Terugblik voorspellingen 2006

Vorig jaar rond deze tijd heb ik een aantal voorspellingen over dit jaar gedaan. Het zou te gemakkelijk zijn ze nu gewoon te negeren en nieuwe voorspellingen te doen. Dus eerst maar even een korte evaluatie.
Het betrof in feite drie voorspellingen. De eerste ging over de olieprijs en de eventuele gevolgen. De prijs van een vat olie zou tussen de 55 en 75 dollar blijven zweven. Nou, met uitzondering van een paar kleine uitschieters boven de 75 is dat exact uitgekomen. Verder kan ook gezegd worden dat het effect daarvan, namelijk ineens veel aandacht voor alternatieve energie, dit jaar ook merkbaar was. Je kunt gerust stellen dat dit het jaar was waarin de energieproblematiek ineens brede belangstelling kreeg. Mede ook door de extra aandacht voor het klimaat.

De tweede voorspelling betrof grote klimaatrampen. De verwachting was dat die uit zouden blijven. Nou, zeker qua orkaanseizoen in de Atlantische oceaan kan je gerust zeggen dat dit uitgekomen is, inclusief de te verwachten opmerkingen dat het met die klimaatverandering dus wel meeviel. Het tyfoonseizoen in de pacific was normaal.
Maar ook verder hebben zich er buitengewone klimaatrampen voorgedaan. Ja, het was een hele warme zomer dit jaar in Europa. Maar echt veel slachtoffers vielen er niet bij. Kortom, deze voorspelling zat eigenlijk ook wel goed.

De laatste voorspelling zat er helemaal naast. Dit jaar is voor geen van de 5 grote landelijke dagbladen een faillisement aangevraagd.

Tot zover mijn voorspellingen. Dan even kijken of er nog opvallende voorspellingen in de comments zaten.
Opa-Buiswater had goed gezien dat D66 vervroegde verkiezingen zou veroorzaken. Alleen niet op het moment dat hij ze had verwacht.
Larie zag de nederlaag voor de leefbaren in Rotterdam aankomen. En ook dat ze een gooi naar de landelijke politiek (Pastors) zouden doen. Dat laatste verliep echter minder succesvol.
Stonehead zat goed met zijn extreem warme zomer, de hype rond web 2.0 en dat de LPF zou stoppen met politiek (al was dat niet vrijwillig).
Q had goed gezien dat de nieuwe spelling een sof zou worden maar zat er voor de rest stevig naast.

Zo, nu ga ik eens even in de glazen bol turen voor het komende jaar.

 1. 2

  En zo wordt Sargasso langzaam maar zeker de hedendaagse Enkhuizer Almanak.
  In de koffieprut van 2006 zag ik nog wat dingetjes voor 2007:
  – Sargasso overgenomen door de GPD.
  – Redactie Sargasso opnieuw aan wijzigingen ondergevig.
  – Sargasso weigert kroontje van ander weblog en blijft reclames plaatsen (zie reacties opp 21-12 en 23-12).
  – Weer nieuw record aan kerstinkopen in 2007.
  – Jaarwisseling 2007/2008 wordt grootste vuurwerkramp.

 2. 4

  – Kopstoot Zidane op WK (mini schandaal)
  – Ford is overleden i.p.v. Carter (maar ik zat in de buurt)
  – Sharon is zo goed als dood
  – aandelen KPN staan nu op € 10,74

  Misschien meer oefenen en wat vager zijn. En we hebben nog (ruim) 4 dagen te gaan ;-)

 3. 6

  De prijs van olie zal ook in 2007 schommelen, ergens tussen de 30 en de 90 dollar per vat. Steek die in je zak, jongelui. Verder zullen er weer mensen sterven dit jaar, en ik voorspel meer ouderen dan jongeren. Voorts zullen er weer griepjes uitbreken rond novemvber 2007, ondanks de landelijke griepprik. De prijzen van sterke drank zullen stijgen, en ook de tabaksacciijns gaat omhoog. Madonna wordt een jaartje ouder, Katja Schuurmans niet (siliconen worden niet oud).
  En oh ja, in de zomer zal het warmer worden dan in de winter van 2006/2007. Wat ik je brom. Je mag me erop afrekenen volgend jaar, lieve Sargasso-helden!

 4. 7

  Sorry Steeph, die klimaatrampen waren er wel en hebben flink wat doden opgeleverd. Alleen niet in de VS of Europa, dus haalde het de voorpagina’s niet.
  Wat ‘kleine’ voorbeeldjes.
  – een extreem actief cyclonen seizoen op de pacific. Vele duizenden doden in China, Taiwan en Japan.
  – extreme droogte in Australie (droogste zomer in 500 jaar, oogsten mislukt, bosbranden)
  – extreme droogte gevolgd op extreme regen in Hoorn van Afrika (veel doden door honger en overstromingen en veel conflciten aangescherpt)

  Volgend jaar beter ;-)

 5. 8

  Steeph, zo te zien kunnen we beter aan jou vragen wat er in de toekomst gaat gebeuren dan aan de gemiddelde astroloog.

  Je moet alleen nog wat werken aan vaag taalgebruik om zo je scoringspercentage op te krikken.

 6. 9

  @peterpolder: Het cycloonseizoen was heftig maar niet extreem. Het aantal cyclonen en het aantal slachtoffers schoten niet ver uit boven het gemiddeld van de laatste tien jaar (zo ik snel heb nagelezen).
  De extreme droogte in Australie was wel bijzonder, maar leidde niet tot veel slachtoffers.
  Met die laatste heb je wel een punt. Die was ook veel te weinig in het nieuws.