NRC Handelsblad wil verhuizen. Begrijpelijk voor iedereen die wel eens over de snelweg door de Alexanderpolder rijdt. Daar, op de vluchtstrook van de A20 richting Utrecht, bevinden zich sinds 1988 de redactionele burelen. Verder dan de vluchtstrook wist de krant blijkbaar niet te komen in een eerdere poging de moederschoot te verlaten, ingeklemd tussen jaren zestig wijk en meubelboulevard.
Een tweede poging dus, om zich te verwijderen van haar Rotterdamse roots, maar waarom? En waarheen?
Gelukkig legt de krant het zelf even uit. Uitgever Hans Nijenhuis: “Den Haag heeft een uitstekend eerste bod gedaan […] Ze wil aan onze belangrijkste verlangens gehoor geven.” Bepalend is niet de redactionele wens in een bepaalde stad te zitten, maar het verlanglijstje. Wie daaraan het meest tegemoet komt, bepaalt waar de krant gaat en staat. Het is nog even afwachten of ook Venlo en Almelo met een bod komen.
Duidelijk is wel dat de krant naar een stadscentrum wil, want “Het contact tussen lezer en krant kan daar letterlijk worden hersteld“, aldus hoofdredacteur Vandermeersch. Met de nu voorliggende opties – Den Haag en Amsterdam – betekent dat de keus tussen het contact met de Haagse kaasstolp of de grachtengordel. Saillant detail. Vanuit de huidige redactieruimte moeten de redacteuren basisschool annex stembureau De Horizon kunnen zien liggen aan de Goudkruid 107. Het aantal op de PVV uitgebrachte stemmen lag hier een derde hoger (20,7%) dan het landelijke gemiddelde (15,4%) en dat op steenworp afstand. Met die kiezers die nu de buren zijn, zou je ook zonder verhuizing zomaar dat contact kunnen herstellen.
Het beste bod komt tot noch toe uit de Den Haag, maar de nieuwe behuizing doet de wenkbrauwen fronsen. Want hoewel ze het zelf een plek “in het gebouw van de Openbare Bibliotheek noemt“, vermeldt ze er niet bij dat de bibliotheek is ondergebracht in het stadhuis. Wel makkelijk, dan hoef je voor een gesprek met een Haagse politicus, alleen maar even de gang door te lopen. Maar ook een beetje vreemd. Bovendien is het plan om in samenwerking met de bibliotheek een debatruimte te openen op deze plek een beetje overdreven, want zoals elk stadhuis heeft ook het Haagse een daarvoor uitstekend toegeruste plek.
De steriele architectuur van het gebouw zelf is er ook niet één die je met een redactie associeert. Daar hoop je op z’n minst een creatieve chaos aan te treffen waar tot diep in de nacht flessen sterk worden geledigd terwijl de krant wordt gevuld. Dat lijkt in dit klinisch witte, door de Amerikaanse architect Richard Meier bedachte gebouw onmogelijk. Gewaagde gedachtes worden hier door de portier geweigerd, gedurfde vragen worden met de dagelijkse reinigingsbeurt weggepoetst, of met gezuiverde lucht verdreven.
Wat wel weer voor een verhuizing naar Den Haag spreekt is dat redacteuren, waar ze ook vandaan komen, elke ochtend in de zelfde trein zullen stappen als die duizenden ambtenaren. Allemaal op weg naar dezelfde vierkante kilometer Den Haag, waar naast het stadhuis, de ministeries te vinden zijn. En wellicht doen ze daar nog eens een handig ambtelijk contact op, of weten ze de hand te leggen op inspirerende sturingsdocumenten, beleidsnotities of andere strategische veranderpaparassen. Dat is natuurlijk ook heel erg nuttig voor een krant die met beide benen in de samenleving staat.
Vooral onduidelijk blijft waarom het NR(otterdamsche)C uit Rotterdam vertrekken wil. De R in haar naam verraadt haar afkomst, maar blijkbaar niet haar toekomst. Dat is vreemd en niet alleen omdat de nabijheid van de Haagse kaasstolp, of de grachtengordel ongewenste gemakzucht de ruimte geeft. Rotterdam ligt een beetje buiten de hoogopgeleide comfort zone, maar is een biotoop waar verhalen te vinden zijn. En ze heeft een onderbuik die zowel in de lokale politiek als op straat van zich laat horen. Bovendien is Rotterdam ondanks dat een stad zonder debat, waar het NRC, in beider voordeel, iets toe te voegen heeft. Althans, als ze niet vertrekt uit, maar terugkeert naar de stad waar ze vandaan komt.
