Swallow this, Bin Laden

Private Ryan In de toekomst zullen militaire robots zelfstandig gaan besluiten of u wel of niet naar de eeuwige jachtvelden moet worden geknald. Deze robots zullen lijken op mensen, op vogels, tanks, kakkerlakken of sprinkhanen, of, met nanotechnologie binnen handbereik, op zwermen “smart dust”.

Dit is althans de visie van de robot bouwers van de US army. Future Combat Systems is met zijn 127 miljard dollar “the biggest military contract in American history” (nytimes) .

Op dit moment worden in Irak en Afghanistan reeds honderden robots ingezet bij de explosieven opruiming en sinds kort ook als scherpschutter, hoewel deze scherpschutter per april aanstaande dan weer wel “1000 rounds per minute” gaat afschieten in Baghdad.

Maar deze SWORD knaller op rupsbandjes is nog dom, want afhankelijk van de beslissingen van domme soldaatjes ter plaatse. Er wordt op dit moment een leger ontwikkeld, bestaande uit zelfstandig opererende robots;

The lawyers tell me there are no prohibitions against robots making life-or-death decisions

… aldus de heer Gordon Johnson, hoofd van robot afdeling van Joint Forces Command” te Suffolk.

Fijn plan die robots. Ik hoop dat ze een goeie firewall krijgen zodat ze niet gehacked worden door script kiddies.

 1. 6

  Heb ik gelezen, briljant boek. De vervolgen erop zijn ook niet verkeerd maar Hyperion is toch de beste. Opmerkelijk dat Simmons daarna nooit meer iets van betekenis heeft geschreven.

 2. 7

  Het kan een leuke ontwikkeling worden. Wanneer alle landen alleen nog maar robots in hun leger doen, dan gaat er niemand meer dood in de oorlog.

  Oorlog wordt een LAN party!

 3. 9

  Ja, ja, op het gebied van destructie is de mens zo inventief, nieuwe technieken worden gelijk uit geprobeerd en geen last van patenten ed.
  Want moorden, plunderen en verkrachten is tenslotte de leukste bezigheid waar de mens zich mee bezig houd.

 4. 14

  Je moet zo’n getal eens een paar keer rustig over de tong laten rollen, als een geclasseerde wijn van een goed huis.

  Een Grand Cru Exceptionelle:

  ‘honderdzevenentwintigmiljard’,
  ‘honderdenzevenentwintigmiljard’,
  ‘honderdenzevenetwintigmiljard’,

  ‘honderdenzeventwintigduizendmiljoenmaalduizend’

  en niet denken aan de pensioenen, de zieken en de werkelozen. Dat verpest het feestje maar..

 5. 16

  Ik rol gewoon een magnetische mat uit rondom mijn huis, mochten anti-terreur ogen op mij vallen vanwege ontoelaatbare internet-uitlatingen gevonden in de Donner-files.