In de Boliviaanse stad Sucre zijn momenteel hevige rellen aan de gang. Een Nederlandse blogger schreef een ooggetuigeverslag. Al een paar dagen demonstreren studenten tegen de in deze stad zetelende grondwetgevende commissie die een grondwetswijziging voorbereid. De nieuwe grondwet zou de Indiaanse bevolking meer rechten moeten geven. Maar in de geest van Hugo Chavez wil ook de Boliviaanse president Evo Morales zijn land een meer socialistische/communistische kant opsturen. Deze koers roept veel weerstand op, met name in de regio rondom Sucre, waar de ‘blanke’ bevolking juist meer autonomie eist van de (indiaanse) regering in La Paz. Volgens de oppositie heeft Morales geen enkel oog voor de belangen van de middenklasse (Wereldomroep). Morales lijkt niet in staat de eenheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen te bewaren. De kwestie legt een aantal breuklijnen bloot die de Boliviaanse bevolking in tweeën deelt (indymedia.be). De polarisatie in de samenleving heeft waarschijnlijk ook zijn weerslag op de grondwetgevende commissie die nu in tweeën dreigt te breken.
Vandaag is er een gevangenis in brand gestoken en de gevangenen bevrijd (nieuws.nl). Daarnaast waren er op grote schaal rellen en hingen er volgens de Nederlandse blogger ter plaatse: Paul van Hooff vrijdag de hele dag wolken van traangas en brandende autobanden boven de stad. Er gaan geruchten dat de Aymara-Indianen en andere pro-Morales activisten de zogenaamde ‘ponchos rojos’ naar de wapens wil grijpen en op weg is naar een confrontatie met de demonstranten. Blogger Paul geeft een ooggetuigeverslag inclusief foto’s:
“Eerder op de dag kwam ik twee keer midden in een traangaswolk terecht en begrijp inmiddels waarom het zo’n geliefd defensiemiddel is. Ik raakte gedesorienteerd, kreeg braakneigingen en ging uiteindelijk bijna tegen de vlakte. Het gas schraapte langs mijn keel en deed me gevoelsmatig stikken. Om mijn ogen te beschermen smeerde ik mijn gezicht in met magnesiumpoeder. De studenten komen je meteen te hulp. Ze spuiten azijn achter in je keel dat de werking van het gas neutraliseert. Een sigaret roken helpt ook. En klaar ben je voor de volgende gaswolk”. (Guzzigalore.nl)
Reacties (36)
Hoe tast dat nieuwe grondwetsvoorstel de belangen van de middenklasse aan?
Wellicht moeten ze belasting betalen.
Jeez! Heftig.
Is het niet zo dat de ‘blanke’ bevolking, in de tijd dat zij de macht hadden, in het gedeelte van het land zijn gaan wonen met alle gasvoorraden? En dat alle indianen in de bergen wonen, waar niet zoveel te halen valt?
Die Morales wil daar, als eerste persident van de Indianen, wat aan doen en die ‘blanke’ oppositie, die haar macht kwijt is, huilt nu heel hard om autonomie. Ze willen smeren met alle natuurlijke hulpbronnen. Helaas!
Ik ben voor Morales.
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat de gasvoorraden en de economische separatisten in Santa Cruz de la Sierra zaten en niet in Sucre. Iemand helderheid?
Ik vind overigens Morales in dezelfde lijn als Chavez zetten nog wat prematuur. Tot nu toe heb ik geen echte antidemocratische maatregelen van Morales gezien. En zijn socialistische hervormingen zoals het nationaliseren van de gasindustrie lijken me voor het straatarme Bolivia eerlijk gezegd alleen maar verstandig.
Hoewel demonstraties in Bolivia de normaalste zaak van de wereld zijn (inclusief traangas en dynamiet), loopt het in Sucre nu uit hand. Ik quote een (nog recenter) stukje van Pauls’ blog:
NB: de oproerpolitie komt uit La Paz, locatie van handeling is Sucre. Verontrustend is overigens dat er nu ook in Santa Cruz, de grootste stad, rellen zijn uitgebroken.
Het grootste twistpunt betreffende de nieuwe grondwet betreft overigens de hoofdstad/steden en niet de natuurlijke hulpbronnen. Op het moment heeft Sucre slechts een symbolische rol als hoofdstad terwijl alles gebeurt in La Paz. Morales wil dat de trias politica in La Paz blijft, de oppositie wil de regeringszetel naar Sucre verhuizen, naar voorbeeld van Den Haag. Het compromisvoorstel van Morales betreft een “vierde” macht die in Sucre zou zetelen: de verkiezingsraad. Het lijkt erop dat de demonstraties in Sucre als een “nee” opgevat kunnen worden.