(Zoektip voor iedereen die nog een leeg gebouw zoekt – Dutch Atlas of Vacancy)
Fotocredits (CC): Pieter Musterd
Reacties (28)
Whaaat? ” Rotterdam, buiten de hoogopgeleide comfortzone en een stad zonder debat” ga uw mond en brein spoelen, met zeep.
Of lees ik het niet goed?
ps: vorige week na heel lang mijn NRC abbo opgezegd vanwege gebrek aan debat.
Wat ik niet zo goed begrijp is waarom het NRC zichzelf niet splitst in een brusselse en een nederlandse afdeling. Ik begrijp dat dat soort splitsingen natuurlijk geheid zorgen voor een stammenstrijd binnen een organisatie– zij uit ‘brussel’ tegen zij in ‘den haag’ (of rotterdam), maar aan de andere kant: het europese beleid wordt in brussel gemaakt, niet in den haag; in den haag mogen d’r hooguit nog wat punten en komma’s worden verzet. De argumenten die dehoofdredactie maakt om naar den haag te verhuizen gaan net zozeer op voor een verhuizing naar brussel.
Ik ben bang dat door te kiezen voor den haag het NRC zichzelf in de vingers snijdt, en over een jaar of tien ten onder is gegaan aan de telegraaf — als je alleen maar wilt weten waar het Volk zich druk over maakt, dan lees je dat het beste in de telegraaf, daar hoef je geen haagse redactie voor te hebben.
op initiatief van GroenLinks Rotterdam heeft de gemeenteraad gepleit voor een lobby om het NRC voor de stad te behouden:
http://arnobonte.wordpress.com/2010/08/25/nrc-handelsblad-beste-af-in-rotterdam/
gronk..jij kunt later zeggen “op Sargasso las je het voor het eerst”
“Duidelijk is wel dat de krant naar een stadscentrum wil, want “Het contact tussen lezer en krant kan daar letterlijk worden hersteld”, aldus hoofdredacteur Vandermeersch.”
Huh? Dus dan kruip je onder de kaasstolp? Lezen ze op de NRC-redactie Luyendijk niet? Nu weten we ook welke journalisten hij precies bedoelt met ‘hoeren’.
@larie: ja, die kant gaat het wel uit.
@larie: ok ‘zonder debat’ is misschien een beetje stevig aangezet, maar het staat in geen verhouding tot bijvoorbeeld Amsterdam. En waar in de meeste steden studenten graag wonen en blijven wonen, verdwijnen ze in Rotterdam direct na hun studie, als ze er überhaupt al komen wonen…
Ze moeten op de hoek van de Grote Marktstraat en de Wagenstraat gaan zitten. Ook kunnen ze daar dan een planetarium inrichten en het dagblad Het Binnenhof uitgeven. Verder komt er buiten een lichtkrant. De Gele tram rijdt naar Wassenaar; de Blauwe naar Leiden. Het Staatsspoor komt weer terug en de bussen van Veolia worden veranderd in Citosa. Lijn 3 rijdt over de Bezuidenhoutseweg en de Heerengracht. Tweede kamer gaat naar de Balzaal. Auto’s op het Binnenhof. Hek terug op het Spui. Hek weg bij het torentje. Minister-president op Plein 1813 nr 4. Kortom terug naar de tijd dat Den Haag De Haag nog was.
Amsterdam steent Apparadsjik..ik ga vanuit de provincie( wageningen) , als exAmsterdammer (oost), elke twee weken op Zaterdag eenhele dag “frisse” lucht opsnuiven aldaar…heerlijk.
Ik vroeg me laatst af waarom ik de NRC de laatste tijd sneller uit heb dan bijv. een jaar geleden. Het antwoord heb ik nog niet, maar het moet iets met de inhoud te maken hebben.
De vinger op de gevoelige plek @Maria..dat had ik nu ook en dacht..kost veel, zeg het op en dat deed ik met enige pijn, dat weer wel.
Wellicht dat Peter Vandermeersch een nieuwe wind laat waaien, Belgen zijn ons van boven de rivieren immer een stapje voor.
Den Haag geeft NRC 5 miljoen subsidie op huisvesting, NRC zorgt dat Den Haag goed in de krant komt. En als zo’n redacteur zijn werk beu is kan hij zo als voorlieger op het binnenhof gaan werken. Of is dit te ver gezocht?
Goed eigen research dat stembureau, Apparadsjik!
@ Comment Ellard 8.
Een subliem-historische bijdrage over Den Haag.
De naast-beste ervan is Rudy Kousbroek’s opstel (dd ?) over de verwoesting van ’s-Gravenhage’s Staatsspoor (SSp).
