Te lang studeren?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Deze bijdrage aan het open podium is van GuidoMet de actiewebsite Minimaalnominaal proberen verscheidene studentenbelangenverenigingen de aandacht te vragen voor de “Rutteheffing”. De regeling die iedereen die meer dan vijf jaar over zijn studie doet beboet met een verhoogd collegegeld van 3700 euro.

Op zich geen verkeerde regeling. Luie studenten die te weinig tot niets aan hun studie doen en universiteiten en hogescholen alleen maar geld kosten mogen daarvoor best bestraft worden. Waarom zou je anders ingeschreven staan?

Het spijtige aan deze regeling is alleen dat hij naast deze luie student ook de bestuurlijk actieve student raakt. De student die zijn studiejaren wilt verrijken met een bestuursjaar. De studenten die er voor zorgen dat de studententijd ook voor andere studenten een plezierige en leerzame tijd wordt. Deze studenten zijn ook de dupe van de regeling. Om dan nog maar niet eens te beginnen over studenten die getroffen worden door een langdurige ziekte, of wiens naaste familie overlijdt. Al deze studenten worden ook geraakt.

Ik begrijp, net als elke student op een hogeschool of universiteit, best dat er bezuinigd moet worden. Ik begrijp ook dat dit dan helaas ook op het onderwijs zal gebeuren. Maar de voorgestelde bezuiniging zal het onderwijs op zo’n manier gaan raken dat het studentactivisme de kop af zal hakken.

Het treurt mij om te zien dat het aantal goede tegenvoorstellen bijzonder laag is. Eigenlijk heb ik er nog geen een gehoord. De hoogte van het collegegeld is niet heilig, zeker niet als je weet hoe veel geld de overheid bij legt voor de student. En er moeten toch andere mogelijkheden zijn om te bezuinigen, in plaats van op de bestuurlijk actieve student? In de zijdelinks werd laatst al duidelijk dat Verhagen en Rutte er zelf ook wat van konden. Deze langstudeerders vormen dus blijkbaar vaak wel de toekomst van Nederland..

Reacties (11)

#1 Chris Aalberts

Dit argument is te makkelijk. Natuurlijk kunnen bestuurstaken goed zijn voor de student zelf en misschien ook voor de universitaire/HBO-gemeenschap. Tot daar op zichzelf geen probleem. Maar je kunt de vraag ook omdraaien: waarom zou je niet op deze groep studenten bezuinigen?

Het punt is natuurlijk dat alle uitgaven nu tegen het licht gehouden moeten worden. Steeds weer moet de vraag zijn: wat is de meerwaarde om er geld aan uit te geven? Die meerwaarde van bestuursactiviteiten is – behalve het CV van de student – niet helder. De schrijver maakt die ook niet helder, en dat komt omdat de meerwaarde vaak erg beperkt is (zeker als we spreken over bestuursactiviteiten in medezeggenschapsraden e.d.).

  • Volgende discussie
#2 Tjerk

Lang studeren kan soms ook met slechte scriptiebegeleiding te maken hebben. De overstap van papertjes en tentamens naar zelf een onderzoek opzetten is behoorlijk groot. Met een onhandige begeleiding kun je veel vertraging oplopen.

Eigenlijk is het raar dat je daar dezelfde hoeveelheid collegegeld voor zou moeten betalen, omdat zo’n student veel minder belasting legt op de universiteit dan een student die colleges loopt en tentamens aflegt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Martijn Grooten

dat hij naast deze luie student ook de bestuurlijk actieve student raakt

Ik vind en vond (ook toen ik bestuurlijk actief student was) die betutteling van bestuurlijk actieve studenten altijd zo overdreven. Het is uiteindelijk vrijwilligerswerk; wie dat in de ‘echte’ wereld doet krijgt ook geen, zeg, belastingkorting. Ik weet dat dit soort regelingen voor sommigen de druppel zijn om toch maar niet actief te worden en dat is jammer (vooral voor henzelf), maar redeneringen waarin actief zijn min of meer gelijk wordt gesteld aan studievertraging helpen niet echt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Als je actief wilt worden kan je jezelf toch ook uitschrijven voor een jaartje?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Martijn Grooten

Dat kan ook, voor heel actieve bestuurders en die krijgen dan een bestuursbeurs. Da’s niet onredelijk op zich: wie vrijwillig heel actief in de lokale politiek is en zichzelf plots wethouder ziet worden krijgt ook opeens een baan.