In een democratie besluit je hopelijk niet via demonstraties.
@8 JSK: Als de oppositie demonstreert tegen een compromisvoorstel van de regering dan duidt dat, onafhankelijk van de staatsvorm, op een “nee” tegen dat compromisvoorstel. Of denk ik nou te simpel?
Toevallig ken ik een paar Nederlanders en Belgen die nogal, eh, ‘instrumenteel’ waren voor Morales’ verkiezingscampagne die hem tot president maakten.
Die NLers zijn inmiddels woest vertrokken omdat Morales het schip van staat direct op ramkoers legde met de niet-Indiaanse bevolking van Bolivia.
Logisch natuurlijk dat Morales – zelf indiaan – nu eindelijk met woord en daad iets terug wil doen voor de indianen in Bolivia na letterlijk honderden jaren van uitbuiting door de ‘Spanjaarden’, maar je moet niet gek opkijken als dat leidt tot heftige reacties van een bevolkingsdeel dat die “wraakoefening” niet accepteert.
Want zo zien zij het: als een indiaan die wraak neemt. Voor de argeloze buitenstaander is het nationaliseren van de gas- en rauwe materialen-industrie op papier misschien nog vrij logisch, voor de ‘Spanjaarden’ die die industrie beheersten is het niets meer of minder dan keiharde diefstal.
De ‘Spanjaarden’, zoals ze nog altijd worden genoemd door veel indianen, wisten stieken al die jaren al dat als er ooit een indiaan aan de macht zou komen, met controle over leger en politie, de indianen wraak zouden gaan nemen.
Vandaar dat zij, de Spanjaarden, ook direct zo fel reageerden toen Morales voor het eerst van zich deed spreken over de inheemse kwesties.
Morales wist zelf echter dondersgoed hoe fel die reactie zou zijn en dus had hij gematigder moeten optreden. Hij is immers president van héél Bolivia.
Hij had dus eerder de biografie van iemand als Nelson Mandela moeten lezen, niet die van Simon Bolivar.
Ik kan hierbij vermelden dat een paar grote Amerikaanse natuurorganisaties op het punt stonden op grote stukken land aan te kopen voor natuurparken. Dit ging niet meer door toen Morales hen dit verbood. Een trend die je in nog wel meer Latijnse landen ziet en die een vlucht van natuurbeschermingskapitaal richting Afrika heeft opgeleverd ten koste van de latijns-amerikaanse ecosystemen.
Krijgen ze daar ook teveel les dan?
@9: Demonstreert ‘de oppositie’ dan? Of een groepje radicalen? Ik kan mij hier een demonstratie van studenten herrineren tegen het leerrechtenstelsel van Mark Rutte, terwijl een latere representatieve steekproef onder studenten uitwees dat de meerderheid niet tegen was.
@11: Makkelijk praten met die volgevreten pens van je. Bolivia is bijna Afrikaans arm ja, dan zou ik ook wat natuurgebied opofferen in ruil voor wat eten.
“Volgevreten pens” …moet dat niet “volgevroten” zijn?
En hoe ziet u de relatie tussen natuurgebied opofferen en eten? En zo ja waar haalt u al die wijsheid vandaan?
@10: Er voor heel Bolivia zijn betekent soms dat je van de enkele extreemrijken iets moet afpakken dat ze prima kunnen missen om aan de overgrote arme meerderheid te geven die het broodnodig heeft, zeker in het geval van een historie zoals jij ze beschrijft.
Een andere blogger die daar ook aanwezig is en het thuisfront gerust wil stellen, schrijft er ook over:
http://grietsjeenlisa.waarbenjij.nu/index.php?intMessageId=2250739
Bismarck, door te spreken van extreemrijken maak je er een platitude van. Het gaat hier óók gewoon om de middenklasse. Ik ontken niet dat er herverdeling zal moeten plaatsvinden maar de opmerking van Kaj over Mandela lijkt me de kern van de zaak te raken.
Die is er nauwelijks. De rijkste 10% bezit bijna 50% van het nationaal inkomen (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bl.html). Anders gezegd: lees je eens in mannetje.
@17: Ik sprak over de ideale situatie. Als je in een land zit waar geld en goederen extreem ongelijk verdeeld zijn, is het eerste wat je kunt doen om de situatie in het land beter te maken wat overhevelen. Zo zou je bijvoorbeeld de top (en hoe breed die is hangt van de individuele situatie af) zaken als fatsoenlijk onderwijs en zorg voor iedereen kunnen laten betalen. Dat is dan in het kader van er voor je land zijn een betere beslissing dan de top op zijn geldzak te laten zitten.
