Ter Horst: Fitna heeft terreurdreiging vergroot

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Geert Wilders (Foto: Wikimedia Commons/Groep Wilders)

Minister Guusje ter Horst heeft de Kamer laten weten dat Wilders’ film Fitna de terreurdreiging in Nederland heeft vergroot. Nu heb ik niets met Wilders’ crappy haatfilm, maar ik vind dit een vrij schokkende uitspraak. Ik weet niet wat voor informatie de geheime diensten uitbraken, dus ik kan geen oordeel vormen over of het al dan niet waar is. Maar de regering zou haar mond moeten houden over wat wel of niet een grotere terreurdreiging veroorzaakt. Als blijkt dat de politieke steun aan de oorlog in Irak, of onze troepen in Afghanistan de terreurdreiging vergroten, zou de regering het dan nog zo expliciet zeggen?

Op deze manier kan terreurdreiging een politiek wapen worden. Als morgen Pechtold zegt dat de manier waarop onze bondgenoot Saudi-Arabie vrouwen behandelt schandelijk is, kan het kabinet zeggen dat het de terreurdreiging heft vergroot. Als Femke Halsema morgen stelt dat religieuze fundamentalisten een gevaar vormen voor onze democratie (geen overbodige opmerking met deze regering) kan het kabinet stellen dat de terreurdreiging is vergroot. En omdat niemand zicht heeft op wat de terreurdreiging echt vergroot, valt er geen verweer op te maken.

Het belangrijkste: je helpt er natuurlijk alleen de terroristen mee. Want als zij denken dat een hoop kabaal maken in de hele Arabische wereld als een malotige politicus weer een film of een cartoon in de openbaarheid gooit werkt, dan is dat een extra aanmoediging om een hoop kabaal te veroorzaken. Laat het kabinet de terreurdreiging noemen, en zwijgen over de oorzaken. De oorzaken zijn een stel fundamentalistische idioten, en niks anders. Elke andere boodschap riekt naar politieke spelletjes.

Reacties (10)

#1 Sytz

Balkenende heeft met zijn paniekzaaierij zelf nog het meeste bijgedragen.

En daarbij, dit gristi-fundi kabinet, dat ons de joods-gristelijk-islamitiese traditie wil opleggen, in plaats van de humanistische scheiding van kerk en staat te beschermen, zou wel eens een nieuw soort binnenlandse “actie” groepen kunnen aanwakkeren.
En iedereen weet dat actievoeren een vorm van terrorisme is!

 • Volgende discussie
#2 pedro

Gelukkig zal binnenkort het tegendeel bewezen worden, als de film op een conferentie in Israël vertoond wordt, is enkele dagen daarna het conflict met de Palestijnen opgelost.

De constatering dat Fitna de terreurdreiging IN Nederland heeft vergroot, is overigens wel strijdig met de inhoud van het artikel, waar gesproken wordt over een grotere dreiging voor Nederlandse doelen in het buitenland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 jan

Doet mij denken aan de CIA. Die roept steevast een maand of twee voordat de begroting moet worden goedgekeurd dat er een aanslag is verijdeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 addie

Eurocraat vroeg zich af: “Als blijkt dat de politieke steun aan de oorlog in Irak, of onze troepen in Afghanistan de terreurdreiging vergroten, zou de regering het dan nog zo expliciet zeggen?”

ja, dat hebben ze gedaan. ik citeer maar even uit de zesde voortgangsrapportage terrorismebestrijding, juni 2007.

“Het internationale profiel van landen die deelnemen aan de strijd in Afghanistan blijft hoog.
Dit blijkt uit diverse dreigementen op video?s en ontvoeringen van Europeanen (onder wie Duitsers) in Irak en Afghanistan. Het lijkt erop dat diverse jihadistische netwerken de druk
willen opvoeren op westerse landen met troepen in Afghanistan en Irak. Nederland is daardoor in bepaalde mate een voorstelbaar doelwit, zeker gelet op het parallelle profiel met bijvoorbeeld Duitsland. “

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 zmooc

[img]http://tref.eu/images/roeptoeter-balky.gif[/img]

Preview levert helaas een witte pagina op dus het zal mij benieuwen of dit werkt..

Redactie: na een kleine aanpassing van ons wel. Het is [ img ] url [ /img ] (uiteraard zonder de spaties tussen de brackets)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 zmooc

Tnx redactie!;-) Ik zou dat ik helaas niet het origineel van de roeptoeter heb gebruikt. Nouja, helaas pindakaas.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 bougeluk

Ik zou niet weten hoe Fitna de terreurdreiging kan vergroten. Terroristen hebben bepaalde geen aanleiding nodig om hun misdaden te plegen. Terroristen à la Alqaida streven niet naar concrete doelen, zoals tegen houden van verschijning Fitna, een cartoon of wat dan ook. Maar eerder angst, paniek en haat zaaien en daar voor heb je geen fitna nodig. Ik geloof dan ook dat wat Jan @3 zegt veel meer waarheid bevat, dan dat er `extra’ dreiging gemeten zou zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Dramklukkel

@7: Fitna stimuleert niet de dreiging zelf, maar geeft terroristen wel weer een middel om de bevolking op te zwepen. Die aanleiding vinden ze idd hoe dan ook wel, alleen is het jammer als Wilders die zelf komt aandragen. Steun van de bevolking is voor Al Qaida erg belangrijk voor recrutering en bewegingsvrijheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 bougeluk

@8 natuurlijk zijn gewelddadige extremisten geholpen door Fitna en alle andere `anti-islam’ uitingen in het westen. Want zij gebruiken dit soort zaken in hun propaganda. Voor hen is Fitna een bewijs dat het westen er op uit de islam zwarte te maken en die uiteindelijk te vernietigen.
Bij gewoon vrome moslims (de grootste meerderheid van moslims) hoor je juist een andere redenering, namelijk dat geweld van extremisten materiaal levert voor films à la Fitna en andere anti-islam uitingen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Dramklukkel

@9: Klopt. De pot verwijt de ketel. Fitna is idd net zo’n krom propaganda filmje als dat van Alqaida.

 • Vorige discussie