Toen ik in de faculteitsraad zat kreeg ik daarvoor een ruime vergoeding. Daarnaast had ik ook de mogelijkheid om een paar maanden eventuele studie-uitloop door de universiteit bekostigt te krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rob

Luie studenten (waartoe ik ook behoorde) worden al gestraft door de stopzetting van de studiefinanciering. Moeten ze meer gestraft worden? Misschien, maar is die grens van 5 jaar niet een beetje snel? En is het bedrag niet een beetje hoog?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 John

Conclusie is dat je moet investeren in de toekomst: de studenten van nu, bezuinigen kan wel.. maar doe dit dan met degelijke mate zodat het niet ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs. Natuurlijk is het wel belangrijk om ‘luie’ studenten aan te pakken maar dat werkt niet op deze manier, en als je dan zo nodig een boete-maatregel moet instellen doe dit dan op een zorgvuldige manier en verzin geen onhaalbaar bedrag. Want hoe gaan deze studenten dat betalen? extra werken is misschien wel de reden dat ze die vertraging in de eerste plaats hebben dus dan zit je met tijd en geld tekorten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Guido

Eerst even mijn eigen fout rectificeren: de boete is 4700 euro (collegegeld + 3000 euro).

@1: Nederland heeft de ambitie om te behoren tot de top vijf van kenniseconomiee?n. Dit vraagt om versterking van de kwaliteit van het onderwijs en bevordering van hogere prestaties.

Uit het regeerakkoord van VVD/CDA. De meerwaarde is dat juist deze mensen, die door hun bestuurlijke activiteiten wat terug willen geven aan de maatschappij eerder geneigd zijn om (bijvoorbeeld) de politiek in te gaan. Denk hierbij aan Verhagen (11 jaar), Rutte (7 jaar), Leers (6 jaar), Donner (6 jaar) en Zijlstra (7 jaar). Ik geloof dat daar wel enkele meerwaarde in zit.

Nogmaals, studenten die niets uitvoeren en inderdaad gewoon traag zijn verdienen een dergelijke boete dubbel en dwars.

@4: Uitschrijven is nadelig voor de Hogeschool/Universiteit en wordt over het algemeen niet aanbevolen. Nadelig qua statistiek (tussentijdse uitval) en financiering.

@3/@5: Deze regelingen bestaan nog steeds maar zijn gelijk aan de hoogte van de studiefinanciering. Dit is zodat je je eigen stufi stop kan zetten om niet op die manier in de schulden te raken. Ik krijg als lid van de medezeggenschapsraad ook een vergoeding. Dit kost me dan wel een dag in de week en de vergoeding gaat op aan dagelijkse kosten en mijn kamer/collegegeld.

Een boete zou voor mij onbetaalbaar worden. Ik heb geen kapitaalkrachtige ouders waar ik me op kan beroepen en een stijging van het collegegeld zou zo ongeveer betekenen dat ik maximaal bij moet gaan lenen. Daar heb ik geen problemen mee, maar liever niet. Ik wil niet afhankelijk worden van leningen. Heb van kinds af aan geleerd dat je niet meer uit moet geven dan dat er binnenkomt. (Zou ik me daar aan houden zou ik me uit moeten schrijven zou ik de boete krijgen)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 martijngrooten

Wat zijn tegenwoordig de voorwaarden van een lening? Is de mate van terugbetaling niet inkomensafhankelijk?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Thom

@9 De mate waarin je terugbetaald wordt berekend aan de hand van jouw totale schuld/terugbetalingstijd (15jaar of 10 dat weet ik even niet) hieruit komt een bedrag dat je terug moet betalen per maand, alleen wanneer je niet in staat bent om dit bedrag per maand te voldoen en dit ook kunt bewijzen dan wordt het bedrag bijgesteld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Lucia

Ik vraag mij af wat er gebeurt als je al 8 jaar studeert maar voor september 2011 afgestudeerd bent. Dat kan ik nergens vinden. Moet de student in dat geval 4 jaar boete betalen. Voor wie geldt het of voor wie niet? Hoe zit het?
Sowieso een belachelijk idee, “Nederland kenniseconomie” dacht ik niet.

  • Vorige discussie