1. 2

  Nou zeg. Zo’n plaatje mag je dan misschien al humor zien, het is toch ook een belediging. Studeren vergelijken met een paar jaar “genieten” op kosten van de staat waar je later de rekening voor krijgt, vind ik toch wel erg bot.

 2. 4

  Ik interpreteer dat plaatje toch anders: na de studie is het goed verdienen, zodat je eens echt uit eten kan ipv. jezelf vol te stoppen met vette spareribs. Maar denk er aan dat het dan óók tijd word om de studieschuld af te lossen.

 3. 5

  Je kreeg een kwaliteitsmaaltijd opgediend,
  nu krijg je de rekening.

  Het zou erger zijn, als er alleen 2 lege bakkies chinees en een halve frikandel op tafel lagen – en je daar die enorme studieschuld aan over hield.

 4. 7

  … of zo’n lullige pan (van mamma, emaille scherfjes eraf) met basismarktpasta, kapotgekookte prei en wat schilfertjes ham.

 5. 10

  Zoals Dr Banner stelt beetje humorloos van de betreffende logger. Het postje beginnen met woorden als economie naar een hoger plan tillen en investeren in de toekomst om vervolgens door het betreffende tekeningtje uit het veld geslagen te zijn. Het komt een beetje als kleinzielig over. Investeren doe je in zaken waarvan, je denkt, dat ze naar verloop van tijd meer waard worden. Iemand die afgestudeerd is zou er dan ook geen probleem van moeten maken om nu even af te rekenen.

 6. 11

  @10 Maar dat stelt het tekeningetje niet voor! Een maaltijd, eens opgegeten is niet meer waard dan daarvoor. Een slechte investering dus! De studie wordt gezien als een eenmalig consumptiegoed, waar je achteraf de rekening voor gepresenteerd krijgt (en die is dan vaak wat hoger dan verwacht)!

 7. 12

  Tering, ze hebben gewoon een of andere tekenaar gevraagd “iets” te doen met het concept “achteraf betalen”, nou daar komt dit uitrollen, best wel geinig tekeningetje, hups envelop wegleggen, KOP HOUWEN en BETAAL NOU MAAR GEWOON AF.

 8. 13

  @11.
  Tja zo kan het interpreteren.
  Je kan ook zien als: wie uiteten gaat moet natuurlijk wel betalen. Zo werkt het ook met studeren.
  Ten tweede: Eten is essentieel onderdeel van het leven evenals studeren dat ook is.

  @12.
  Touche!

 9. 14

  @13: Is niet juist het gegeven dat studeren niet essentieel is, de reden dat er zo(als in de link) gedacht wordt over studenten (en het tekeningetje een voorbeeldje stereotypebevestiging)?

  Bovendien kan eten wel essentieel zijn, uiteten in een duur resaurant is dat niet. Normaal koop je je eten in de supermarkt en bepaalt het prijskaartje wat op tafel komt. Hier wordt uitgebeeld iemand die een beetje dom aan de schrans is geslagen (met flessen champagne notabene, niet erg essentieel) en vervolgens niet gedacht heeft aan de uit de kluiten gewassen rekening, die hem gepresenteerd wordt.

  Kortom een trap-situatie! De IB-groep geeft toe studenten uit te lokken duur te leven om ze vervolgens achteraf financieel uit te kleden, gelijk een geniepige parijse ober.

 10. 15

  ‘Tis wel een beetje waar. ;-)

  @Bismarck:

  Krijg je met een semi-gecommercialiseerde IB-Groep.

  Praat geen onzin. Wie verdient er precies aan het kwijtschelden van studieschulden en het verschaffen van OV-kaarten? Niemand, dus niks ‘gecommercialiseerd’.

  Studeren vergelijken met een paar jaar “genieten”

  Gast, ik weet niet wat jij hebt gestudeerd en waar, maar voor verreweg de meeste studenten hier is het ‘studeren’ an sich een groot feest. Het is echt niet hard werken: vijf dagen in de week vakkenvullen bij de Albert Heijn, dat is hard werken.

  De IB-groep geeft toe studenten uit te lokken duur te leven om ze vervolgens achteraf financieel uit te kleden, gelijk een geniepige parijse ober.

