Foto: copyright ok. Gecheckt 17-10-2022
,

Wat doe je als je verantwoordelijk bent voor een kerncentrale die op ontploffen staat? Veel vergaderen natuurlijk, en vluchten. Dat is in het kort wat de door Tepco beschikbaar gestelde videobanden over de dagen na de kernramp in Fukushima laten zien.

Tenminste, wat ze willen laten zien. Want van de 150 uur video is maar 1 uur voor publiek beschikbaar, is niet al het geluid te horen, zijn er biepjes op cruciale momenten en zijn gezichten van medewerkers vaag gemaakt. Dit alles zogenaamd onder het mom van privacy.

Wat zie je dan wel? Een paar Japanners waren zo aardig om in het Engels wat zaken er uit te vissen. Bestuurders die weglopen als het spannend wordt en medewerkers die in elkaar duiken als ze zich realiseren hoe erg het eigenlijk allemaal is.
Hier een sample:


Interessant zijn de stukken waarin de Tepco directie probeert vast te stellen wanneer ze gaan evacueren en waar later blijkt dat de premier dat heeft geblokkeerd.

Ook leerzaam is de reactie van Tepco op de reeds publieke mededeling dat er een explosie is geweest in reactor 3. Ze besluiten dat statement ook maar te maken, niet omdat ze het zeker weten, maar omdat het opportuun is.

Klaar ben je met het competente management van zo’n gevaarlijk stuk kritische infrastructuur.

Meer stukjes video.

Reacties (8)

#1 TisMeWat

Clusterfuck of epic proportions.

Om het maar eens voorzichtig uit te drukken.

  • Volgende discussie
#2.1 Steeph - Reactie op #2

Dank!
vervangen.

#3 Toko_Senang

Als overtuigd voorstander van kernenergie ben ik na Fukushima 180° gedraaid. De effecten van kernenergie zijn te groot om toe te staan. Stel je voor dat dit in Borsele was gebeurd, dan hadden we Nederlandse en Belgische economie kunnen sluiten en hadden bij Duitsland om lebensraum moeten vragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Dat valt me toch van je tegen. Ik zie hier toch juist munitie liggen om te pleiten voor de veiligheid van kernenergie. Blijkbaar is er niet alleen een enorme natuurramp nodig, maar daarbovenop nog totaal faalbestuur en gebrek aan enig crisismanagement om een bescheiden kernramp te veroorzaken in een verouderde kerncentrale.

#3.2 kevin - Reactie op #3.1

Meen je dit serieus, Bismarck?

#3.3 Bismarck - Reactie op #3.2

Niet echt natuurlijk, maar dit topic brengt toch een beeld naar voren van een stel kippen zonder kop dat besluiteloos dan wel wegrennend niet bepaald een poging lijkt te doen om een kerncentrale onder controle te houden. Tenzij je ervan uit gaat dat Nederlandse managers ook zulke figuren slaan, heb je daarmee toch een aardig argument, als je zou willen pleiten voor de veiligheid van kernenergie.

/advocaat van de duivel

#3.4 gronk - Reactie op #3.3

Tenzij je ervan uit gaat dat Nederlandse managers ook zulke figuren slaan

Wat denk je zelf?