Er verongelukt in NL tegenwoordig veel, of eigenlijk alles, maar SSp. is daar sterk symbolisch voor. Kousbroek moet dat bij voorbaat hebben begrepen. Dat zijn recent overlijden publicitair ongemerkt is gebleven, gaat met e.e.a. concomitant.
Uhhh, de R in haar naam verraadt slechts een deel van de historie. Het Algemeen Handelsblad gedeelte kwam uit Amsterdam.
Treurig… of zoals Liukku tikte “niet vechten maar vines”. http://hardhoofd.com/2010/11/09/niet-vechten-maar-vinex/
Treurig… of zoals Liukku tikte “niet vechten maar vinex”. http://hardhoofd.com/2010/11/09/niet-vechten-maar-vinex/
@HPax; Rudy Kousbroeks sterven is ongemerkt gebleven ? Ik moet ook hebben wat jij rookt, want dat is vast fantastisch spul !
Hoe kan de locatie van een kantoor de band met de lezer herstellen, mocht dat al nodig zijn bij het NRC? De Telegraaf: de krant met wellicht de innigste band met haar lezers: voor debielen door debielen, die krant zit in een kantoor op een bedrijventerrein nabij station Sloterdijk, geen mens die daar loopt maar hooguit in de auto of trein er langs rijdt?
@Wim; Volgens mij is het voornamelijk de wens van de redacteuren. Die doen ook liever gewoon lekker de hele dag urbaan op het terras in het schuim van hun vers-gebrouwen koffie bijten en knipogen naar de meisjes terwijl je een Van Nelle rolt, dan ergens op een bedrijventerrein veroordeeld te zijn geworden tot een in cellofaan verpakte broodje met komkommer en kaas onder een systeemplafond.
In Arnhem is sinds kort een mooie locatie naast de John Frost brug beschikbaar gekomen.
Maar dus binnenkort te bewonderen in de treinen naar Den Haag: NRC-redacteuren die de 1e-klas coupés afstruinen op zoek naar door ambtenaren vergeten dossiers.
@KJ 20: Daar kan je wel eens gelijk in hebben. Goede journalistiek wordt alleen door mensen gemaakt die lekker in hun vel zitten. Wellicht dat een verplaatsing naar de Haagse binnenstad het zure element uit het NRC kan halen. Aan Vandermeersch om te zorgen dat NRC-journalisten verder komen dan het intikken van ons-kent-ons-kopij
Het NRC zuur? Wat bedoel je Ellard? De Telegraaf is zuur, Powned en GS zijn zuur. Alhoewel er voor Powned in de Plantage Studios misschien wel hoop is, dat is immers de mooiste buurt van Amsterdam. Zou die Weesie wel eens zijn broodjes kopen bij die Siciliaan of koopt hij alleen Hollandsche Waar?
Die Vandermeersch moet zich eerst nog maar bewijzen, want het NRC is de afgelopen tien jaar een rots in de branding geweest in een zee van hijgerig populisme.
Contact met de samenleving is wel een kulargument. NRC zit nu op loopafstand van de megastores van Alexandrium. Er is geen betere plaats denkbaar om ‘gevoel-met-de-samenleving’ te houden dan daar.
@24: De bezoekers daar lezen geen kranten, hooguit reclamefolders.
Ik was ruim 10 jaar trouwe lezer van het NRC. In die periode heb ik de krant zien ontwikkelen van objectief, informatief en analyserend tot meninkjes-prikbord en ANP-kopieerder. Het zure zeur gehalte komt door bijdragen van columnisten als Elsbeth Etty, Youp van ’t Hek en Henk Hofland. Daarnaast zijn de ikjes ruim over de houdbaarheid heen. Ook Fokke en Sukke beginnen sleets te worden. De factor kwaliteit moet omhoog. Meer ruimte voor onderzoeksjournalistiek. Zo’n IT-fail bij de politie leent zich toch prima voor een goed artikel over de invoering van IT bij de overheid?
@26: Hetzelfde verhaal kun je over de VK houden.
Columnisten met hun meningen leveren snel en goedkoop lappen tekst op.
Onderzoeksjournalistiek kost geld. Als niemand er meer voor wil betalen moeten we ook niet gek opkijken dat de ‘kwaliteitskranten’ steeds meer op Spits en Metro gaan lijken.
@27: Creatief zijn heet dat. Onderzoeksjournalistiek is vooral een mentaliteit Ik denk dat er voldoende IT’ers zijn die vlot een degelijk verhaal in elkaar kunnen zetten. Zet je er een HBO’er journalistiek op dan is die eerst twee dagen bezig met de grondbeginselen van IT-architectuur en komt dan na een week nog niet de kern van de zaak. Die laat je dus gewoon ANP-berichten overtikken en langs platgetrapte wegen jagen op primeurtjes.