@18: Bolivia heeft inderdaad een vrij hoge Gini-coefficient (vergelijkbaar met de VS, al zijn er in Zuid Amerika nog veel extremere landen).
@17: Ik vind de term middenklasse een tikeltje misleidend. Hij is voornamelijk uitgevonden door de elite om het “gewone” volk tegen elkaar op te zetten, door binnen die populatie een soort onduidelijke kunstmatige scheiding aan te brengen. Vaak zie je dat er eigenlijk vanuit de bodem-inkomensgroepen een vloeiende lijn van inkomen is, gevolgd door een relatief vacuum en dan een topje van extreem-hoge inkomens. In Zuid-amerikaanse landen geldt dat nog meer dan in Europa.
Sucre heeft olie-, cement en andere extractieve industrie, deze geeft arbeidsplaatsen aan allerlei hogeropgeleid personeel óók Boliviaans. Verder heeft een stad van 200.000 mensen bakkers, slagers, ambtenaren en artsen nodig. Dit zijn geen mensen die aan de onderkant van de samenleving bungelen. Ja sommige zullen het niet breed hebben maar we hebben het hier niet over hoogland indianen die moeten sappelen met een veldje aardappelen.
Het is waar dat de kloof tussen arm en rijk in Latijns Amerika en in het bijzonder Bolivia groot is. Maar Latijns Amerika is geen Afrika, het onderwijs is er al decennia op peil en er is een groot contingent hogeropgeleide mensen met navenante inkomens. Daar bovenop komt inderdaad een elite (10%) die zich schaamteloos verrijkt en zoals JSK aangeeft 47,2% van de household income voor haar rekening neemt.
De opmerking van JSK: “lees je eens in mannetje” die hij meent te kunnen maken na het dumpen van een CIA-linkje (sic) is schaamteloos en onjuist. Ik ben al jaren betrokken bij deze regio, heb er zelf gereisd en ken meerdere mensen die er wonen en werken. Derhalve weet ik ongeveer wel waar ik over praat. Genoeg ook om soms te kunnen twijfelen aan mijn eigen mening. Dit in tegenstelling tot de pedante persoonlijkheid van JSK die in een soort jeugdige overmoed overal keihard tegenaan schopt ongehinderd door second opinions en gedachten bij nader inzien. Wat mij betreft eindigt hier wederom een discussie met JSK. Bismarck daarentegen toont nog wel fatsoen, maar het zou hem sieren als hij afstand zou nemen van het hooligan gedrag van JSK.
@Carlos:
Je eerste alinea snap ik niet helemaal. Het zijn toch de Sucrenzers die de grondwetswijziging treineren? Ik verwacht dat dat inderdaad zou worden gedaan door de bevolking die de status quo wil behouden, niet de klasse aan de onderkant.
@22 Laatste zin: Huh? Waarom zou ik afstand moeten doen van wat iemand anders post, die niet in discssie met me is? Klinkt lekker fout en in termen van de moslims in Nederland moeten afstand doen van de cartoonrellen in Egypte. Wat mij betreft verantwoordt/verklaart/ondersteunt JSK zelf zijn uitspraak indien hij daar aandrang toe voelt (net zo goed als jij hem desnoods ontkracht als je hem uit de lucht gegrepen vindt). Zou een beetje van de gekke zijn als ik op alle posts van Sargasso die iemand niet fatsoenlijk vindt afstand moest gaan lopen (het lijkt me voor een reaguurder een beetje vreemd dat hij aan zo’n dagtaak zou beginnen, voor de sier!).
Een beetje punt heeft JSK wel, gezien de al eerder vermelde gini-coefficient, die voor geheel Zuid-Amerika schreeuwend hoog is. Omgekeerd moet ik toegeven dat ik er vast minder verstand van heb dan de autochtone Zuid Amerika-deskundige van Sargasso.
@Bismarck:
Not quite. De V.S. heeft een gini van 40, Bolivia eentje van 60. Dat is een gigantisch verschil. Zelfs voor Latijns-Amerikaanse begrippen is de ongelijkheid in Bolivia groot: Argentinië en Mexico zitten rond de vijftig.
@Sargasso:
We hebben het over Bolivia. Allereerst bezit tachtig procent van de bevolking maar 20% van het inkomen. Hoezo ‘middenklasse’? Daarnaast is het gemiddelde inkomen bijzonder laag – zelfs voor Latijns-Amerikaanse begrippen – ongeveer $3000. Dát is (Noord-)Afrikaans arm. Dit alles betekent dat er een grote groep mensen (veruit de meerderheid van de bevolking) in bittere armoede leeft.
