Te rustig zonder Rita

,

Nu de rust in Den Haag lijkt weergekeerd en de discussie over dubbele loyaliteiten is doodgebloed, is het hoog tijd voor een nieuwe polemiek. Zonder de enige echte ?Miss Voorkeurstemmen? in de spotlights is het zo ontzettend gezapig in Den Haag. Wilders wil wel en probeert het ook, maar een reële bedreiging voor het politieke establishment is hij niet. Jij, Rita. Jij bent dat wél.

De recente Provinciale Statenverkiezingen hebben namelijk één onomstotelijk feitje uit de duistere hoekjes van de politiek naar het licht gebracht. Een gegeven dat de kiezer zowel voorspelbaar als onberekenbaar maakt, en menig partijbons in zijn achterkamertje doet zweten: het electoraat wil échte mensen. We willen geen gelikte opportunist als Wouter Bos of zijn liberale broertje Mark. Geen half mens-half robot Ad Melkert, en hopelijk ook geen gluiperd van een Eurlings. Zij kunnen beter Joop Wijn volgen. Vertrekt uit de politiek, verdwijn uit het licht van media, ga niet langs start en ontvang geen voorkeurstemmen.

Dit is de les van Fortuyn. De kiezer wil geen politieke kroonprins als ?gedoodverfde? stemtrekker. Ze wil authenticiteit. Neem bijvoorbeeld Balkenende. Waarom is hij anders wederom tot premier gekozen? Inderdaad, louter en alleen omdat hij de kneus die hij in zijn pubertijd was, nog steeds is. Voor Marijnissen geldt hetzelfde. Hij wint verkiezingen op rij op basis van zijn persoonlijkheid die betrouwbaarheid, echtheid en no-nonsense uitstraalt. De Wouter Bosjes hebben dat niet en willen daardoor maar niet geloofwaardig worden. ?Van achterstandswijken naar prachtwijken?, een oneliner van Bos, bekt zeker lekker. Aan de pr-machine ligt het dan ook niet. Ook niet aan de boodschap. Het ligt aan de boodschapper.

Halsema heeft hetzelfde probleem. De boodschap is goed en passend bij Groenlinks, maar met je hockeyaccent opkomen voor de sociaal zwakken, gaat eenvoudigweg niet. Toch, is het probleem voor de PvdA of Groenlinks groter dan voor de VVD. Beide partijen zijn onemanshows. Er is geen alternatief, behalve in de VVD.

Dus zet die partijkakkers aan de kant en plan je volgende coup, mevrouw Verdonk. U gaat toch geen gewoon kamerlid blijven, toch? Of misschien zijn de blauwdrukken van machtsovername al gemaakt en moeten we alleen nog even wachten?Maar houd ons alstublieft niet langer in spanning. Wanneer kunnen we weer een nachtlang kijkend naar Den Haag Vandaag de gezinssofa met politieke popcorn bevuilen? Rita, waar ben je?

Reacties (8)

#1 Pascal

Teruggekropen onder de grote steen waar ze vandaan komt hopelijk…

 • Volgende discussie
#2 Joost

Maar toch, het was wel interessant te noemen. Achteraf is het trouwens makkelijk praten, omdat ze haar beleid er uiteindelijk toch niet door heeft gekregen.

Zal Wilders haar rol over kunnen nemen? Denk het niet.

Maar wees gerust, ik denk dat ze nog wel wat vuurwerk voor ons in petto heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 knut

Hoezo rustig. Het aantal aanmeldingen van immigranten is al met 7000 toegenomen. Wordt dus alweer drukker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

7000 per wat? En ten opzichte van wat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Pascal
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 knut

In elk geval een toename dus. Kan dus per definitie niet rustigER zijn geworden (of hebben we weer meer land ingepolderd?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 knut

on-topic.
Als ze slim is loopt ze even in lijn met de partij. Pas met verkiezingen over een half jaar of zo dan zal ze zich weer profileren want ze heeft de stem vd kiezer nodig wan de stem van de partijbonzen heeft ze niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Obscura

Den Haag gezapig?
Wilders is wilder dan mij lief is.
Minister Klink heeft ook wel ballen, met terugroepen van een al gedrukte reclamecampagne.
Maar inderdaad, de gekte van Verdonk is even verdwenen. Maar zij moest ook even opgang komen he, vier jaar terug?
Verder is dit geen hervormingskabinet maar een wij-passen-op-de-winkel-kabinet. Dat is, volgens polls van betrouwbare en minder betrouwbare lieden, waar het Nederlandse volk even behoefte aan heeft: een adempauze. En mij is bij die polls niets gevraagd, maar ik zou die adempauze VAN HARTE ondersteunen.
Lang leve de gezapigheid!

 • Vorige discussie