat staan dat ze verwachten dat deze hun dagelijkse problemen op zal lossen.

Verder zeg je: “Als extremisme (links, rechts of religieus) de bedreiging is waar aan we bloot staan, dan moeten rede en redelijkheid het antwoord zijn. Ik ga ervan uit dat we het daar in ieder geval over eens zijn.” Die laatste zin! Wilders het daarmee eens? Ik dacht het niet. Die pleit namelijk al jaren voor extreme oplossingen voor de problemen. Daar zit niets redelijks meer in, en dat zal Geert ook toegeven, argumenterende dat we de tijd van de redelijkheid voorbij zijn.

Kortom Femke, een lieve, schattige oproep, maar niet meer dan dat. Iemand een emmertje testosteron kopen?

Reacties (4)

#1 R.

Ik denk dat de mensen wel veel verwachten van de politiek. En die verwachtingen worden versterkt doordat een aantal politici onuitvoerbare beloftes doet.(Ik los de files op)

Van mij mag het testosteron ook wel het debat uit. Het zou echt mooi zijn als politici niet steeds zouden roepen dat iets asociaal, knettergek is. En het zou mooi zijn als politici ook geen persoonlijke aanvallen op andere politici doen, alleen omdat ze een andere mening hebben. (dhimmi, knettergek, lafaard)

Soms denk ik wel eens hoe zou een debat in de Tweedekamer verlopen als een aantal expolitici nog wel actief politicus zouden zijn…

  • Volgende discussie
#2 R.

Ohja

Ik denk ook dat je deze oproep meer als een oproep voor de publieke opinie zou moeten zien. Ik denk niet dat Femke Halsema de illusie heeft dat Wilders naar haar luistert. Maar ze kan wel linkse en rechts opiniemakers aanspreken om zorgvuldig met woorden en kwalificaties om te gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Arnoud

Ze heeft gewoon gelijk. Als politici in de Tweede Kamer niet verder komen dan elkaar voor rotte vis uitschelden, dan kunnen ze beter de zaal verlaten. Ze richt zich volgens mij in het geval van beide heren op de omgangsvormen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Martijn ter Haar

Testosteron wordt hier wel weer gedemoniseerd. Zo een nuttig hormoon. Ik zou me liever afvragen of er niet wat minder gekat kan worden. ;)

  • Vorige discussie