Ah, ook al betrokken hiermee. Tsjonge, heb je hier nog wel tijd voor, tussen het redden van het Amazone woud, het bestrijden van het broeikaseffect, het runnen van dit kwaliteits(kuch)weblog en, natuurlijk, het opkomen voor homorechten wereldwijd via het web? Wat ben jij betrokken zeg. Wil je een lintje ofzo?
@24: Carlos wil weten wie zijn vriendjes zijn. Sommige mensen verlaten mentaal nooit de brugklas.
Ik geef het op.
Reken nooit op loyaliteit van mensen voor wie je zes jaar lang een blog volschrijft.
En denk niet dat je valse en rancuneuze trollen ooit tot inkeer kan brengen.
Het gaat hier niet meer om de inhoud maar om de vorm.
JSK je bent een onvolwassen kut-lsvb-er.
Nah, ik gebruik alleen dat e-mail adres omdat ik zeker weet dat het niet meer bestaat.
@26: Kom op Carlos, Ik gooi ook wel geregeld een complimentje als ik iets goed vind. Ik vind alleen dat je als het over Zuid-Amerika gaat erg vaak nogal reactionair overkomt (misschien speelt hier niet alleen je ervaring op, maar ook met wie je de ervaringen hebt gedeeld? Ik weet het niet). Dan kun je toch wel wat discussie met elkaar hebben, als je het niet eens bent?
Loyaliteit kan je misschien ook wel aflezen aan het aantal reacties dat ik hier plaats. Misschien dat je op grond daarvan ook het idee krijgt dat ik Sargasso al zes jaar bezoek? Ik ben echt nog maar een n00b hier.
Een geintje op zijn tijd is leuk JSK en de discussie mag best op het scherpst van de snede. Ik vraag mij langzamerhand echter ook af wat je wilt bereiken met zo agressief op de man te spelen. En dat zonder een spoortje van zelfspot of vermogen tot relativeren.
@MP: Ik ken er zoveel van: de zogenaamde wereldverbeteraars die verantwoordelijkheid nemen voor het redden van de Derde wereld/de Palestijnen/de privacy in Nederland/de Orang-Oetan/etc maar blijkbaar te druk zijn een fatsoenlijke bron te gebruiken om hun vermoedens te onderbouwen. Die bewuste domheid (en dan jezelf intellectueel of in dit geval ‘kwaliteitsblog’ noemen), die ergert mij mateloos. Maar goed, Nederland is voor mij echt een dom land.
Als een volledig land al te dom is voor jou, dan moet je harde maatregelen treffen.
Tijd om naar de biblebelt te moven, JSK. Of een grotje in Afghanistan. Zuid-Amerika lijkt me voor jou een beetje ontoepasselijk. Geen middenkader.
Er bestaat wel degelijk een middenklasse in Bolivia lees deze artikelen maar eens http://www.photius.com/countries/bolivia/society/bolivia_society_the_middle_class.html
[url =artikel] http://www.latinamericanpost.com/index.php?mod=seccion&secc=4&conn=4607%5B/url%5D
?? zo dan?
http://www.photius.com/countries/bolivia/society/bolivia_society_the_middle_class.html
http://www.latinamericanpost.com/index.php?mod=seccion&secc=4&conn=4607
@31:
’te moven’? Hoe oud ben je, 15?
@sucre: Je geeft geen cijfers. Ik zeg dat in een land waar de ‘onderste’ 80% 20% van het inkomen verdient, je een hele aparte (onwaarschijnlijke) inkomensverdeling moet hebben om te spreken van een ‘middenklasse’.
@33: In dat eerste artikel geven ze eigenlijk al toe dat middenklasse hier meer een verzonnen naam is bij een erg heterogene groep mensen (“truck drivers” worden er toe geteld, zegt misschien genoeg, maar ook “business owners anf operators”). “Almost as much range existed within this class as between the two adjoining groups” geeft eigenlijk al aan dat het hier om een kunstmatige samenstelling gaat.
Als er gesproken wordt van een middenklasse, betekent dat nog niet dat er een distinctieve groep bestaat. Dat bedoel ik ook een beetje in #21. De term wordt maar een beetje rondgesmeten in menige discussie, maar hij betekent blijkbaar steeds wat anders en bovendien is er de fundamentele vraag of er een distinctieve sociaal-economische groep bestaat die de classificatie rechtvaardigt.
Is het niet zo dat de middenklasse niet veel anders is dan een arbitrair gelegde grens ergens aan de bovenkant van het continuum van de grote groep mensen met niet-exhorbitante inkomens?
Weet iemand trouwens waar we ergens gedetailleerde inkomensverdelingen van landen kunnen vinden? De gini-coefficient is een tikkeltje grof namelijk.
34:
nee.