Studenten willen illegale software

In de categorie “u bent licht zwakzinnig als u dit nieuws noemt”, presenteert Sargasso u vandaag het kakelverse bericht Studenten kunnen niet zonder illegale software op Nu.nl. Volgens een “onderzoek” vinden studenten dat ze niet kunnen afstuderen zonder illegale software te gebruiken. Legale software is namelijk te duur voor de hoog opgeleide arme, en er moet natuurlijk wel wat worden gedronken. En -laten we eerlijk zijn- voor een beetje copy-paste van Wikipedia heb je minstens Office XP nodig. Weet je wat dat kost in de winkel?
Het onderzoek werd uitgevoerd door Nipo in opdracht van Surfspot (en niet andersom!). Surfspot? Even kijken hoor.. Ach natuurlijk! Die verkopen afgeprijste software.

 1. 2

  Berichtje net binnen:

  Studenten kunnen niet afstuderen zonder gratis bier. Om een beetje inspiratie en motivatie te houden heb je namelijk bier nodig. Maar de huidige bierprijzen (al gauw 2 euro per 20cl in een cafe) kan de arme student niet betalen. Daarom gaan studenten voortaan niet alleen software, maar ook bier stelen.

 2. 3

  Beetje raar artikel, is het niet zo dat de opleidingsinstituten een massa-licentie hebben voor Mac soft en hardware en Microsoft software ? Onlangs heb ik legaal voor 4 euri op de universiteit MacOs 10.4 gekocht, dat zijn twee glazen wijn.

 3. 8

  Larie: Op onze uni wordt je voor goedkope software verwezen naar Surfspot.

  Uiteraard zou je ook gewoon kunnen gaan voor Linux en Openoffice. Dat is gratis downloadbaar en soms zelfs gratis te krijgen op CD (ubuntu). Helaas wordt dit door universiteiten gewoonlijk ontmoedigd. Ondersteuning is er alleen voor windows 2000 en XP.

 4. 11

  Via een of ander blad kreeg ik een loeier van een DVD met Suse Professional 9.3 erop. Hup op de laptop met een grote Open Office 2.0, C, Perl, Apache, Firefox erbij en draaien maar.

 5. 13

  Waarschijnlijk doet de UvA het ook, net als de meeste uni’s. maar ik had het over de UM. Overigens is 15 euri al gauw tien pakken Aldi-wijn, oftewel een heel feestje koppijn!

 6. 14

  Echie, die Hema wijn is prima de luxe, hier moet ik het met coop Beaujolais villages doen , ook nie slecht, tis vrijdag en mijn gehackte Fleisch is bijna klaar :)

 7. 15

  Tis vrijdag na middag en waar blijft het toetje suprème van de week hombre, know what I mean say no more wink wink ? Ik bedoel niet de tits, alhoewel…

 8. 16

  Larie: je zegt het, Hemawijn is de luxe (die de student zich niet kan veroorloven). Overigens vind ik dat software tbv. onderwijs niet gestolen hoeft te worden, die dient gewoon gratis aangeboden te worden! Bedrijven die dat niet doen moeten maar ontheven worden van de voordelige nederlandse belastingen.

 9. 18

  Een paar weken geleden was een onderzoek dat de Nederlander zelfs de illegale cd’s veel te duur vindt. De vraag is echter of men niet meer zou kopen als de legale prijzen ook normaal zouden zijn. Ik koop bijvoorbeeld al jaren bij de Suf Spot (om de link onherkenbaar te maken) en ben er helemaal blij mee. Het is voor de eerste keer dat ik legale windows, office, endnote etc heb. Nu zie ik zelfs een leuk pakket voor 35 euro:

  – MS Office 2003 Professional NL
  – Corel Paint Shop Pro 9 NL
  – McAfee Internet Security Suite 2005 NL

 10. 19

  Voor updates enzo is het gewoon hardstikke handig thuis een eigen originele versie op CD bij de hand te hebben – daar komen steeds meer mensen achter. Vaak is dat het probleem met illegale kopieen/gedownloade gekraakte pakketten.
  Mijn ervaring is dat tegenwoordig de meeste voor-studenten-nuttige software via campus/educational-licenties voor heel weinig te krijgen is. O.a. dankzij Smurf’n’snot. Zij zijn infeite tussenpersoon, en leveren ‘Educational Licences’. Het idee is dat het software is die op leer/werkplekken op de onderwijsinstelling beschikbaar is, maar dat het voor thuisleren/werken handig is het daar ook beschikbaar te hebben. Via lesgeld / overheidssubsidie / kwantumkortingen zijn de primaire licenties door de onderwijsinstellingen (en de werkgevers van hun alumni) toch al betaald. Infeite is het thuisgebruik van deze software ‘een extra kopie’.
  Smurf’n’snot maakt slim gebruik van toch al bestaande registratie systemen en software-ondersteunende diensten bij de onderwijsinstellingen, en administreert/distribueert dus vooral CDtjes met veel gebruikte ‘standaard’ software.

  Prima toch? Dus misschien begrijp ik de reden van dit postje niet helemaal, of de zwarte piet naar Slurfshot die een onderzoek gefinancieerd zou hebben (SCHANDE! ?).

  Hoor ik in DP een non-conformist klagen dat zoveel mogelijk mensen – met name studenten – niet standaard software zouden moeten gebruiken (erg handig bij je sollicitatie, dat je kan zeggen dat je ook heel goed bent met NIET-windowsXP)?
  Of een socio-anarchist die vindt dat illegaal legaal zou moeten worden bij wijze van armoede bestrijding?
  Of een weblogger die berichtgeving op nu.nl tendensieus/open deur vindt (titel hint naar dingen als illegaal games en muziek en video branden – maar het gaat juist over studie-gerelateerd software gebruik)?
  Of alle drie?

 11. 20

  Ik zou wel eens willen weten welke programma’s dat zijn. Tekstverwerken, tekenen en spread-sheet berekeningen kun je met OpenOffice doen. Voor fotobewerking, animaties en dergelijke is er (vrijwel) gratis software beschikbaar.

 12. 21

  Surfspot is inderdaad flink goedkoop. Gisteren heb ik daar de volgende software gekocht voor eur 48,- in totaal!

  – Norton Internet Security AntiSpyware 2005 UK
  – Norton Personal Firewall 2005 NL

 13. 22

  Zaterdag was de sla in de aanbieding op de markt. Ik kocht voor eur 4,- ook:

  – twee kilo appels
  – een pond abrikozen

  Oja, verderop stonden Rogier21 en Mihai18 hun pakketjes software te verkopen. Het liep nog niet echt storm. Daarom komen ze Sargasso even volspammen…

 14. 23

  Overigens JdB: Illegaal kopieren =/ diefstal, ondanks de spotjes die je in de bioscoop ziet. Het gaat om twee geheel verschillende misdaden (in het geval van media kopieren is het zelfs niet altijd een misdaad).