  Niemand douwt die I-pod in je klauwen, dat is toch echt je materialistische zelf. :P

 11. 17

  Gast, ik weet niet wat jij hebt gestudeerd en waar, maar voor verreweg de meeste studenten hier is het ‘studeren’ an sich een groot feest. Het is echt niet hard werken: vijf dagen in de week vakkenvullen bij de Albert Heijn, dat is hard werken.

  Gast, ik weet niet wat jij gestudeerd hebt, het moet haast wel economie of rechten zijn, maar bij waar ik studeerde, haken de mensen af omdat ze een MBO baan instromen, daar 3, 4 dagen moeten werken om te overleven tijdens hun studie, langer over hun studie doen en de prestatie”beurs” moeten terugbetalen, (want bijna geen student leent, daar durven ze niet aan, de studielening is al lening op zich) En de IBgroep is een Quango, die winst maken moet om de directie te kunnen betalen.
  Tuurlijk is t weleens feessie tijd, mijn feessies waren macaroni met ketchup feessies, drinken zelf meenemen…

 12. 18

  @zazkia:

  Gast, ik weet niet wat jij gestudeerd hebt, het moet haast wel economie

  Uw gaat voor de koelkast. Helaas heb ik weinig behoefte om jou af te zeiken op je studiekeuze: smaken verschillen. Maar goed, het doet weinig af aan mijn argument, vind je niet?

  daar 3, 4 dagen moeten werken om te overleven tijdens hun studie,

  Overleven of leuk leven? Ik kan alleen voor Utrecht spreken, maar de studenten hier hebben een welvaartsniveau dat het minimum ver ontstijgt. Of heb je perse het nieuwste mobieltje, een i-pod, een laptop en (soms) een auto nodig om te ‘overleven’?

  En de IBgroep is een Quango, die winst maken moet om de directie te kunnen betalen.

  De directie is in loondiest, mind you. Maar goed, als je mij het kopje ‘winst’ kan aanwijzen in het jaarverslag van de IBG, wil ik dat graag zien.

 13. 20

  De enige hardwerkende economiestudent.

  Ja, daar heb je wel gelijk. Hoewel het dit blok een beetje tegenvalt met dat harde werken. :P

 14. 21

  @JSK
  Ja, daar begint de downfall in glijdende schaal.

  Je bent trouwens verdacht veel op Sargasso te vinden. Is dat ook werk? Of Studie? Of toch ontspanning?

 15. 22

  Ontspanning en afleiding. Ik weet niet of dit de glijdende schaal is: sinds dit jaar een lage acht gemiddeld (waar ik wel moeite voor heb gedaan, moet ik zeggen), ik denk dat dit een blip is; ontmoet teveel interessante mensen, maar dat houdt ooit op.

 16. 26

  JSK 15

  ” Gast, ik weet niet wat jij hebt gestudeerd en waar, maar voor verreweg de meeste studenten hier is het ‘studeren’ an sich een groot feest. Het is echt niet hard werken”

  Goed zoals jij voor Utrecht kan spreken kan ik dat voor A’dam. Mijnsinziens was het studeren inderdaad aardige tijd. Neemt niet weg dat velen hun tijd in het cafe slijten en slecht 10 a 20 % zich lek studeerde. Pas na een aantal jaren studie werdt die scheve glijdende schaal mij duidelijk.

  @Zazkia

  De meeste MBO’ers die ik ken hebben/hadden de mond vol van HBO totdat ze in het tweede en derde jaar het toch erg lastig kregen, veelal bij technische studies. Alsof het puur een financiele kwestie is dat MBO’ers ermee kapten. Zoals JSK stelt niet alleen die i-pod in je klauwen is je eigen keuze ,maar ook avondjes achter je bureautje studeren i.p.v zappend op de bank.

 17. 27

  Ik zag de cartoon voornamelijk als betuttelend. Nog even duidelijk maken dat als je iets genoten hebt, je nog wel achteraf de rekening moet voldoen. Alsof studenten op de een of andere manier te dom zijn dat te snappen, en dus met een tekeningetje duidelijk gemaakt moeten krijgen.